Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Bankalarda Son Durum

Bankalarda Son Durum

Bankalar yılın 9 ayında ne yapıp ettiklerini ayrıntılı bir şekilde açıkladılar. Bu açıklamalar evvela Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) onayından geçti, sonrasında duyurusu yapıldı.

Bu açıklamalara üç kategoride bakmak icap ederse öne çıkan hususlar şunlar:

Bankaların büyüklükleri: Büyüklük sıralamasında yukarı sıralarda bir değişiklik yok. Alt sıralarda ise önemli değişiklikler oldu. Bu değişikliklerden en önemlisi Bank Asya’nın orta ölçekli bankalar sınıfından küçük ölçekli bankalar sınıfına düşmesi oldu. Bunun nedeni Bank Asya’nın aktif büyüklüğünün 16,5 milyar TL’ye gerilemesi. Aktif payı, sektörün içinde yüzde 1’in altında olan bankalar, BDDK tarafından küçük ölçekli bankalar olarak sınıflandırılıyor.

Bu konuda ikinci önemli gelişme de Albaraka’nın büyüklük sıralamasında 15.liğe yükselmesi oldu. Aktiflerini 21,7 milyar TL’ye yükselten Albaraka, 15. Büyük banka oldu.

Banka karları: Belli büyüklükteki banklardan, zarar açıklayan iki banka oldu. Bank Asya 9 aylık 249,5 milyon TL zarar açıkladı. HSBC ise zararını 47 milyon TL olarak duyurdu. Çoğu banka geçen seneki karlarını yakalayamadı. Bu ortamda karlılığını yüzde 20,7 ile en çok arttıran banka Albaraka oldu.

Altın hesaplar: Bankalardaki altın miktarı 182 ton olarak gerçekleşti. Bu senenin en düşük seviyesi denebilir. Altın hesapların en çok olduğu bankalar İş Bankası ve Kuveyt Türk oldu. Tüm bankalardaki altınların beşte biri katılım bankalarında bulunuyor. Katılım bankalarındaki altınların da yarısı sadece Kuveyt Türk’te..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi