Yusuf Kaplan

Yusuf Kaplan

Yeni bir eğitim sistemine doğru

Yeni bir eğitim sistemine doğru

İzini sürmemiz gereken soru şu: Okullar öğrencilere ne vermeli? Nasıl bir eğitim anlayışı geliştirmeli? Nasıl bir bakış açısı ve metod öğretmeli?

AŞAĞILIK KOMPLEKSİNİ AŞMADAN ASLA!

Bizim sorunumuz aşağılık kompleksi ve bu aşağılık kompleksinden kurtulmamız lazım. Bundan kurtulmamızın yolu da kendi dinamiklerimizi, kültürümüzü ve İslam ın nasıl bir nimet olduğunu kavrayabilmekten geçiyor.
İslam’ın sadece Müslümanlar için değil, hatta sadece insanlar için değil, bütün varlık için nasıl bir nimet olduğunun kavratılması gerekiyor. Fatih Sultan Mehmet Bosna’yı fethettiğinde bir ferman yayınlıyor. Bu fermanda 3 şey geçiyor ki çok önemli:
- Hristiyana ve Yahudiye asla dokunulmayacak.
- Tabiata kesinlikle zarar verilmeyecek.
-Tabiattaki masum korumasız hayvanlara zarar verilmeyecek.

İşte nimet budur!

MEDYA-KÜLTÜR-EĞİTİM SİSTEMİ TOPLUMUN DİNAMİKLERİNE GÖRE KURULMALI

Bu toplum Müslüman bir toplumsa, bu toplumun ihtiyaçlarına ve  iyi-güzel-doğru  kavrayışlarına göre bir eğitim sistemi kurulması lazım. Buna göre bir medya sisteminin dolayısıyla da kültür dünyasının kurulması lazım. Bunlar olmazsa yok olacağız.

BİZ BATI’DAKİ ÜNİVERSİTELERİN TAŞIMACILIĞINI YAPIYORUZ

Nizamü’l-Mülk Batı üniversitesine de kaynaklık eden bizim eğitim sistemimizi kurdu.
Nizamü’l-Mülk’ün yaptığı şey; bizim  iyi- güzel- doğrularımıza göre bir eğitim sistemi geliştirmekti. Batı’daki üniversiteler felsefeci yetiştiriyor. Biz ne yapıyoruz? Biz bunların taşımacılığını yapıyoruz.

PARLAK ZİHİNLERİ BATILILARIN KÖLESİ HALİNE GETİRİYORLAR

Türkiye sıradan bir toplum değildir. Biz Yunus Emre, Mevlana, İbn-i Arabi, İbn-i Sina, Mimar Sinan, Itrî gibi adamları çıkartıp dünyaya sunduk. Bizim eğitim sistemimiz yeniden Itri, İbni Sina yetiştiremeyecekse böyle bir eğitim sistemini istemiyorum.
Bunları yapamadıkları halde en parlak zihinleri alıp Batılıların kölesi haline getiriyorlar.
İngiltere’de böyle bir şeye asla izin vermezler. Mesela Oxford’un kendi dinamiklerini dinamitlemelerine asla izin vermezler.  ODTÜ kimin borusunu öttürüyor  diye sembolik bir sloganla belirtmiştim bunu daha önce.

İDEAL EĞİTİM SİSTEMİNİN SÜTUNLARI: İLİM-İRFAN-HİKMET

Öğrencilere kabaca kendi  iyi-güzel-doğru  fikrimizi aktarmamız lazım. İyi nedir? Güzel nedir? Doğru nedir? Bunların öğretilmesi lazım. Bunun için de, ilim, irfan, hikmet sütunları üzerinde yükselecek bir eğitim sisteminin kurulması lazım.

JOHN DEWEY: “ASIL EĞİTİM SİSTEMİ SİZDEDİR”

Ben medrese sistemini öneriyorum. İnsanlar bu konu hakkında bilgi sahibi olmadıkları için korkuyorlar. Amerikan eğitim sistemini kuran John Dewey, Amerika’daki 3 büyük filozoftan birisidir.

Türkiye 1930’lu yıllarda John Dewey’i ülkemize çağırıyorlar ve modern bir eğitim sistemini kurmasını istiyorlar. John Dewey inceleme yaptıktan sonra bir rapor yayınlıyor. Raporda diyor ki: “Siz yeni bir eğitim sistemi istemekle hata ediyorsunuz. Asıl eğitim sistemi sizdedir, sizin yapacağınız şey medrese sistemini update yapmak, güncellemektir.”

KURUCU BİR EĞİTİM MODELİ GELİŞTİRMELİYİZ

Bugün Amerika’daki Chicago Üniversitesi medrese sistemiyle işlemektedir. Medrese sisteminin ruhu Türkiye’deki doğu medreselerinde yaşamıyor. Türkiye’de medrese ve imam-hatiplerin misyonu hep korumaya yönelik oldu. Korumak da güzeldir ama korumak yetmez, kurmak gerekir. Eğer bir eğitim modeli geliştireceksek kurucu bir eğitim modeli geliştirmemiz lazım. Geleceğimizi kurmalı. İnsanlığın önünü açmalı. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Kaplan Arşivi