M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Allah Aşkı ile Para Aşkı bir Yerde Olmaz

Allah Aşkı ile Para Aşkı bir Yerde Olmaz

*Allah aşkı ile para, mal, zenginlik aşkı bir kalpte birlikte barınmaz.
*Bir zevzeğe: Kendini övüp durma, kapat çeneni.  Sen sus, düşmanların senin erdemlerini, iyiliklerini, üstünlüklerini anlatsın.
*Sabah namazı vaktinde yoklama yapıldığını biliyor musun? Uyanık ol uyanık ol… Kaaim ol, râki’ ol, sâcid ol.

*Müslüman bir gence: Osmanlıca öğrenmek için gerekli niyete, iradeye, azme,  sabır ve sebata sahip değilsen, sen ne işe yararsın?
*Ali beye yaptığın işin, sattığın malın parasını Veli beyden istersen sana deli demezler mi?.. Yaratan  için yaptığın hizmetlerin ücret ve maaşını niçin yaratıklardan istiyorsun?
*Bir züppeye: Pırlantakent’te on yıldızlı süper lüks bir otel açılmış. Vakit kaybetme, koş kuş gibi uç hemen oraya git. Dönüşünde,  sırıta sırıta ben on yıldızlı oteldeyken nutukları atarsın.  Sürüngen!..
*Bir ağaç katiline:  Bir gün gelecek, kestiğin ağaçların birinin altında kalacaksın.
*Her gün en az iki saat faydalı, ihya edici kitaplar okuyan birine: Hezar ahsente size. Tebrik ederim. Çok gençsiniz ama ellerinizden öperim.

*Notlarını Osmanlıca yazan üniversiteli gence: Sizi tebrik etmeme izin veriniz.
*Yavrum, mürüvvet bir kadın ismi değildir, çok büyük bir fazilet ve haslettir. Mürüvvet konusundaki cehaletiniz beni çok üzdü. Arayın, tarayın, size mürüvvet dersleri verecek bir üstad-ı kâmil  bulun ve onun  dizi   dibinde  mürüvvet dersleri  teallüm edin.
*Namaz başına  on dolar bahşiş verilseydi camiler cemaatten yıkılır, izdihamdan adamlar ezilirdi. 
*Münafık, bir sofra dolusu yemekle doymamış, mü’minin midesi  iki dilim ekmek, bir tas çorbayla bayram yapmış.

*Çay gerçekten nefisti ama içerken meclistekilerden biri gıybet edince zehir zemberek bir tadı oldu.
*Etme bulma, men dakka dukka dünyası…  Temiz Müslümanlara ettiğiniz zulümlerin cezasını çekiyorsunuz. Zulüm ve iftira bumerang gibidir. Dönüp dolaşır, atanın kafasına  vurur.
*O lüks, israflı, pahalı, gururlu, kibirli, şatafatlı, ihtişamlı cehennemî ve şeytanî otomobille kıldan ince kılıçtan keskin köprüden nasıl geçeceksin?

*Zalim olmaktansa mazlum olmak yeğdir.
*İnsanların en hayırlısı ve faziletlisi bir kere mi’raca çıktı. Sizin büyüğünüz ise gökten yere hiç inmiyor. İndirin şu mubareki yere!
*Bir şey olmaz, bir şey olmaz, bir şey olmaz… Telaş etmeyin, panik yapmayın, sakin olun biraz. Her şey yolundadır…  Bütün büyük felaketlerden önce gafiller böyle söyler.
*Büyük lokmalar boğazda kalır, mideye oturur. Lokmalarını küçült, yükünü azalt, hafifü’l-haz ol.
*Vurana değil, Vurdurana bak.
*Yatakta uyuyanı uyandırmak kolaydır, ayakta uyuyanı uyarmak  çok zordur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi