Ahmet Varol

Ahmet Varol

Tunus’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Tunus’ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Tunus’ta yaklaşık bir ay önce parlamento seçimleri yapıldı. Bu seçimlerin ardından gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini de etkileyeceği tahmin ediliyordu. O yüzden bu ülkede, Temerrüt fitnesi yoluyla halkın zaferini geri almayı başaramayanlar seçimleri yumuşak geçiş aracı yapabilmek amacıyla laik kimliğine ve Batı’yla ilişkilerine öncelik veren bir siyasi partinin kazanması için yoğun çaba sarf etmişlerdi. 

Yarın yani 23 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 25 adayın yarışacağı ifade ediliyor. İçlerinde eski Bin Ali rejimi kalıntısı ve diktatörün yakın çevresinde bulunmuş, onun yalakalığını yapmış olanlar yer aldığı gibi onun dikta rejimine kesin tavır koymuş, muhalefet ve hatta mücadele etmiş olanlar da var. Birçokları seçilemeyeceklerini kesin bilerek aday oluyorlar. Bazıları temsil ettikleri siyasi hareketlerin cumhurbaşkanlığı yarışına katıldığını göstermek için aday olurken bazıları reklamlarını biraz da cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası vasıtasıyla siyaset sahnesinde yapmak amacıyla bağımsız aday olan iş adamlarından oluşuyor. O yüzden adayların sayısı her ne kadar hayli çok olsa da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak üzere yarışanların sayısı çok değil. 

Yarışa katılanlar arasında öne çıkarılan isimlerden biri Arap dünyasındaki dikta rejimlerinin ve Batılı güçlerin Tunus’taki yumuşak geçiş planında destekledikleri Nida Partisi’nin 88 yaşındaki genel başkanı Baci Kayid es-Sibsi. Anketlerde de “en şanslı” aday olarak gösteriliyor. Stratejik nitelikli anketlerin genellikle toplumdaki temayülü ortaya çıkarmak için değil toplumu yönlendirmek amacıyla hazırlanıp yayınlandığı bilinir. Dolayısıyla onu kesin kazanacakmış gibi gösteren anketlerin gerçekte kazandırma amaçlı olduğunu tahmin edebiliriz. Fakat onu avantajlı kılan bu anketlerden ziyade bundan önceki parlamento seçimlerinden çıkan sonuçlardır. 

Yarışta öne çıkan bir diğer önemli isim ise şu anki cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsif el-Merzuki. İslâmî kesimi temsil eden Nahda Partisi de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyerek Merzuki’yi destekleme kararı aldı. O yüzden bu partinin taraftarlarının çoğunlukla ona oy vereceği düşünülüyor. Bu destek sebebiyle Merzuki’nin öne geçmesi de zayıf bir ihtimal değil. Çünkü Nahda Partisi parlamento seçimlerinde sadece kendi taraftar kitlesiyle yarışmış ve ikinci olmuştu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise başka bir kesimi temsil eden bir adaya destek veriyor. Bu arada Nahda’yı bu desteğinden dolayı eleştirenler de olduğunu belirtelim. Yani kısmen belki dökülmeler olabilir. Ama yine de taraftarlarından önemli bir kesimin Merzuki’ye oy vereceği tahmin ediliyor. 

Merzuki, cumhurbaşkanlığı döneminde dengeli bir politika izlemesiyle ve İslâmi kesimle de iyi ilişkiler içinde olmaya özen göstermesiyle tanındı. Birkaç yabancı dil bilen ve insan hakları alanında da çalışmaları olan bir doktor. Mezun olduğu Strasbourg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir süre öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1981’den itibaren Tunus Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış. Bin Ali döneminde dikta rejimi karşıtı tavırlarından dolayı baskılara maruz kalanlardan. 

Tahminlere göre yarış birinci derecede bu ikisi arasında geçecek. Ama Tunus’ta sol kesimin de yabana atılamayacak oy tabanı olduğundan bir de bu kesimi temsilen aday olarak öne çıkan bir isim var. O da İşçi Partisi’nin genel başkanı Hamma Hamami. Bu kişi gerek Habib Burgiba ve gerekse Zeynelabidin bin Ali döneminde dikta rejimine muhalefet etmesinden baskılara maruz kalmış ve sol tabanda destek kazanmıştı. 

Fakat seçimlere çok sayıda adayın katılıyor olması sebebiyle birinci turda oyların bölünmesi ve sadece bir adayın yüzde ellinin üzerinde oy alamaması ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor. Birinci turdan sonuç çıkmazsa en fazla oy alan iki adayın katılacağı ikinci tur seçimlerin 28 Aralık’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Not: Yarın Küçükçekmece’de Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi (Arena Mega)’nde Kudüs’teki İslâmî mirasa sahip çıkılması amacıyla bir etkinlik düzenlenecek. Geniş katılımlı programda Mescidi Aksa’yla ilgili gösterimler ve muhtelif etkinlikler olacak. Program saat 13.00’te başlayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi