Servet Avcı

Servet Avcı

Socratesler kolay yetişmiyor!

Socratesler kolay yetişmiyor!

Portekiz’de eski Başbakan Socrates’e yapılan resmen ‘yargı darbesi’dir... 2011 yılına kadar Başbakanlık yapmış birisine kıyan eller, olsa olsa Portekiz’in büyüyüp ‘dünya lideri’ olmasını istemeyenler veya cuntacı Salazar dönemini diriltmek isteyenlerdir!..

Suç da suç olsa; yolsuzluk, kara para aklamak, vergi kaçırmak!..

Ne tuhaf bir ülke!.. Eğer yol yapmışsanız, yolsuzluk da yok demektir!.. Yolsuzluk, yolun, köprünün, havaalanının olmadığı, insanların mağaralarda yaşadığı ülkelerde olur!.. Yok yok bu kesin, Lizbon’a daha büyük havaalanı yapılmasını çekemeyen İspanyolların komplosu!..

Kara para aklamak!.. Kara para zaten aklanmak için var değil midir? Hem bu‘kader mahkumu’ kara parayı ülke ekonomisine kazandırmak, çitilemek hangi karanlık lobileri rahatsız etti acaba?

Vergi kaçırmak!.. Burada sorulması gereken, “Kaçırmış ama niye kaçırmış?”  olmalıydı!.. Ne mâlûm hayır-hasenat için kaçırmadığı? Güya vergi vermemek amacıyla İsviçre’deki 20 milyon Euro’yu arkadaşının sahibi olduğu Euro Santo bankasına aktarmış... Bu da kesinlikle Euro Santo’nun yükselen marka değerini düşürmek için ayak oyunları yapan fare lobisinin marifeti!..

H  H  H

‘Yeni Portekiz’in en büyük eksiği “Biz bu yola kefenimizle çıktık” diyen liderin  “Dik dur eğilme” diye destek için yollara kefeniyle çıkacak ‘ihraç fazlası dini bütün kardeşler’inin olmaması...

Bu işler komplike olmalıydı... Profesörler çıkmalıydı; “Bunlar en çok yüzde 20 yolsuzluk yapmıştır. Öncekiler daha çok yapıyordu, hizmet etmiyordu” diyen!..

Fetvalar verilmeliydi, “Hıristiyanlar içinden daha iyisi çıkana kadar, bazı kusurlara katlanılmalı” şeklinde!..

Tweetler atılmalıydı, “Bu paralar Etiyopya’daki, Nijerya’daki Hıristiyan kardeşlerimize gidecekti” , “Yardım parasıydı” , “Öğrenci okutuyordu” , “Kilise ve okul yaptıracaktı” türünden!..
Bir ‘paralel’ icat edilip, bütün günahlar o çuvala doldurulmalıydı...  “Çalıyordu ama çalışıyordu”  klişesinin yanına,  “Öncekiler yemedi mi? Biraz da bizimkiler yesin” ruhsatı eklenmeliydi!..

H  H  H

‘Yeni Portekiz’in gerçek anlamda demokrasiye kavuşması için kaç fırın ekmek yemeye ve bunun için kaç yeni Vasco de Gama bulup yeni istilalara ihtiyacı var, hesaplamak lazım!..

Yazık, Socratesler kolay yetişmiyor!.. ‘Eski Portekiz’in bittiğini kabullenmek istemeyen karanlık odaklara Socrates’i yedirmemek, ona sahip çıkmanın demokrasiye sahip çıkmak olduğunu fark etmek ve “Allah’ım benim ömrümden al, onun ömrüne kat” diye dua etmek gerekiyor!..

“Yaşasın Yeni Portekiz” mücadelemiz!.. Yalan söyleyeni Jose Socrates’in 3 milyon dolara satın aldığı köşk çarpsın!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Servet Avcı Arşivi