Ali Eren

Ali Eren

Kur’an Harfi Latin Harfi farkı...

Kur’an Harfi Latin Harfi farkı...

Ey Osmanlı harflerinin öğretilmesine itiraz edenler! Biliyoruz, buna “Araplar’ın harfi” diyerek “İstemezük” çeken sizler, “O harfler İslam harfi olduğu için istemiyoruz” demek istiyorsunuz da Türkiye’de büyük çoğunluk Müslüman olduğu için zamirlerinizdekini gizliyorsunuz. 

Dedelerimizin kullandığı harfleri öğrenmek istememeniz bir tarafa, başkalarına öğretilmesini de istemiyorsunuz.

Tamam, iyi, güzel. Gelin öyleyse sadece kendi harflerimizle, Türk harfleriyle okuyup yazalım. 
İyi de hani Türk alfabesi? Yok!.. 

Osmanlılar zamanında kullanılan harfler Arap harfi, şimdi kullanmakta olduğumuz harfler de Latin harfleri. Özbeöz bizim olan harfler hangisi?  

Acaba Türk harfi diye Uygur alfabesine mi dönsek? Osmanlı’dan daha geriye gidip hepten gerici mi olsak ne yapsak?

Anladık, bunu da demek istemiyorsunuz. Öyleyse size ne demeli bilmem ki?

Dedelerimizin yüzyıllarca kullandığı harfler bir türlü harfi olamadı da, sadece seksen seneden beri kullandığımız Latin harfleri mi Türk harfi oldu yoksa?  

Bakın beyler, hanım efendiler!.. 

İslam harfleri sağdan sola, Latin harfleri soldan sağa yazılıyor. Sağdan sola doğru yazılan yazıda el çok geç yorulur, soldan sağa doğru yazılan yazıda ise el çabuk yorulur. Çünkü sağdan sola yazılan yazıda kolu kendi haline bırakırsın, yazdıkça kol kendi halinde vücuda doğru gelir. Ayrıca bir güç harcamazsın. Soldan sağa yazılan yazıda ise hem yazı yazarken hem de yazdıkça kolu ileri doğru itmek için güç harcarsın. Bu bir.

İki: İslam harfleri gayet rahat ve hızlı, Latin harfleri ise ona göre daha geç yazılıyor. Bu nokta, not almak durumunda olanlar için çok mühim bir avantajdır.

Üç: İslam harfleri, Latin harflerine göre daha az yer kaplıyor. Bu fark sadeleştirmede daha da artıyor. Meselâ, İslam harfleriyle yazılan Osmanlıca 500 sahifelik bir metnin sadeleştirmesi en az 600 sahife tutar.  

Çok yazı yazmak durumunda olanlar için bu husus da mühimdir. 

Bazıları belki, “Canım artık el ile yazı yazma mı kaldı. Bilgisayar var” denilecektir. Öyleyse kalemi hayatımızdan tamamen kaldıralım olsun bitsin. 

El ile yazı yazma ihtiyacı hiç ortadan kalkmaz ama bir an için tersini söyleyenlerin söylediklerini kabul edelim.  

Okuma da tamamen ortadan kalkacak değil ya!..

Osmanlı’nın kullandığı harfler sağdan okunduğu için, Latince’ye göre daha rahat okunuyor. Çünkü sağdan okunan yazı uzun okumalarda gözü çabuk yormadığı halde, soldan okunan yazı gözü çabuk bozuyor. Bu, akademik bir bilgidir.

Bir de şu var: Latin harfleriyle yazılan kitaplarda harfler bitişik değil. Nitekim şu anda okuduğunuz yazı da öyle. İslam/Kur’an harflerinin ise çoğu bitişik yazılıyor.  

İkisinin arasındaki fark şudur:

Birbirine bitişik olmayan Latin harfleri ile kitap okumak, taşlı bir yolda takur-tukur arabayla gitmeye benzer. İslam harfleriyle yazılan bir kitabı okumak ise, asfaltta arabanın yağ gibi akıp gitmesine benzer.   

Küçüklüğümde, namaz kılmak için câmiye gelen ihtiyarların zaman zaman şöyle söylediklerine şahit olmuşumdur:

“Gâvurlardan alınan şu harflerle biraz kitap okudum gözlerim yoruldu. İslam yazısıyla okudum da hele şükür gözlerim dinlendi.”

Bunları duydukça, o ihtiyarların Latin harflerine kızdıkları için böyle söylediklerini zannederdim.

Zaman geldi, biz de Kur’an harflerini ve Osmanlı Türkçesi ile yazılan kitapları okumayı öğrendik. Ve gördük ve anladık ki, İslam harfleri gerçekten gözü yormuyor. Okurken asfaltta giden araba gibi akıp gidiyor.

İnanmayan buyursun denesin, görsün ve yaşasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ali Eren Arşivi