Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Gaziler Şehri Gorajde

Gaziler Şehri Gorajde

Sıcak ya da soğuk savaş… Ekonomik ya da kültürel savaş… Adı üstünde “savaş değil mi”? Her hali berbat...

Tarih boyunca hangi savaşın, kavganın, kargaşanın sonu, bunları başlatan tarafa; “huzur, sükûn, güven ve adil” bir gelecek sağlamıştır?

Dünyanın neresinde olursa olsun, hiçbir savaşın, kaosun, kavganın sonu; ülkelere istikrar değil, insanları yaralı kuşlar gibi her çıtırtıdan ürker hale getirmiştir.

Yine insanlık tarihi boyunca savaşa dur diyebilen; barışı, kardeşliği, birlikte yaşanabileceğini savunan liderler çıkmış ve ağır bedeller ödeyerek barışı tesis etmişlerdir.

Karınca kaderince bugün Balkanlar’da tesis edilen barışın lideri de Aliya İzzetbegoviç ve onun arkasından yürüyen arkadaşları olmuştur.

İşte o insanlardan birisi de Bosna Hersek’in, “Gaziler Şehri” olarak bilinen, Gorajde ilinin Gazi Müftüsü Remzi Bitiç’tir.

Gorajde, Bosna savaşında bir taraftan Karadağ, diğer taraftan Sırbistan arasında sürekli ateşe maruz kalmış ve görülmemiş bir can pazarının yaşandığı şehirmiş.

Gorajde sadece kendisini savunmamış, bir de Foça, Vişegrad, Sokoloviç, Rogatica gibi şehirlerden kurtulabilen Boşnaklara ev sahipliği yapmış.

Drina Nehri’nin kıyısında bir gerdanlık gibi duran Gorajde’ye Kayserili hayırseverler güzel bir cami yapmışlar. TİKA da muhteşem bir kültür evi inşa etmiş.

Çok amaçlı kültür evinde çeşitli kurslardan, konferanslardan, sergilerden tutun da evlenme merasimlerine kadar sosyal ve kültürel hemen her faaliyet gerçekleşmekte.

Savaşın yetimi Gorajde’ye yolumuz uğradığında, İzmir İlahiyat mezunu ve bir savaş gazisi olan Müftü Remzi Bitiç’i bulduk.

Kayseri Camii’ni ve TİKA’nın yaptığı kültürevini gördükten sonra Remzi Bitiç’i dinledik. O da şöyle anlattı:

Bosna’daki savaş sırasında (1992) Saraybosna İlahiyat Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiydim ve savaşın içindeydim.

O günlerde yeni kurulan İslam Birliği binasında, Reis-ul Ulema’nın odasındaydık, atılan bir roket, bizim olduğumuz yere düştü ve beş arkadaşım yanımda şehit oldu.

Ben yaralı olarak kurtuldum. 10 ay Bosna’da kaldıktan sonra Türkiye’ye giderek İzmir’de tedavi gördüm.

Belirli aralıklarla ameliyatlarım sürerken, aynı zamanda 9 Eylül Üniversitesi’ne kayıt yaptırıp, okulumu bitirdim ve topraklarıma, insanlarıma, dinime hizmet etmek üzere döndüm.

Geldikten sonra televizyonlar ve radyolarda dini programlar yaptım. 2014 Nisan ayından beri de Gorajde Müftüsü olarak buradayım.

Savaşta Gorajde bizim kontrolümüz altında kalan tek şehirdi. Gorajde ve civarı hem son savaşta hem de İkinci Dünya Savaşı’nda büyük soykırımlara maruz kalmıştır.

Bugün Boşnak nüfusun az olduğu Foça, Rogatica, Rudo, Sokoloviç, Ustikolina ve Vişegrad bir bütündür.

Osmanlı dönemindeki gibi barışın tesisine çalışmak istiyoruz. Bu barış için her türlü desteği veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Başbakan Davutoğlu’na, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve TİKA Başkanı Serdar Çam’a teşekkür ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi