Olimpiyat meşalesini tutuşturmaya az kaldı!!!

Olimpiyat meşalesini tutuşturmaya az kaldı!!!

TMOK(Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi) Başkanı Togay Bayatlı olimpiyatlar öncesi verdiği bir demeçte, “2008 Pekin Olimpiyatlarında 5 altın madalya alırsak başarıdır” diyordu.
2008 Pekin Olimpiyatları sona erdi. Türk Sporcuları tel tel döküldüler. Devşirme sporcularımız Elvan Abeylegesse 5000 ve 10000 metrelerde gümüş, Dağıstanlı Ramazan Şahin ise 66 kiloda serbest stilde altın madalya kazandı. Ya yerli dediklerimiz ne yaptılar? Tarihinin en kalabalık kafilesiyle katıldığımız Pekin olimpiyatlarında ne Türkiye’nin tanıtımını yapabildik, ne Türk gibi kuvvetli sözünü söyletebildik, ne de Türklerin varlığını gösterebildik. Olimpiyatlar ırk, dil, din, mezhep ayrımı gözetilmeksizin kardeşlik, dostluk ve barış adına yapılırken aynı zamanda ülkeler ve milletler arası bir üstünlük aracıdır.
TMOK tam 100 yıldır var. İlk başkan Selim Sırrı Tarcan’dan son başkan Togay Bayatlı’ya kadar 100 yıl geçti. Sn. Bayatlı, sporda gerçek başarı için olimpiyat düzenlemenin şart olduğunu söylüyor. Sormazlar mı o zaman gerisinde kaldığımız ülkelerden kaçı olimpiyat düzenledi kaçı düzenleyemedi. Sporu futbol ve futbol programları olarak algılayan zihniyet ortadan kaldırılmadıkça sanayileşmeyle, bilgi toplumu olmakla, sanatta söz sahibi olmakla nasıl Türkiye’nin tanıtımı yapılıyorsa sporda da Türkiye’nin üstünlüğünü ve tanıtımını yapamayacağız demektir. 2008 Pekin’de güreşteki bozgun içinse adalet bakanı Mehmet Ali Şahin olayın vahametini “Güreşi öğrettiklerimiz bizden iyi güreşiyor” sözleri ile ifade ediyordu. Hayır ,Sayın Bakanım, bizden iyi güreşmiyorlar, yetenek seçimini, ödül yönetmeliğini mükemmel, gerçekçi ve adil yapıyorlar ve de çok hem de çok çalışıyorlar. Orada sistem, disiplin, ruh ve başarı var.
Bazı branşlarda olimpiyatlarda derece yapamayacağı aşikar olan kişileri yıllardır bu yarışmalara büyük masraflarla gönderiyoruz ve tabirimi mazur görsünler adeta nal topluyor, şampiyonları enselerinden seyrediyoruz. Sporda başarı gelecekse, topyekun gelmelidir. Sanayileşmiş ülkeler ( Kanada, ABD, Almanya, Rusya, İngiltere) ile sporu bir tanıtım ve üstünlük aracı olarak gören ülkeler (Çin, Küba, Kenya, Kazakistan) ya tüm branşlarda yada belirlenmiş 2-3 branşta başarılı oluyorlar.
Biz sanayileşme yolundaki Türkiye ne spora topyekun ağırlık veriyoruz, nede fiziki yapımıza, genlerimize uygun spor branşlarına önem veriyoruz.
Sayın Bayatlı, Derya Büyükuncunun hocasını Çin’e göndermedik çünkü kendisi 5 olimpiyata katıldı ne yaptı ki diye soruyor; yüzme branşında kaç lisanslı sporcumuz var, pramitin tabanı ne kadar genişse zirvesi de o kadar yüksek olur.
Olimpiyat tarihimizin parlak olamaması Pekin 2008 Olimpiyatlarındaki başarısızlığımızı örtbas edemez. Federasyonlar, Okullar,( özellikle de Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavları gözden geçirilmelidir.) YÖK, GSGM ve spordan sorumlu Devlet Bakanlığı ve de Özel Sektör birlikte yeniden ama yepyeni bir zihniyet ile sporda ayağa kalkmak için en kısa zamanda bir araya gelmeli uygulamaya da hemen geçilmelidir.
Ekonominiz neyse sporunuz odur.
Eğitiminiz neyse sporunuz odur.
Kültürünüz neyse sporunuz odur.
Siyasetiniz neyse sporunuz odur.
Son söz, olimpiyatlar bizim neyimize diyebilirsiniz. Öyle ya trafik kazalarından yılda 5000 kişinin öldüğü, ülkenin GSM hasılasının 4te birini alt yapı teranelerine!!!! aktaran, hala okuma yazma bilmeyen 4 milyon kişinin olduğu, boşanma oranlarının ziyadeleştiği, çocuk ölümlerinde dünyada önde olduğumuz konularla uğraşmak varken öyle (!) Olimpiyatlara vakit ayıramayız ki, ayırabilir miyiz sen söyle bize Devletlü Baba…
Togay Bayatlı buyurdular ki, Olimpiyat meşalesini tutuşturmaya az kaldı, bizim de aklımızı oynatmaya az kaldı. Elvan’ın eline bayrak tutuşturamayanlar olimpiyat meşalesini mi tutuşturacaklar.
Elvan’a 5000 ve 10000 metre yarışlarından sonra Türk bayrağı verememişiz Ramazan Şahin’e olimpiyat öncesi kampta yapılan eziyetlerin bir yansıması da bayrak vermeme olayı mıdır? Hani devşirme (!) ya bunlar.
Türkiye’nin dağına taşına bayrak direği diken Belediyelerin, kamu kurumlarının Pekin’de olmadıkları nasıl da belliydi.2012 Londra Olimpiyatlarına giderken madalya kazanma olasılığımıza karşı belediyelerimizden, kamu kurumlarımızdan gönüllü bayrak taşıyıcı götürmeyi sakın ihmal etmesin TMOK ve spordan sorumlu Devlet Bakanlığı. Togay Bayatlı böyle buyurdu: “ Olimpiyat meşalesini tutuşturmaya az kaldı”
Hadi ordan bee.. pardon hadi ordan ceee…
Unutulmasın ki imaj yalan, var olan gerçektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi