Fikri Türkel

Fikri Türkel

Bana cep telefonunu söyle, sana kim olduğunu söyliyeyim

Bana cep telefonunu söyle, sana kim olduğunu söyliyeyim

Eskiden borsa, döviz ve altın fiyatlarının sorarlardı. Şimdi yeni akıllı telefon modellerini soruyorlar. Kolay değil 75 milyon nüfuslu Türkiye'de 66 milyon cep telefonu var. 

Her yıl 10 milyondan fazla yeni cep telefonu satılıyor ve bunların üçte ikisi akıllı telefonlardan oluşuyor. Buna 40 milyon internet kullanıcısını da ekleyin. 

İnternet ve cep telefonaları ile oluşan yeni teknoloji dalgası, hayatın bütün kesimlerini etkilemeye devam ediyor.

Sadece teknolojiyi takip etmek için değil, hayatın farklı kesimlerindeki yansımalarını da bu köşeden sizinle paylaşmak istiyorum.  Haliyle yeni model beklentileri, sosyal medyada olanlar, uygulamalar, yerli teknoloji aktörleri de bu köşenin müdavimleri olacak. 

Özellikle giyilebilir ürünler gelecekte en çok konuşacağımız yenilikler arasında olacak. 2050 yılında dünya nüfusu 9 milyar civarında olması beklenirken, makinalar arası iletişimde kullanılacak simkart sayısının 50 milyar olması bekleniyor.

Makinalar arası iletişim insanları geçecek. 

Aynı şekilde NFC dediğimiz cep telefonu ile ödeme de beş yıl içinde kredi kartı ile ödemelerle boy ölçüşecek bir pazar payına sahip olacak. 

2015 yılının diğer önemli konusu da 4G olacak. İhale ve yatırım süreçleriyle birlikte Türkiye'nin en büyük yatırım kalemi durumundaki 4G konusu da takip listemde bulunacak.
Günümüzün vazgeçilmez alanındaki teknolojik gelişmelerini ve bilişim yorumlarını haftada bir sizinle paylaşacağım.
 

DÜNYANIN EN PAHALI KONGRESİ iSTANBUL’A GELİR Mİ?

GSM Kongresi'nden bahsediyorum. Dünya ekonomisinin en hızlı büyüyen sektörün dünya buluşması İstanbul'da olabilir. Çünkü GSMA olarak bilinen GSM Derneği yönetim kurulunda artık bir Türk de bulunuyor. 

Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, 2015-2016 döneminde GSMA Yönetim Kurulu’nda Türkiye’yi temsil edecek. Ciliv, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yeni yönetim kuruluyla görevine başlayacak. 

Ciliv, GSMA Yönetim Kurulu’nda yer almanın gurur verici bir görev olduğunu belirterek, Turkcell olarak müşterileri ve ülke için her geçen gün daha iyisini yapma arzusunu taşıdıklarını söyledi.
GSMA, 2006 yılından beri Barselona'da yapılan ve dünyanın en fazla gelir getiren Dünya GSM Kongresi'nin de ev sahipliğini yapıyor. 

GSM Kongreleri Barcelona'dan önce Fransa'nın Cannes şehrinde yapılıyordu. Barselona Belediye Başkanı başta olmak üzere pek çok İspanyol yöneticisi bu kongreyi almak için 7 yıldır uğraştı. Kongre öncesi GSM Fuarı da yapılıyor Barcelona'da. Gelecekte söz sahibi olacak teknolojiler burada sergileniyor ve ilk sunumları yine burada gerçekleştiriliyor. 

Kongre sebebiyle 60 bin turist, medya  mensubu, uzman buraya geliyor. Eğer 15 yıl önce Türk temsilciler, belediye başkanları ve ilgili diğer kişiler uğraşsaydı, İstanbul'a gelebilirdi.

Dünyada 800’den fazla GSM operatörünü, ilgili yan sektörlerdeki 250’den fazla şirketle bir araya getiren GSMA, 1995 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. GSMA Yönetim Kurulu, GSMA Genel Müdürü Anne Bouverot ve 25 mobil operatörün yöneticisi olmak üzere toplam 26 temsilciden oluşuyor. 

GSMA, mobil iletişim sektörünün en büyük etkinliklerinden Mobil Dünya Kongresi (GSMA Mobile World Congress) başta olmak üzere birçok zirve ve etkinliğin organizasyonuna da ev sahipliği yapıyor. 

Mobil operatör istatistikleri, sektör öngörüleri ve çeşitli raporlar konularında çalışmalar yürüten GSMA, sektörün durumunu özetleyen araştırmalar da yayınlıyor. Referans kabul edilen bu araştırmalarda sektörün şu anki durumuna ışık tutularak geleceğe yönelik politikaların belirlenmesine katkı sağlıyor.

Halen dünyada 3,5 milyar cep telefonu bulunuyor. Üye GSM operatörlerin toplam cirosu 1.1 trilyon dolar olmasına karşılık  cep telefonu, enerji, yazılım vs gibi farklı alanlarda oluşturduğu eko sistemin büyüklüğü 8 trilyon doların üzerinde tahmin ediliyor.

Yönetim Kurulunda Türk temsilcinin olması bakalım, Türkiye'ye yansımaları nasıl olacak.  

 Akıllı cep telefonları geldi, klasik saatler ne oldu?

Dünyada 3,5 milyar cep telefonu var. Cep telefonlarına sahip olanların yarısı artık başka saat kullanmıyor. Üstüne üstlük şimdi de akıllı giyilebilir saatler çıktı.

Dijital  dünya, her yere saati yükledi. Tv, buzdolabı, umumi mekanlardaki aletler vs. 

Peki, saat sektörü ne yapıyor?

Saat denince akla İsviçre geliyor. Cep telefonları çıkmadan önce Japon Casio Quartz dediğimiz pilli saatleri üreterek piyasanın ivmesini değiştirmişti.

Hafta başında Casio’nun yeni ürünlerinin toplantısında konuşan Ersa Saat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ergün, Yeni bir adım atarak radyo sinyalleri ve GPS verilerini buluşturan dünyanın ilk hibrid saatini piyasa sürdüğünü açıkladı.

Casio yılda satışını gerçekleştirdiği 150 milyon saat ile lüks saat pazarından yüzde 17 pay alıyor. 
Dünya saat sektörü 60 milyar dolarlık bir pazara sahip. Casio’nun pazardaki payı 3.3 milyar dolar. 
Türkiye pazarı; yıllık ithalat hacmi adet bazında 13.5 milyon adet. Tutar bazında 1 milyar dolar. 13.5 milyon adetin 3.5 milyon adeti uluslararası markalı modellerden oluşuyor. 

10 milyon adedi ise marka kaygısı taşımayan işporta saatlerden oluşuyor.  3.5 milyon markalı saatin 600 bini Casio markalı saatler oluşuyor. 

Türkiye’de toplam kol saati ithalatı 2011’de 13.1 milyon adetken, 2012’de 11.8 milyona gerilemiş, 2013’te 13.3 milyona çıkmış. 2014’ün ilk 5 aylık sonucu ise yine TÜİK rakamlarına göre 2013’ün yüzde 10 gerisinde kalmış. 

Klasik saat uzmanlarına göre, GSM operatörlerinden akıllı telefonlarla bluetooth özelliği, cep telefonu pazarlarında da saat satılmasına neden olacak.

Akıllı telefon satan noktalar, telefonla iletişimi sağlayan ürünler de satmak zorunda. Yeni bir satış kanalı oluşması bekleniyor.

İsviçre saat üreticileri de boş durmuyor. 

Artık  dünyada lüks saatler, bir moda unsuru olarak görülüyor. İsviçre saat sanayi de farklı tanıtım imkanları ile klasik mekanik saat trendlerinin düşmesine mani olmaya çalışıyorlar.

İsviçre 1800 civarında lüks saat markası üretiyor. Bunlardan 26 tanesi piyasayı yönlendiriyor. 

Ekim ayında İsviçreli saatçiler yılın saatlerini tanıtan ve ödüllendiren Grand Prix D'Horlogerie Vakfı saatlere dünya turu attırıp Kasım aynda Cenevre'de sergiliyor.

Yılın saati seçilen Breguet, son on yılda 100 saat patenti ile tanınıyor. Son modelinde 6 yeni patent kullanmış. Haliyle İsviçreli saatçiler bütün modellerde altın ve pırlanta maden kullanımının yanı sıra el emeğinin öne çıkarıyor.

Her ne kadar çakma denilen sahte markalı ürünlerin üreticisi Çinliler olsa da, gerçek lüks segmentteki saatlerin yüzde 59,4 oranıyla alıcısı yine Çinliler. Onları yüzde 20,4 ile Rusya ve yüzde 12 ile Hindistan izliyor. 

Yeni gelişen bir diğer alan da online satışlar. Çinli tüketiciler ve Swatch Grubu markalarının öncülüğünde, geçen yıl yüzde 7,5 artan bir ivmesi var. 

Giyilebilir akıllı giysilerle birlikte, lüks saat segmenti yeni bir açılım kazanması bekleniyor. Yine de klasik mekanik saatlerin tercih nedeni moda, statü sembolü olarak konumunu koruması bekleniyor. Sonuçta dünyanın yeni zenginleri aidiyet araçları istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi