İshak Özen

İshak Özen

Sen çok yaşa Fidel!

Sen çok yaşa Fidel!

“Diyanet İşleri Başkanlığının son yıllarda yaptığı en önemli şey nedir?” diye sorulacak olsa verilecek tek cevap sanırım “caminin dışına çıkması” olacaktır. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez her fırsatta “Günümüzde artık din hizmetlerinin tanımı değişmiştir” diyerek din hizmetlerinin cami ve Kur’an kurslarıyla sınırlı kalmayacağını ifade etmektedir.

Geçtiğimiz hafta, din hizmetlerini cami ve hatta ülke dışına taşıyan kervana önemli bir halka daha ekleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, 12-15 Kasım tarihleri arasında muhteşem bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Dün kapanış oturumuyla sona eren 1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi, 40 ülkeden 76 dini liderin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda birkaç nokta öne çıktı. Birisi artık dünya üzerinde Müslümanların olmadığı bir toprak parçasının kalmadığıdır ki toplantının en sevindirici yanlarından biri olmuştur. Diğer önemli bir nokta da ülkemizin elinin artık nerelere uzandığı ve dünya Müslümanlarının Türkiye’nin önderliğine duyduğu ihtiyaçtır ki bu aynı zamanda İslam dünyasının güçsüzlüğünü ve çaresizliğini ortaya koyması bakımından da önemli ve fevkalade üzücüdür.

Diyanet İşleri Başkanlığı halihazırda din hizmetleri ve din eğitimi noktasında yüzden fazla ülkeye hizmet götüren dev bir küresel güce dönüşmüş durumdadır. Örnek olarak şöyle biraz geriye dönüp baktığımızda bir çırpıda Avrasya İslam Şurası’nı, Afrika Dini Liderler Zirvesi’ni, İslam Dünyası Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi’ni ve Avrupa Müslümanları Buluşması’nı sayabiliriz. Diyanet İşleri Başkanlığının son yıllarda gerçekleştirdiği ve literatürde de “yumuşak güç” veya “dini diplomasi” olarak yerini alan bu çalışmaların neye karşılık geldiğini Başbakan Ahmet Davutoğlu “Diyanetin uluslararası boyuttaki bu çalışmaları Dışişlerimizin önüne de yeni imkanlar sunmakta ve yeni kapılar açmaktadır.” sözleriyle açıklamış, Görmez’in Rusya, Gürcistan ve Çin dini idareleriyle geliştirdiği ilişkileri örnek göstermişti.   İşte 1. Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi de tıpkı bu örnekler gibi Dışişleri’ne yön ve ufuk verecek, önemli bir perspektif sunacaktır.

BONAİRE, CURACAO, CAİCOS

 PEDRO TORRES

LAZO HERNANDES

Toplantının önemini anlamak için ümmet coğrafyasının nabzını tutan ender insanlardan biri olan ve toplantıyı sonuna kadar yakından takip eden kıymetli dostum sosyolog İ. Mansur Özdemir’in notlarına bakmak yeterli olacaktır.

“Bizim başkanımız Fidel Castro, kanuni bir gereklilik olmasının yanı sıra kişisel olarak da İslam Birliğimizin teşekkül etmesi konusunda bizi teşvik etmiştir. Kübalı Müslümanlar olarak devlete ait imkanları da rahatlıkla kullanma imkanına sahibiz ve Müslümanlar olarak devlet ve halktan çok büyük bir değer görmekteyiz. Maddi olarak hiçbir ihtiyacımız yoktur. Tek ihtiyacımız, kendilerinden Allah’ın dinini daha çok öğrenebileceğimiz ulemanın gelmesidir…”

Küba İslam Birliği Başkanı Pedro Torres Lazo Hernandes

“Kardeşlerim, biz Bonaire’de Allah’ın davasını ve ümmetin temsilini yapan kardeşleriniz olarak sizden bizim farkımızda olmanızı isteriz. Sayımız sadece 120'dir ama hükümetimize her istediğimizi yaptırmaktayız... Tek derdimiz aziz İslam davasını daha iyi bilmek ve temsil etmektir...”

Bonaire İslam Meclisi temsilcisi Ahmet Faruk Kabbara

“Ataları köle olan bir kardeşiniz olarak buradayım. Bugün bu onurlu yolda yürüme fırsatını bize verdiği için Allah’a hamd ediyorum. İyilik Allah’a mahsustur. Gelin ve onun iyiliğinin tecessüm ettiği Belize’deki kardeşlerinizi onurlandırın...”

Belize İslam Cemaati emiri Kalem el-Emin

“Türkiye tarihi rolüne tekrar dönmüştür. Türkiye’deki Müslümanların Filistin, Mısır ve Suriye konusunda ve haksızlık karşısındaki duruşları değerli, anlamlı ve çok yücedir. İslam dünyasında oynanan büyük algı oyununa karşı stratejik aklı ve ümmet ittifakını inşa etme zorunluluğumuz vardır. Hiç tartışmasız bu tespihin imamesi Türkiyeli Müslümanlardır...”

Kuzey Amerika İslam Toplumu Başkanı Naim Muhammet Baig

“Yarabbi benim dilimi aç ki kardeşlerime kalbimdeki dertleri anlatabileyim. Ve bugün bu tarihi toplantıda bulunmama sebep olan bu davet vesilesi ile Türkiyeli Müslümanlara teşekkür etme gücünü bana bahşet...”

Arjantin İslam Merkezi Başkanı Muhammet Taha Mendoza

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İshak Özen Arşivi