Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ramazan’da ne yapalım?..

Ramazan’da ne yapalım?..

Bolca dua ve tevbe..
Bir de bol bol okuyalım. Kur’an okuyalım, Siyer okuyalım. Akaid okuyalım, Kelâm okuyalım, temel kitaplardan birini okuyalım işte..
Fırsat bulanlar bu ay en az bir gün itikafa girsin..
İftarları 3'e bölelim, 10 akraba, komşu, eş-dost çağıralım eve. 10 gün kurumların, 10 da eş-dost, komşu, iftarına gidelim..
Namazımıza dikkat edelim.. Mümkün olduğu kadar cemaat olalım.
Teheccüd kılmaya var mısınız?
Gelin evimiz Arafat, Müzdelife, Mina olsun..
Dostlarla buluşalım, nefsimize taht kuran şeytanı taşlamak için taş toplayalım, İsmailimizi kurban edelim, şeytan taşlayalım ve bol bol salâvat getirelim.. Zikredelim..
Affedelim, özür dileyelim, gönül alalım, barışalım, barıştıralım..Tartışmayalım, kızmayalım, öfkelenmeyelim.. İyi şeyler yapalım, sabredelim ve sabrı tavsiye edelim..
Biz ahir zaman peygamberinin ümmetiyiz ve fitne zamanıdır..
Zor bir zamanda yaşıyoruz..
Ramazan hayırlı kararlar almak için bir fırsat olsun. Ortaklıklar kuralım.. Saflarımızı sıklaştıralım. Saflarınız camde ve cami dışında sık ve doğru olsun... Ramazan sadece bu ayda kalmasın, onu bütün zamana yayalım.
Ramazan, bereketli bir aydır. Şeytan bağlıdır ve dualar daha değerlidir bu ayda..
Birbirimizi, amellerimizden dolayı imanımızla sorgulamaktan vazgeçelim.. Kimse kimsenin kalbini yarıp içine bakmadı! Dillerimizin ucuna Allah’ın ayetlerini geçirip birbirimizle savaşmayalım. Sonra rüzgarımız kesilir..
Zalimlerden olmayalım, sonra ateş bize de dokunur.
Bize hayır gibi gelen şeyde şer, şer gibi gelen şeyde Allah hayır murat etmiş olabilir. Biz bilmeyiz, Allah (c.c.) bilir!..
Kimi zaman eleştirilenler, eleştirenlerde daha hayırlıdır..
Siyasete çok fazla zaman, para ve incan ayırıyoruz.. Oysa siyasetin kapsama alanında kalan koca bir dünya var.. Elbette siyaset de olmalı ama, onun dışında bizi doğrudan ve daha fazla ilgilendiren birçok imanî, insanî ve ahlâkî sorumlulu^klarımız var.. Her şeyi siyasetten ve siyasetçilerden, devletten beklemekten vazgeçelim..
Haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana, zalime karşı duralım.
Suçluların da hakkı olduğu gibi, bir insan tek bir olayda bile hem haklı, hem de haksız konumda olabilir. Adaletin ince terazisini bozmadan dengede tutmayı başarmak için önyargılardan kurtulmayı öğrenmemiz gerekiyor..
Bir topluluğa olan öfkemiz / düşmanlığımız, bizi onlar hakkında adaletsizliğe sevketmemeli..
Alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmetinden başka ne bekleyebilirsiniz ki?
Hılful fudul (Erdemliler ittifakı) ve Medine sözleşmesi (Farklılıklarımıza rağmen barış içinde bir arada yaşama talebine dayalı sosyal sözleşme) rehberimiz olmalı..
Unutmayalım ki, biz kendimizi değiştirmeden Allah (c.c.) bizim hakkımızdaki hükmünü değiştirmeyecektir..
Allah bizim ellerimizle zalimleri cezalandırmak ve mazlumlara yardım etmek istemektedir..
Yeryüzünden hesaba çekileceğiz. Bunu unutmayalım.
Hiçbir Müslüman, dünyada olup biten şeyleri görmezlikten, bilmezlikten, duymazlıktan gelme hakkına sahip değildir..
Yaşadığımız her anın hesabını vereceğiz.. Ve herkese yaptığının hesabı sorulacak.
Bizler yaptıklarımız, yapmadıklarımız, söylediklerimiz ve söylemediklerimizle imtihan edileceğiz.. Bizler yaptıklarımızla ya kendi cennetimize sırtımızda tuğla, ya da kendi cehennemimize sırtımızda odun taşıyor olacağız..
Cennet dediğin ne ki, bu dünyada ürettiğin toplam mutlulukların, güzelliklerin 10 katı, 100 katı, 700 katı ikramla ödüllendirilecek ve ebedi bir cennete yükseleceksin, ya da ürettiğin toplam acılar kadar acıyı tadacaksın.. Ayağına taş attığın kedinin duyduğu acıyı duymak ister misiniz? Bir trafik canavarının sebeb olduğu trafik kazasında acı çeken insanların duyduğu acıyı, bir teröristin ürettiği acıyı, bir politikacının ya da bilim adamının ürettiği mutluluk ve yanlış işlerin sonucu ortaya çıkan acıların bedelini hesap edin bir bakalım..
Tarım alanı ve su kaynaklarına yakın bir yere çevresel atık bırakan bir sanayicinin, o suyu kullanıp hasta olan bir kişinin acısını tadacağı günün hesabının ne kadar farkında olduğunu bilmiyorum..
İçimizdeki beyinsizlerin işledikleri yüzünden bizi helak eder misin Allahım!..
Unutmayın! Yaptıklarımızdan ve yapmamız gerekirken yapmadıklarımızından, söylediklerimizden ve söylememiz gerekirken söylemediklerimizden hesaba çekileceğiz..
Vekalet verdiğimiz politikacıların yaptıkları iyi ve kötü işlerden de mesulüz. Yani işimiz kolay değil.
Ramazan, nefs muhasebesi için iyi bir fırsat.
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi