Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Doçent, YÖK üyesi olur mu?

Doçent, YÖK üyesi olur mu?

Med­ya, ko­nu­ya ba­şör­tü­sü açı­sın­dan yak­laş­tı. Ben o açı­dan yak­laş­ma­ya­ca­ğım. Çün­kü ben kıl­dan tüy­den iş­ler­le uğ­raş­ma­dı­ğım için, ko­nu­ya, kim­se­nin bak­ma­dı­ğı açı­lar­dan ba­ka­ca­ğım.

HHH

Ya­sa­ya uy­gun her şey, doğ­ru de­mek de­ğil­dir. Alev Alat­lı, meş­hur ko­nuş­ma­sın­da, “Ya­sal­dır ama he­lal mi­dir?” der­ken bir eleş­ti­ri ya­pı­yor­du.  Biz de “YÖK üye­li­ği­ne bir do­çen­tin atan­ma­sı da ya­sal­dır ama doğ­ru mu­dur?” di­ye so­ru­yo­ruz.

Ka­nu­na kal­sa, her şey nor­mal ama ha­yat sa­de­ce ka­nun­lar­dan iba­ret­se nor­mal. Gö­zü­nü sev­di­ği­min ha­ya­tın­da her şey ya­sa­dan iba­ret de­ğil iş­te. Bu işin “doğ­ru ol­ma­”sı var, “he­lal ol­ma­”sı var; “mâ­şe­rî vic­da­n”­ı var; “top­lum­sal ik­na ol­ma­”sı var; “li­ya­kat­li ol­ma­”sı var.…  Var oğ­lu var!... 

Ka­nun ne di­yor?

Ka­nun, 21 YÖK üye­si­nin, 7’si­ni Cum­hur­baş­ka­nı, 7’si­ni üni­ver­si­te tem­sil­ci­le­rin­den olu­şan Üni­ver­si­te­le­ra­ra­sı Ku­rul, 7’si­ni de Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’nun be­lir­le­ye­ce­ği­ni söy­lü­yor.

Ay­rın­tı­sı şöy­le:

2547 sa­yı­lı Yük­se­köğ­re­tim Ka­nu­nu­’nun 6. Mad­de­si, YÖK üye­lik­le­ri­nin na­sıl be­lir­le­ne­ce­ği­ni tes­pit eder. Bu mad­de­ye gö­re, Cum­hur­baş­ka­nı­nın ve Üni­ver­si­te­le­ra­ra­sı Ku­ru­l’­un YÖ­K’­e se­çe­ce­ği üye­ler Pro­fe­sör ol­mak zo­run­da. Prob­lem, Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’nun YÖK üye­si tek­li­fi­ni be­lir­le­yen şık­ta ya­tı­yor. Ya­sa, Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’nun tek­lif ede­ce­ği YÖK üye­le­ri için “te­ma­yüz et­miş üst dü­zey­de­ki dev­let gö­rev­li­le­ri ve­ya emek­li­le­ri ara­sın­dan se­çi­len ye­di­” ki­şi­nin de YÖK üye­si ola­rak ata­na­bi­le­ce­ği­ni ya­zar.

Dik­kat ede­lim; Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’nun tek­lif ede­ce­ği YÖK üye­le­ri, “te­ma­yüz et­miş üst dü­zey dev­let gö­rev­li­le­rin­den ve­ya emek­li­le­ri ara­sın­da­n” ola­bi­lir.  

Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’nun YÖK üye­si tek­li­fin­de, bü­rok­ra­tik ve res­mî iş­le­yiş tek­ni­ği açı­sın­dan YÖ­K’­te aka­de­mik ün­va­nı ol­ma­yan ama dev­let tec­rü­be­si olan per­so­ne­li is­tih­dam edil­me­si amaç­lan­mak­ta­dır. Me­se­la Mil­lî Eği­tim Ba­kan­lı­ğı Müs­te­şa­rı, aka­de­mik ün­va­nı ol­ma­yan bir bü­rok­rat ola­bi­lir.  Ka­nu­nun bu mad­de­sin­de bu tür en­gel­le­ri aş­mak amaç­lan­mış. Bu yüz­den aka­de­mik ün­van şar­tı ge­ti­ril­me­miş.

YÖK üye­si ola­rak ata­nan do­çent kar­de­şi­miz, Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’na YÖK ata­ma­sı için ve­ri­len yet­ki­de­ki boş­luk­tan is­ti­fa­de edi­le­rek ya­pıl­mış­tır.

Bu ata­ma ya­sal­dır ama doğ­ru mu­dur? 1977 do­ğum­lu ve 2012’de do­çent olan bu kar­de­şi­miz, Ba­kan­lar Ku­ru­lu­’n­ca, han­gi “te­ma­yüz et­miş üst dü­zey dev­let gö­re­vi­” se­be­biy­le böy­le bir gö­re­ve atan­mış­tır? 

Şim­di bu kar­de­şi­miz, YÖK Ge­nel Ku­rul Üye­si ola­rak, hu­zu­ra ge­le­cek olan rek­tör ada­yı bir Pro­fe­sö­rün mü­la­ka­tı­nı mi ya­pa­cak?

So­ru­la­rı ço­ğal­ta­bi­li­riz.

Bu genç kar­de­şi­mi­zi ta­nı­mam. Bel­ki son de­re­ce ye­te­nek­li bi­ri­dir ve bel­ki üni­ver­si­te­le­ri­mi­ze ufuk ka­zan­dı­ra­cak bir bi­ri­ki­me sa­hip­tir.

Tür­ki­ye­’de 19 bin ci­va­rın­da pro­fe­sör var. Bu 19 bin ki­şi­nin için­den 1 ta­ne bi­le pro­fe­sör yok muy­du ki, YÖ­K’­e bir do­çent atan­dı? Ve­ya bu kar­de­şi­mi­zin 19 bin pro­fe­sör­den fark­lı ve “müm­ta­z” olan vas­fı ne idi ki, YÖK üye­si ola­rak atan­dı? 

Bi­zim­ki­si sa­de­ce bir me­rak

Ge­ne de ata­nan kar­de­şi­mi­zi teb­rik ede­riz ama keş­ke bu ya­zı­yı yaz­ma du­ru­mun­da kal­ma­ya­cak bir iş­lem ya­pıl­say­dı da “top­lum­sal ik­na­” ku­ru­mu ken­di­li­ğin­den iş­le­miş ol­say­dı.

HHH

 D. Meh­met Do­ğa­n’­ın “Öm­rüm An­ka­ra­” ki­ta­bı gel­miş. O gü­ze­lim ki­ta­bı oku­mak var­ken, tut­muş ne­ler­le uğ­ra­şı­yo­rum Sü­hey­lâ!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi