Ahmet Türk

Ahmet Türk

Özerkliğe Kasteden Mobeseler!

Özerkliğe Kasteden Mobeseler!

Ara­lık 2012’de baş­la­tı­lan Mİ­T - Ö­ca­lan Mü­za­ke­re Sü­re­ci­’n­den be­ri “kö­pek­siz köy­de değ­nek­siz ge­zen” KCK, teh­dit­le­ri­ne bir ye­ni­si­ni da­ha ek­le­di. Hü­kü­me­tin te­rö­rist­ba­şı ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan “mü­za­ke­re tas­la­ğı­nı” mu­ha­tap al­dı­ğı­nı du­yur­ma­sın­dan bir gün son­ra yap­tı­ğı açık­la­ma­da, hü­kü­met­ten bir an ön­ce tas­la­ğa uy­gun şe­kil­de adım at­ma­sı­nı, ak­si tak­dir­de, “mü­za­ke­re tas­la­ğı­nın” ka­mu­oyu­na açık­la­na­ca­ğı be­lirt­ti.

Her se­çim ön­ce­si “Si­ya­si ik­ti­da­rın bo­ğa­zı­nı sık­tı­ğın­da elin­den is­te­di­ği­ni ala­bil­di­ği­ni” de­fa­lar­ca is­pat eden te­rör ör­gü­tü ve tü­rev­le­ri, yak­la­şan ge­nel se­çim ön­ce­sin­de de, si­ya­si ik­ti­da­rın her tür­lü meş­ru­iye­tin ‘ye­gâ­ne­’ se­be­bi sa­yıp kut­sa­dı­ğı ‘se­çim san­dı­ğı­’ za­fi­ye­ti­ni çok iyi de­ğer­len­di­re­bi­le­cek ye­ni ye­ni fır­sat­lar eli­ne ge­çir­di!

 Baş­ta Sır­rı Sü­rey­ya ol­mak üze­re bir­çok HDP'li "mü­za­ke­re tas­la­ğın­da özerk­lik­te var" di­ye­rek ma­nev­ra alan­la­rı­nı ge­niş­let­me­yi ba­şar­dı­lar! Mü­za­ke­re ma­sa­sı­na otu­ran ta­raf­lar­dan bi­ri­nin üçün­cü sı­nıf komp­lo te­ori­si di­ye ha­fi­fe al­dı­ğı ve ka­mu­oyu ile ara­sı­na me­sa­fe koy­ma­ya ça­lış­tı­ğı, di­ğe­ri­nin ise ka­mu­oyu ile pay­laş­tır­dık­ça meş­ru­laş­tır­ma­ya ça­lış­tı­ğı “ö­zerk­lik” tar­tış­ma­la­rı, "ye­rel yö­ne­tim­le­ri güç­len­dir­mek" am­ba­la­jıy­la tek­rar pi­ya­sa­ya sü­rül­me­ye baş­la­dı. 

Or­ta­lık bir an­da ka­rı­şın­ca, si­ya­si ik­ti­dar in­kâ­ra, HDP’­li­ler ise "Biz özerk­li­ği ye­rel yö­ne­ti­min mer­ke­zi yö­ne­tim kar­şı­sın­da düz­gün bir ka­rar mi­ma­ri­si ola­rak gö­rü­yo­ruz. Eğer özerk­lik­le yö­ne­ti­li­yor ol­say­dık ne So­ma ne de Er­me­nek'i ya­şa­maz­dık. An­ka­ra'dan ora­ya ah­kâm kes­me­ye kal­kın­ca bun­lar olu­yor!" şek­lin­de “kuş­di­liy­le” ko­nuş­ma­ya baş­la­dı­lar. 

Bir HDP'li­nin söy­le­di­ği "Ya­hu han­gi so­kak­ta, ne­re­de, ne ka­dar mo­be­se ola­ca­ğı­na An­ka­ra ka­rar ve­ri­yor" söz­le­ri ise ko­nuy­la ala­ka­lı en il­ginç ve çar­pı­cı açık­la­ma ol­du! HDP ce­na­hı­nın ver­di­ği bu “mo­be­se” ör­ne­ği, mer­ke­zi yö­ne­tim ile ye­rel yö­ne­ti­min düz­gün ka­rar mi­ma­ri­si­ni açık­la­mak için ve­ri­len ba­sit bir ör­nek­ten öte bir an­lam ta­şı­yor! Dı­şa­rı­ya sı­zan bil­gi­le­re gö­ren Öca­lan ile ku­ru­lan ye­ni mü­za­ke­re ma­sa­sın­da hay­li tar­tış­ma­la­ra yol açan mü­za­ke­re ko­nu­la­rın­dan bi­ri­…

Ne­den?  Bil­has­sa “611 Ekim Olay­la­rı” (67 Ekim de­ğil) son­ra­sı mo­be­se­ler­den (yüz ta­nı­ma ve pla­ka oku­ma özel­lik­li) ra­hat­sız olan KCK, şid­det ve yağ­ma­la­ma ey­lem­le­ri sı­ra­sın­da bun­la­rın ço­ğu­nu im­ha et­ti. Suç­lu­la­rı ya­ka­la­mak için mo­be­se dı­şın­da zo­run­lu ola­rak ka­me­ra bu­lun­du­ran es­na­fın gü­ven­lik ka­me­ra­la­rın­dan fay­da­la­nan po­lis, bir­çok KCK’­lı­yı da bu sa­ye­de tu­tuk­la­dı. Olan­lar on­dan son­ra ol­du. KCK es­naf­tan ka­me­ra­la­rı­nı sök­me­le­ri­ni is­te­di. Sök­me­yen­le­rin dük­kân­la­rı ya­kıl­dı. Şu an­da son 35 gün­de üç es­naf in­fa­zı­nın ger­çek­leş­ti­ril­di­ği ga­ze­te­le­re yan­sı­dı. An­la­ya­ca­ğı­nız HDP'li­ler özerk­lik tar­tış­ma­la­rıy­la iliş­ki­li ola­rak ‘mo­be­se­’ ör­ne­ği­ni bo­şu­na ver­mi­yo­r… 

Pe­ki, “te­rö­rist­le mü­ca­de­le edi­lir, mü­za­ke­re edil­mez” il­ke­si­ni hi­çe sa­yıp elin­de­ki si­la­hı­nı bı­rak­ma­ya­ca­ğı­nı ilan et­ti­ği hal­de ha­la te­rör ör­gü­tü ile mü­za­ke­re sü­re­ci­ni yü­rü­ten­ler ne ya­pı­yor? Ma­dem "sa­ha hâ­ki­mi­ye­ti­ni kay­bet­tik biz­de yu­kar­dan/ha­va­dan ka­me­ra­lar­la iz­le­riz" di­ye­rek al­ter­na­tif ça­re­le­re baş­vu­ru­yor ve mo­be­se işi­ni dev­le­tin böl­ge­de­ki “son ka­le­si” ha­li­ne so­ku­yor! Ya­ni "de­ne­tim biz­zat sa­ha­da" olur il­ke­si­nin ge­rek­li­lik­le­ri ye­ri­ne ge­ti­ri­le­mi­yor, KCK ile so­kak­ta­ki Kürt va­tan­da­şı­mı­zı ayırt ede­cek de­ne­ti­min akış­kan­lı­ğı ta­ma­men or­ta­dan kal­kı­yor!

An­la­ya­ca­ğı­nız me­se­le ‘mo­be­se­’ me­se­le­si de­ğil; “o­to­ri­te kim ola­cak?” me­se­le­si..! Son gün­ler­de si­ya­si­le­rin dil­le­rin­den dü­şür­me­di­ği “Ka­mu Dü­ze­ni” söy­le­mi ade­ta mo­be­se de so­mut­laş­tı. Hü­kü­met ma­ale­sef bu ko­nu­da “Ka­mu Dü­ze­ni” kav­ra­mı­nın sı­nı­rı­nı zor­la­ya­ca­ğı yer­de özü­ne yas­la­nıp ka­lı­yor! Çok­ça gri alan bı­ra­kı­yor ve net ola­mı­yor! 

Hü­la­sa,

Ge­li­nen aşa­ma­da; “ka­mu­oyun­dan ve mil­let­ten sak­lan­ma­sı ge­re­ken bir muh­te­vi­ya­ta ve “teh­dit” po­tan­si­ye­li­ne sa­hip mü­za­ke­re tas­la­ğı ka­mu­oyu­na de­şif­re edil­se de, Çö­züm Sü­re­ci­’ni yü­rü­ten­ler ne­ler çe­vi­ri­yor bil­sek!” de­dir­te­cek şe­kil­de “gay­ri şef­faf” yü­rü­tü­len Çö­züm Sü­re­ci, 62. Hü­kü­me­ti ve­sa­ye­ti al­tı­na al­mış du­rum­da­dır!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ahmet Türk Arşivi