Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Suçluyu gizlemek, suça teşviktir

Suçluyu gizlemek, suça teşviktir

Par­ti­ler, si­ya­set­çi­ler ül­ke için var­dır. He­def ül­ke­yi da­ha iyi yö­net­mek, re­fa­hı yay­gın­laş­tır­mak, sos­yal ba­rı­şı sağ­la­mak­tır. Do­la­yı­sıy­la ül­ke­ye za­rar ve­re­cek  hiç­bir si­ya­set meş­ru­laş­tı­rı­la­maz.

Son yıl­lar­da her şe­yi dev­let ay­gı­tı­na yük­le­mek mo­da ol­du. Bi­ri­nin aya­ğı ta­kıl­sa, ye­re düş­se dev­let için­de suç­lu­lar ara­nı­yor. Dev­le­ti suç oda­ğı ha­li­ne ge­tir­mek öte­den be­ri bö­lü­cü mih­rak­la­rın bir mü­ca­de­le bi­çi­mi­dir. Dev­let ne ka­dar tah­rip edi­lir, ne ka­dar iti­bar­sız­laş­tı­rı­lır­sa he­de­fe var­mak o ka­dar ko­lay  olur çün­kü.

Ay­nı stra­te­ji­nin iz­le­ri­ni Ciz­re olay­la­rın­da da gör­mek müm­kün. 

Laf ara­sın­da olay­la­rı bir dev­let ku­ru­mu­nun çı­kar­dı­ğı ima edi­le­rek gü­ya olay­la­ra kar­şı ta­vır ser­gi­le­ni­yor. Ger­çek suç­lu­yu giz­le­ye­rek ha­ya­li zan­lı­lar ya­ra­ta­rak on­la­rı suç­la­mak as­lın­da olay­la­rı teş­vik­ten, des­tek­le­mek­ten baş­ka bir şey de­ğil­dir. 

So­kak­lar kan gö­lü, il­çe­de tam bir is­yan ha­va­sı var, slo­gan­lar bel­li, so­ka­ğa çı­kan­lar bel­li, ya­kan yı­kan­lar bel­li ama suç­lu dev­le­tin is­tih­ba­rat ku­ru­mu­…  

San­ki   bu olay­lar ilk de­fa olu­yor, geç­miş­te te­rör ör­gü­tü ben­zer olay­la­rı hiç  yap­ma­mış gi­bi bir şaş­kın­lık bir hay­ret ifa­de­si ha­kim.

Bu ül­ke­de 40 bi­nin üze­rin­de in­san te­rör ör­gü­tü­nün kur­ba­nı ol­du. Ör­güt adı­na so­ka­ğa çı­kıp ha­ya­tı­nın ba­ha­rın­da top­ra­ğa gi­den­ler de te­rör ör­gü­tü­nün bi­rer kur­ba­nı­dır­lar. 

Si­lo­pi­’de, Yük­se­ko­va­’da sa­yı­sız is­yan de­ne­me­si ol­du. Hep­si de du­va­ra çar­pa­rak ge­ri dön­dü. Ciz­re­’de olan­lar da ay­nı ör­gü­tün, ay­nı zih­ni­ye­tin ay­nı stra­te­ji­nin bir so­nu­cu­dur. Suç­lu­yu doğ­ru tes­pit et­mez­sek onu teş­vik et­miş, so­kak­ta­ki kao­sun bir par­ça­sı olu­ruz.

Tür­ki­ye hü­kü­me­ti bir­kaç yıl­dır te­rö­rün kan­sız çö­zü­mü için elin­den ge­le­ni ya­pı­yor. Bu­gü­ne ka­dar hiç­bir de­mok­ra­tik ül­ke­nin gös­ter­me­ye­ce­ği sa­bır, ta­ham­mül gös­te­ri­le­rek bu sü­reç ayak­ta tu­tul­ma­ya ça­lı­şıl­dı. 

İk­ti­da­rın kan dök­me­mek, ba­rı­şı sağ­la­ma has­sa­si­ye­ti hep te­rör ör­gü­tü ve onun uzan­tı­la­rı ta­ra­fın­dan bir za­af ola­rak yo­rum­lan­dı. Hü­kü­me­ti­miz ba­rış için ça­ba­la­dık­ça ba­zı çev­re­ler iyi­ce per­va­sız­laş­tı.

Sü­reç­le il­gi­li di­renç­le­rin te­red­düt­le­rin or­ta­ya çık­ma­sı­na ve­si­le ol­du­lar. Bu iki yıl­lık dö­nem­de top­lum şu­nu da­ha iyi gö­re­bil­me im­ka­nı­na ka­vuş­tu, hü­kü­me­ti­miz ba­rı­şı sağ­la­mak ,ya­ra­la­rı sar­mak için her tür­lü fe­da­kar­lı­ğı ya­par­ken, mu­ha­ta­bı du­ru­mun­da olan­lar her tür­lü boz­gun­cu­lu­ğu, kış­kır­tı­cı­lı­ğı yap­tı­lar. Gü­ney­do­ğu in­sa­nı ba­rış, de­mok­ra­si kav­ram­la­rı­nı çok­ça kul­la­nıp ger­çek ni­yet­le­ri baş­ka olan­la­rı bü­tün çıp­lak­lı­ğı ile gör­dü. Ba­rış is­te­yen sü­ku­ne­ti sağ­la­mak, top­lu­mu kış­kırt­ma­mak, kan ak­ma­sı­nı ön­le­mek için her tür­lü ça­ba­yı har­car. 

Di­li­ni, tav­rı­nı ona gö­re ayar­lar. Kav­ga ve şid­de­tin di­li­ni kul­lan­maz. Top­lu­mu so­ka­ğa ça­ğı­ra­rak hiç­bir ba­şa­rı el­de edil­mez. Top­lu­mun önün­de olan­lar sa­mi­mi ol­maz­lar­sa so­kak du­rul­maz. İyi ni­yet­li ba­rış ça­ba­la­rı­nı za­af ola­rak yo­rum­la­yıp, ül­ke­nin bir­li­ği ile bağ­daş­ma­yan ta­lep­ler­de bu­lun­mak kar­şı­lık bul­maz. Çö­züm ül­ke­nin bir­li­ği­ni pe­kiş­tir­me ze­mi­nin­de olur, onu or­ta­dan kal­dır­ma ze­mi­nin­de ol­maz.

Bir yer­de okun­muş­tum. Yıl­lar ön­ce Ma­lat­ya­’da TÖB­DER yü­rü­yüş ya­par­ken halk ko­mü­nist­ler gel­miş di­ye şe­hir mey­da­nı­na top­la­nıp TÖB­DE­R’­li öğ­ret­men­le­ri ku­şat­mı­ş… 

On bin­ler so­kak­ta. Baş­la­rın­da Ma­lat­ya­’nın rah­met­li  be­le­di­ye baş­ka­nı Ha­mi­do.  Po­lis - as­ker ri­ca edi­yor, halk se­ni din­ler şun­la­ra bir ses­le­ni­ver da­ğıl­sın­lar. Ha­mi­do ma­ge­fo­nu alıp Türk­çe de­ğer­li Ma­lat­ya­’lı­lar da­ğı­la­lım, as­ke­ri­mi­ze po­li­si­mi­ze zor­luk çı­kar­ma­yın di­yor. Ma­ge­fo­nu bı­rak­tık­tan son­ra da Kürt­çe Le­ğın(vu­run) di­yor. 

Şim­di ba­zı­la­rı Ha­mi­do tak­ti­ği ya­pı­yor, hal­kın önün­de mik­ro­fon­da de­mok­ra­si, ba­rış di­yor, ar­ka­dan vu­run di­ye ba­ğı­rı­yor. 

Ama top­lum bu ti­yat­ro­yu gö­rü­yor, ba­rış is­te­yen­le­ri de top­lu­mu kış­kır­tan­la­rı da  bi­li­yo­r…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk Özdağ Arşivi