Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuğu Namaza nasıl alıştırabiliriz?

Çocuğu Namaza nasıl alıştırabiliriz?

Anneler çocuklarının ders başarılarını yükseltebilmek için çalmadık kapı bırakmıyorlar. Fakat onların ahiretleri konusunda son derece kayıtsız kalıyor ve hiçbir gayret göstermiyorlar. Hemen her hafta çocuğumun ders notlarını nasıl yükseltebiliriz, onun şu dalda başarılı olmasını istiyoruz neler yapabiliriz diye soru soran annelerle karşılaşıyorum. Fakat annelerimiz, çocuğumuz namaz kılmıyor, ibadetlerini aksatıyorlar bu konuda neler yapabiliriz gibi sorulara pek yer vermiyorlar. Çünkü hayatlarının merkezine çocuğun gelecekte edineceği mesleği, kazanacağı parayı ve yükseleceği mevkii koymuşlar. 

Yapılan araştırmalar gençlerde namaz kılma oranının oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Fakat bu konu ailelerin gündeminde ne yazık ki yer almıyor. O yüzden bu soruyu anneler adına sorup çözüm aramanın uygun olduğunu düşündüm.

Namazın kuvvetli bir sorumluluk olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Peki, çocuklarımıza bu bilinci neden veremiyoruz?

1-Belli bir yaşa kadar namaza teşvik edilmeyen ve bu konuda bilgilendirilmeyen bir çocuğa ergenlik çağına geldiğinde, “Namaz kıl” demeniz pek etkili olmuyor. Çocuk kulaklarını tıkıyor ve sizi duymak istemiyor. Çünkü siz onu yaşamının en önemli diliminde tek bir hedefe yönlendirdiniz, çocuğunuz artık bütün enerjisini bu hedefe çeviriyor.
2-Namaz kılmayan bir anne babanın çocuklarına namaz kıl diye teşvik etmeleri tesirsiz kalıyor. Çünkü insanoğlu duyduğundan ziyade gördüğünden etkilenir.

3-Anne babanın, namazı çocuğa bir baskı unsuru olarak lanse etmemesi gerekir. Bunun yerine istersen birlikte kılalım, ya da sen şu odada kılabilirsin” gibi sıcak geçişler yapılmalı ve çocuk namazını kıldığında takdir edilmelidir.

4-Bir genç namazlarını ihmal ediyor ya da kılmıyorsa, anne baba bunu bir sorun olarak görmeli ve üzerine yoğunlaşmalıdırlar. Zira namaz İslam’ın şartlarından biridir ve hayatımızın merkezinde yer alır. Çocuk namazın nefes alıp vermek kadar gerekli olduğunu bilmelidir.

5-Anne-baba günün belli vakitlerinde çocukları ile namaz konusunda sohbetler yapmalı ve bu bilinci ayakta tutmalıdırlar. Unutmayalım geçirilen her namaz hayatımızdan akıp giden bir kayıptır. Anne babalar çocuk konuşmaya başladığı andan itibaren ona bu bilinci aşılamalıdırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi