M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Siz Aklınızı mı Yediniz?

Siz Aklınızı mı Yediniz?

1930’lu yılların hasretini çekiyor ve Türkiye’yi devlet, ülke ve halk olarak o yıllara geri götürmek istiyormuşsunuz. Lütfen aşağıdaki sorularıma samimiyetle cevap verir misiniz?

1. O yıllarda demokrasi ve çoğulculuk yoktu. Tek parti faşizmi vardı. Muhalefet yasaktı.  Temel insan hak ve hürriyetleri ayaklar altına alınmıştı. Siz bunu mu istiyorsunuz?

2. O yıllarda basın gemlenmişti. Fikir hürriyeti yoktu. Haksızlıklar tenkit edilemiyor, aksaklıklar halka duyurulamıyordu. Siz o günlerin hasretini mi çekiyorsunuz?

3. Din, inanç, ibadet, dinî eğitim hürriyeti askıya alınmıştı. Bir ara Ezan-ı Muhammedî okunması bile yasaklanmış, Bursa Ulucami minaresine çıkıp Allahü Ekber diyerek ezan okuyan bîçare bir bir Müslümana câni muamelesi yapılmış, zindana atılmış, işkence edilmişti. Siz tekrar bunu mu istiyorsunuz?

4. O yıllarda Türkiye’de yol yoktu,  içecek su yoktu,  yeterli hastahane, doktor ilaç yoktu, fakirlik yaygındı, halk  sıtma, verem ve frengiden kırılıyordu.  Bu geri devri siz örnek ve model mi kabul ediyorsunuz? Bunları mı geri getirmek istiyorsunuz?

5. Köylülerin çoğu ayakkabı alacak paraları olmadığı için ya çarık giyiyor yahut yalın ayak geziyordu. O günlere dönülsün mü istiyorsunuz?

6. Zulme başkaldıran Sünnîlere ve Alevîlere düşman muamelesi yapılıyor, askerî uçaklarla üzerlerine bomba yağdırılıyor, vadilerde sivil halk,  üzerine mitralyöz ve toplarla ateş edilerek kırılıyordu. Sizin altın çağınız bu mudur?

7. O devirde, kız akşam meslek liseleri dahil ülkede ancak kırk kadar lise ayarında okul vardı.  Köylerin çoğunda okul yoktu.  Siz o cehalet devrine mi dönmek istiyorsunuz?

8. O devirde, memlekette sefalet var, halk açlık çekiyor diyenler ve yazanlar, komünizm propagandası yapmaktan tutuklanıyor, zindana atılıyordu. Din hürriyeti isteyenlere gerici deniyor ve ağır zulüm ve baskılara mâruz bırakılıyordu. O karanlık devir geri gelsin mi istiyorsunuz?

9. Sizin baş tacı ettiğiniz, yere göğe sığdıramadığınız Nazım Hikmet bile o devirde zindandaydı, ağır hapis çilesi çekiyordu. Siz o günleri hangi yüzle, hangi vicdanla özlüyorsunuz?

10. O yıllarda özerk olmayan üç tanecik üniversite vardı,  akademik hürriyet yoktu. Size göre o günler geri mi gelmelidir?

11. O karanlık devirde Zonguldak kömür ocaklarında mecburî işçilik vardı ve bundan kaçmak mümkün değildi. Kaçanlara asker kaçağı muamelesi yapılır, zincire vurulurdu. Siz bunu mu istiyorsunuz?

12. On bine yakın cami, mescid, tekke, medrese, imaret, taş mektep binası ya satılmış, ya yıkılmış yahut kiraya verilmişti.  Tarihî İslam kabristanları düzlenmiş, kimisi park yapılmış, kimisi imara açılmıştı.  Siz o günlere mi dönmek istiyorsunuz?

13. Ve ve ve… O devirde Ayasofya camilikten çıkartılıp müze yapılmıştı.  Siz o devre dönüp buna benzer işler mi edeceksiniz tekrar bu millete?
Hayır hayır hayır… Siz her halde aklınızı yemiş durumdasınız.  Aklı başında, hür fikirli, vicdanlı, insaflı, sağduyulu, faziletli bir Türkiyeli o günlerin asla hasretini çekmez, çekemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi