Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Terörü anlamak

Terörü anlamak

El Ka­ide’­nin Hi­civ der­gi­si Char­li­e Heb­do'ya  yap­tı­ğı sal­dı­rı bü­yük yan­kı uyan­dır­dı. 

Bir de­fa da­ha İs­la­m’­la te­rö­rü yan ya­na ge­tir­mek is­te­yen­le­re uzun yıl­lar kul­la­nı­la­cak mal­ze­me ve­ril­di.

Bu tür ey­lem­ler,  -kut­sal­la­ra sal­dı­ran bir der­gi­yi- he­def alı­yor gö­zük­se de esas he­def İs­la­m’­dır.

Bu bar­bar­ca kat­li­am­dan son­ra  en çok  ne ve ne­le­rin ko­nu­şul­du­ğu­nu bir dü­şü­nün. Te­rör de­ğil, da­ha çok İs­lam ko­nu­şul­du. Bu tür ey­lem­le­rin hep İs­lam dün­ya­sın­da uç ver­di­ği­nin al­tı çi­zil­di. Si­ya­set­çi­ler İs­la­m’­la te­rör ara­sı­na çiz­gi çek­me­ye özen gös­ter­me­le­ri­ne rağ­men, te­rö­ris­tin hep Müs­lü­man ol­ma­sı, İs­la­m’­la te­rö­rü öz­deş­leş­tir­me­ye yat­kın olan­lar için  ye­ter­li bir ka­ri­ne ol­du.

Biz yap­ma­yız, et­me­yiz, İs­lam bu tür ey­lem­le­re ce­vaz ver­mez  gi­bi sa­vun­ma­lar­dan ön­ce, bi­ze ne ol­du so­ru­su­nu sor­ma­mız ge­re­ki­yor. Evet ger­çek­ten bi­ze ne ol­du?  Dün­ya­ya ay­dın­lık ge­tir­miş bir me­de­ni­ye­tin ço­cuk­la­rı ola­rak ni­çin bu ha­le düş­tük?

Baş­ka­la­rı­nı suç­la­ya­rak ken­di ya­ra­la­rı­mı­zı sa­ğalt­ma­mız müm­kün de­ğil­dir. Ba­tı şu­nu yap­mış, bu­nu yap­mış gi­bi ma­ze­ret­ler te­rör ey­lem­le­ri­ne hak­lı­lık ka­zan­dır­maz. Ba­tı ile mü­ca­de­le­nin bin bir yo­lu var. Ni­ye il­la kan, ni­ye il­la te­rör? 

Bu­gü­nün dün­ya­sın­da bir ki­şi­yi vur­mak mil­yon ki­şi­yi  o din­den ka­çı­rır, bin­ler­ce­si­ni düş­man eder. Te­rör, bir düş­man ço­ğalt­ma bi­çi­mi­dir. Hak­kı­mız var mı buh­ran­la­rın pen­çe­sin­de kıv­ra­nan bu­gü­nün in­sa­nı­nı İs­la­m’­ın ay­dın­lı­ğın­dan  ka­çır­ma­ya?

Bu tür ey­lem­le­rin bü­tün so­rum­lu­lu­ğu­nu İs­lam dün­ya­sı­na yık­mak da hak­sız­lık­tır. Ba­tı ken­di­ne bu­laş­ma­dı­ğı müd­det­çe hep te­rö­re ça­nak tut­muş­tur. Baş­ka­la­rı­nın te­rö­ris­ti­ne kah­ra­man mu­ame­le­si yap­mış­tır. Ba­yan Mi­te­ran­d’­ın Be­ka­a, Kan­dil tur­la­rı­nı ha­tır­la­yın. Çok de­ğil iki yıl ön­ce Fran­sa­’da öl­dü­rü­len PKK’­lı ba­yan te­rö­rist­ler­den Fi­dan Do­ğan ile gö­rüş­tü­ğü­nü söy­le­yen Hol­lan­de de­ğil miy­di? Bir Cum­hur­baş­ka­nı­nın  bir te­rö­rist­le ne işi ola­bi­lir? Her ül­ke ay­rı bir te­rör ör­gü­tü­ne ar­ka çı­kın­ca so­nun­da iş­te böy­le olu­yor. Her ör­güt ay­rı bir gü­ce yas­la­na­rak kan dök­me­ye, can al­ma­ya de­vam edi­yor.

Uzun yıl­lar­dır te­rör­le bo­ğu­şan bir ül­ke­nin va­tan­da­şı ola­rak Fran­sız hal­kı­nın duy­gu­la­rı­nı an­lı­yo­rum. Üzün­tü­le­ri­ni, in­fi­al­le­ri­ni gö­rü­yo­rum. Keş­ke Fran­sa hal­kı da za­ma­nın­da bi­zi an­la­say­dı. Bel­ki te­rö­re kar­şı or­tak bir plat­form oluş­tu­ru­lur, in­san­lık bu tip acı ve­ri­ci ey­lem­ler­le kar­şı kar­şı­ya gel­mez­di.
Unut­ma­ma­lı­yız ki, hiç­bir te­rör ör­gü­tü dış yar­dım al­ma­dan bin­ler­ce mi­li­tan bes­le­ye­mez, on­la­rı uzun sü­re is­tih­dam ede­mez. Bu­gün İs­lam dün­ya­sın­da  or­ta­ya çık­mış ol­sa da,  te­rör ulus­la­ra­ra­sı dü­ze­nin bir ço­cu­ğu­dur. İs­lam dün­ya­sı­na ağır  bir kül­tü­rel sal­dı­rı var. İn­san­lar de­ğer yar­gı­la­rı­nı, öl­çü­le­ri­ni, kıs­tas­la­rı­nı kay­bet­ti­ler. Ne tam ba­tı­lı ne tam Müs­lü­man di­ye­bi­le­ce­ği­miz araf­ta kal­mış ne­sil­ler ye­tiş­ti. Dün­ya­ya şa­şı ba­kan, hep çift gö­ren, dü­şün­ce­si ka­rar bu­la­ma­yan bir ne­sil. Bu ne­sil­le­rin kalp­le­ri bi­ze ait­se ka­fa­la­rı ba­tı­ya ait. Bu ey­lem­ler iki ba­ba­lı, iki ruh­lu  ol­ma­nın bir so­nu­cu­…  Ken­di­miz ola­ma­dık­ça ken­di­miz gi­bi dav­ra­na­ma­yız. Uzun za­man­dır biz ken­di­miz de­ği­liz. Be­de­ni­miz­de bi­ze ait ol­ma­yan bir şey­ler ya­şı­yor. Bel­ki prob­le­mi çöz­me­ye ön­ce bu­ra­dan baş­la­ma­lı­yız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk Özdağ Arşivi