Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

El Bilek Kanalı Hastalığı ( Karpal Tünel Sendromu)

El Bilek Kanalı Hastalığı ( Karpal Tünel Sendromu)

Parmaklarınızda uyuşma, ağrı ve his kaybı mı var?

Ellerinizi sallama ve ya sarkıtma ihtiyacı mı hissediyorsunuz?

Geceleri el ve parmak ağrısıyla mı uyanıyorsunuz?

1-018.gif

El bilek kanalı hastalığı (Karpal tünel sendromu), el bileğinin sinir sıkışması hastalığıdır. Elimizle cisimleri tutma işlevini yapan kasları çalıştıran “median sinir” sıklıkla el bileğinin avuç içine bakan bölgesinde sıkışmaya maruz kalır. Median sinirin sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan yakınmalara “ karpal tünel sendromu” adı verilmektedir. Karpal tünel sendromu vücudumuzda en sık görülen sinir sıkışması şeklidir.

Karpal tünel sendromu ellerini fazla kullanarak ve zorlayarak iş yapanlarda daha sık görülür. Aşırı el işi yapan ev kadınları, daktilo ve bilgisayar kullanımı, müzik aleti çalanlar, ağır el aletleri ile çalışanlar (marangoz, bahçıvan), titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir  ancak karpal tünel sendromunu tamamen bir meslek hastalığı olarak tanımlamak da doğru değildir. Bunların dışında karpal kanalın daralması ve median sinirin baskı altında kalması, kanal içi (el bileği kırıkları, yumuşak doku tümörleri, damar ve kas anomalileri gibi) şeker, tiroid hastalıkları, romatoid artrit ( eklem iltihabı), gut, aşırı şişmanlık, hamilelik gibi meslek dışı sorunlardan da oluşabilir.

Karpal tünel sendromu belirtileri

Karpal tunel sendromu olan hastalarda, median sinirin duyulandırdığı ilk üç parmak ve yüzük parmağının yarısında iğnelenme, yanma, uyuşukluk gibi yakınmalar olur. Bu yakınmalar yalnızca elde sınırlı kalmayıp bazen ön kola ve kola yayılabilir. Daha ileri vakalarda el hareketlerinde güçsüzlük ortaya çıkar. Hastalar ellerinden sık sık eşyaları düşürmekten yakınabilirler. Küçük nesneleri parmak uçları ile kavramakta güçlük görülebilir. İlerlemiş hastalarda buna el kaslarında erime ve güçsüzlük de eklenebilir.

Hastaların yakınmaları özellikle geceleri artış gösterir. Uykudan elleri uyuşarak uyanırlar ve ellerini sallayarak geçiştirmeye çalışırlar. Karpal tünel sendromu tek elde olabildiği gibi çoğunlukla her iki elde birlikte bulunur. Ancak ellerdeki uyuşma genellikle her iki elde aynı anda olmaz.

Karpal tünel sendromu tanısı

Hastalığın tanısında en önemli faktör yakınmaların şekli ve muayene bulgularıdır. Tanının kesinlik kazanabilmesi için EMG (elektromiyografi) incelemesinin yapılması gerekmektedir. Çok erken dönemlerde EMG'nin de normal çıkabileceğini akılda tutmak gerekir.
 
Bu hastalıkta korunma, tedaviden daha önemlidir!

Öncelikle el ve el bilekleri zorlayan işlerden kaçınılması, aşırı zorlanma yapılmaması gerekir. Meslek nedeni ile el ve parmaklarını kullanan kişilerde el bileğini sürekli bükülü şekilde tutmamak gerekir.

Örneğin; bilgisayar kullanımında uygun mouse kullanmak, bileğe yük bindirecek şekilde masaya dayamamak, ağır yük kaldırmamak, el işi ve elde çamaşır sıkma gibi işleri yapmamak önemlidir. El, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmelidir. Bu noktaları hareketsiz bırakmamak korunmadaki diğer önemli noktalardır.

2-015.gif
Hastalık başladıktan sonra özellikle yapılması gereken egzersizler yoktur. Karpal tünel sendromunun oluşmasını engellemek için egzersizler yapılmalıdır.

1-6 egzersizleri sırasıyla yapın. Daha sonra gün içinde 2 saatte bir en az 5 kez tekrar edin.

Karpal tünel sendromunun tedavisi

Tıbbı Tedavi

Bu hastalığın tedavisinde ilk basamakta karpal tüneldeki ödemi azaltacak ilaçlar ve el bileğini hareketsiz pozisyonda tutacak el bileği atellerinin kullanılması önerilir. Birinci basamak tedaviden faydalanmayan hastalara el bileği içerisine kortizon enjeksiyonu ya da cerrahi uygulanabilir.
 
Kortizon enjeksiyonu nasıl yapılmaktadır?

Kortizon enjeksiyonu el bileğine tek doz olarak yapılmaktadır. Bu tedavideki amaç karpal tüneldeki ödemin azaltılıp, median sinirin rahatlatılmasıdır. Etkisi 1-2 hafta içinde ortaya çıkmaktadır. Gerekli durumlarda, özellikle faydalanan hastalarda enjeksiyon tekrarlanabilir.

Cerrahi Tedavi

Özellikle motor sinir harabiyeti olan ve el kaslarında erime olan hastalarda fazla gecikmeden cerrahinin planlanması önerilmektedir.

Karpal tünel cerrahisi lokal anestezi altında yaklaşık yarım saat süren bir işlemdir. Cerrahide tüneli çevreleyen doku kesilerek median sinir rahatlatılır. Hasta aynı gün evine gönderilir. Cerrahi komplikasyon nadirdir ve başarısı yüksektir.

Haftaya yeni bir konu ile buluşmak üzere sağlıkta kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi