İbrahim Yörük

İbrahim Yörük

Sosyal Medyanın Arkasındaki Gizli Güçler

Sosyal Medyanın Arkasındaki Gizli Güçler

Son 5 yı­lın en önem­li te­rim­le­rin­den, en çok ara­nan ke­li­me­le­rin­den, en göz­de mes­lek­le­rin­den bi­ri­si ol­du "SOS­YAL MED­YA" . 

Fa­ce­bo­ok, Twit­ter ve bu­na ben­zer in­ter­net si­te­le­rin is­mi gi­bi al­gı­lan­dı  "SOS­YAL MED­YA" te­ri­mi. Oy­sa Sos­yal Med­ya çok ge­niş bir ta­nı­mı için­de ba­rın­dı­ran, çok yön­lü bir kav­ram.

WEB 2.0, içe­rik, ye­ni­lik gi­bi ta­nım­lar ile ni­te­len­di­ril­se de ba­sit ta­nım­la­may­la , " İçe­rik­le­ri kul­la­nı­cı­lar ta­ra­fın­dan oluş­tu­ru­lan ağ­lar de­ni­le­bi­lir.  Çok ge­niş bir açık­la­ma­sı ol­du­ğu için de­ta­ya gir­me­ye­ce­ğim, za­ten in­ter­net­te bu ko­nuy­la il­gi­li yüz­ler­ce ma­ka­le mev­cut.

Pe­ki ge­nel ola­rak SOS­YAL MED­YA de­di­ği­miz ve kul­lan­dı­ğı­mız bu sos­yal ağ­la­rın ar­ka­sın­da kim­ler var. Ya­ni, Fa­ce­bo­ok, Twit­ter, Yo­utu­be, Lin­ke­din, Fo­urs­qu­are Ins­tag­ram mec­ra­la­rın ar­ka­sın­da bir güç ol­du­ğu­nu söy­le­sek pek yan­lış ol­maz. 

Se­ne 2006, Mark Zuc­ker­berg'in ak­lı­na Fa­ce­bo­ok fik­ri gel­dik­ten ya da fik­ri ar­ka­daş­la­rın­dan çal­dık­tan 2 se­ne bi­le geç­me­den 27 Mil­yon Do­lar­lık dev bir ya­tı­rım alı­yor.  Ya­tı­rı­mı ya­pan fir­ma, Grey­lock Part­ners isim­li bir ya­tı­rım şir­ke­ti. Şir­ket şu an­da Fa­ce­bo­ok'un %10 his­se­si­ne sa­hip.  Bu fir­ma ay­nı za­man­da Sli­kon Va­di­si'nin en önem­li ya­tı­rım­cı­la­rın­dan bi­ri­si. Fa­ce­bo­ok’­un dı­şın­da, Lin­ke­din, Ins­tag­ram, Path, Tumbrl, Ins­tag­ram ve Drop­bo­x’­ta da önem­li ya­tı­rım­la­rı bu­lu­nu­yor.

Şir­ke­tin en önem­li isim­le­rin­den bi­ri­si, yö­ne­ti­ci kad­ro­sun­da yer alan Ho­ward E. Cox.  40 yı­lı aş­kın bir sü­re­dir ya­tı­rım pi­ya­sa­sın­da yer alan COX ade­ta pi­ya­sa­nın kur­du, Cox çok sı­kı bir ya­tı­rım da­nış­ma­nı ol­ma­sı­nın ya­nın­da 2009 yı­lı­na ka­dar ABD Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı­’n­da, Pen­ta­gon'un iş dün­ya­sı­nı kon­trol eden eki­bin ba­şın­da yer alı­yor­du.  Kı­sa­ca­sı, Ho­ward E. Cox, Pen­ta­gon'dan, ken­di ala­nı­na da­ir pi­ya­sa­yı iz­le­yip ne­re­ye na­sıl des­tek ve­ri­lip or­tak olu­na­ca­ğı­na ka­rar ve­ren, kri­tik ham­le­le­ri ya­pan bir isim. 
Co­x’­un bu­gün bi­le ABD Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı ile or­ga­nik bağ­la­rı sü­rü­yor. IN-Q-TEL şir­ke­ti­nin yö­ne­tim ku­ru­lun­da olan Cox, bu şir­ket üze­rin­den ye­ni baş­la­yan tek­no­lo­ji şir­ket­le­ri­ne ya­tı­rım ya­pıl­ma­sı­nı sağ­lı­yor. IN-Q-TEL ye­ni ku­ru­lan ve ge­le­cek va­at eden kü­çük tek­no­lo­ji fir­ma­la­rı­na bü­yük ya­tı­rım­lar ya­pan ve bu şir­ket­le­ri et­ki­si al­tı­na alan dev bir ya­pı.  Bu ya­pı­nın en önem­li nok­ta­sı ise, CI­A ve Pen­ta­go­n’­un önem lis­te­sin­de yer alan ko­nu­lar­da ça­lış­ma­lar ya­pan şir­ket­le­re ya­tı­rım yap­ma­sı. Kı­sa­ca IN-Q-TEL fir­ma­sı CI­A ve Pen­ta­gon ta­ra­fın­dan be­lir­le­nen kri­tik şir­ket­le­re ya­tı­rım­lar ya­pa­rak ope­ras­yon ve is­tih­ba­rat et­ki­le­ri­ni ar­tır­mak için ça­lış­ma­lar yap­mak­ta.

Yi­ne Fa­ce­bo­ok'un yö­ne­ti­ci isim­le­rin­den bi­ri­si Pe­ter THI­EL bi­li­şim dün­ya­sın­da çok et­ki­li bir da­nış­man ve ya­tı­rım­cı.  Fa­ce­bo­ok'un ya­nın­da, Pay­pal ve Spo­tify gi­bi iki bü­yük şir­ke­tin da­ha ku­ru­cu­la­rı ara­sın­da yer alı­yor.  Ay­rı­ca THI­EL,  PA­LAN­TIR TECH­NO­LO­Gİ­ES isim­li bir şir­ke­tin ku­ru­cu­su,  PA­LAN­TIR TECH­NO­LO­Gİ­ES şir­ke­ti Ve­ri Ma­den­ci­li­ği ile il­gi­li ça­lış­ma­lar yap­mak­ta, çok bü­yük ve­ri­le­rin ko­lay an­la­şı­la­bi­lir bir şe­kil­de iş­len­me­si ve CI­A, Pen­ta­gon gi­bi ku­rum­lar ile pay­la­şıl­ma­sı­nı sağ­lı­yor, bu şir­ke­tin fi­nans­ma­nı da yi­ne IN-Q-TEL ta­ra­fın­dan sağ­la­nı­yor.

Ta­bi isim­ler ve şir­ket­ler üze­rin­den git­me­ye kal­kın­ca ko­nu bi­raz uzun ve kar­ma­şık gi­bi gö­rün­se de bu­gün kul­la­nı­lan sos­yal ağ­la­rın ne­re­dey­se ya­rı­sı hat­ta da­ha faz­la­sı Ame­ri­ka İs­tih­ba­rat Ör­gü­tü ve Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ku­ru­lan ve iliş­ki­le­ri olan şir­ket­ler.

Şim­di Ge­zi Par­kı dö­ne­min­de ABD ve İn­gil­te­re'nin iki bü­yük med­ya de­vi CNN ve BBC’­nin na­sıl pro­vo­ka­tif ve ya­lan içe­rik­li ha­ber­ler pay­laş­tı­ğı­nı, 8 sa­at ke­sin­ti­siz can­lı bağ­lan­tı kur­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Tür­ki­ye ola­rak;  Ame­ri­ka ve Av­ru­pa dev­let­le­ri­nin içe­ri­de ve dı­şa­rı­da­ki bağ­lan­tı­la­rı üze­rin­den na­sıl oyun­lar oy­na­dı­ğı­nı Te­le­viz­yon, Ga­ze­te, Der­gi gi­bi ge­le­nek­sel med­ya­yı na­sıl kul­lan­dık­la­rı­nı iyi bi­li­yor ve gö­rü­yo­ruz.  Son iki se­ne­de SOS­YAL MED­YA de­di­ği­miz bu bü­yük gü­cün­de ar­tık kim­ler ta­ra­fın­dan yö­ne­til­di­ği­ni, ge­liş­ti­ril­di­ği­ni bi­li­yor, sos­yal ağ­lar ara­cı­lı­ğıy­la yap­ma­ya ça­lış­tık­la­rı ope­ras­yon ve al­gı yö­ne­ti­mi­ni çok iyi gö­rü­yo­ruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İbrahim Yörük Arşivi