Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Yazı terörü ve İslamı bitirmek

Yazı terörü ve İslamı bitirmek

Son di­ye­ce­ği­mi­zi baş­tan di­ye­lim: İs­lâ­m’­la iliş­ki­len­di­ri­len te­rör, fa­na­tik­ler kul­la­nı­la­rak/kış­kır­tı­la­rak İs­lâ­m’­ı bi­tir­mek is­te­yen­le­rin bir kur­gu­su­dur ve de­vir ka­le­mi si­lah gi­bi kul­la­nan­la­rın te­tik­çi­lik yap­tı­ğı bir de­vir­dir.

HHH

Te­rör, sa­de­ce si­lah­la ya­pı­lan bir ey­lem de­ğil­dir. 

Me­se­la “duy­gu te­rö­rü­” var­dır ki duy­gu­la­rı bas­kı al­tı­na alıp ça­re­siz bı­rak­ma­yı amaç­lar.

“Sev­gi te­rö­rü­” var­dır ki, in­sa­nı kon­trol­süz ve ço­ğu za­man da ma­ra­zî bir sev­giy­le bo­ğar. “İl­gi te­rö­rü­” var­dır ki, ge­rek­li ge­rek­siz yı­lı­şık bir şe­kil­de in­sa­nın et­ra­fın­da dö­nen ya­la­ka­la­rın es­tir­di­ği bir te­rör­dür.

Bü­tün bun­lar­dan baş­ka bir de “ya­zı te­rö­rü­” var­dır.

Bun­dan 200 yıl ön­ce ol­say­dı, ya­zı­nın bu ka­dar et­ki­si ol­maz­dı. Kit­le ile­ti­şim araç­la­rı­nın her an ve avuç­la­rı­mı­za ka­dar gir­di­ği bir dö­nem­de, si­lah­lı te­rör­den da­ha et­ki­li bir te­rör ola­rak “ya­zı te­rö­rü­” es­ti­ri­li­yor.

Ya­zı de­yip geç­me­yin Ya­zı, ya­ni ya­zı­da ifa­de edi­len söz hak­kın­da ko­ca Yu­nus yüz yıl­lar ön­ce­sin­den ses­le­nir­ken “Söz ola ke­se ba­rı­şı söz ola bi­ti­re ba­şı­” di­ye­re­k“­sö­z”­ün gü­cü­nü as­la göz ar­dı ede­me­ye­ce­ği­mi­zi söy­lü­yor.

Söz ağız­dan çı­kar­ken iyi tar­tıl­ma­lı ve ağız­dan çık­tı­ğı an­da bi­rey­sel ve­ya top­lum­sal ola­rak ne­le­re mâl ola­ca­ğı iyi he­sap­la­na­rak sarf edil­me­li­dir. Yu­nus ay­nı şii­rin­de, sö­zün iyi­si­ni kö­tü­sü­nü ayı­rıp da sarf et­me­nin ge­re­ği­ni “Ke­le­ci­le­rin (söz­le­rin) pi­şir­gil ya­ra­ma­zı­nı şe­şir­gi­l” mıs­ra­ın­da söy­ler. Or­ta­do­ğu­’nun en kar­ma­şık, en mu­ha­ta­ra­lı, en kan­lı ol­du­ğu bir dö­nem­de ba­rış di­li­ni tav­si­ye eden Yu­nus, san­ki gü­nü­mü­ze de ses­len­mek­te­dir. (Za­ten Yu­nu­s’­u bü­tün za­man­la­rın şai­ri ya­pan yö­nü de bu ev­ren­sel çiz­gi­si­dir.) 

Her sa­va­şın ar­dın­da söz ve­ya söz­ler var­dır. Hiç­bir sa­vaş, hiç­bir te­rör ola­yı söz/ya­zı ol­ma­dan çık­ma­mış­tır.

HHH

Ga­ze­te­le­rin ve he­le he­le in­ter­ne­tin çok yay­gın ve et­kin ol­du­ğu gü­nü­müz­de, te­rör si­lah­la­rı pat­la­ma­dan ön­ce, bir cüm­le, bir mıs­ra, bir ka­ri­ka­tür,  bir ke­li­me bom­ba­la­rın pat­la­ma­sı­na yol aça­bi­li­yor. Bu sa­de­ce gü­nü­müz­de böy­le ol­ma­dı; ta­ri­hin her dö­ne­min­de böy­ley­di. Şim­di olan, ya­zı­lan bir şe­yin anın­da bü­tün dün­ya­ya ya­yıl­ma­sı ve anın­da kar­şı tep­ki­le­ri do­ğur­ma­sı­dır.

İn­san­lı­ğı te­kâ­mü­lü için ya­zı­la­cak her ke­li­me­nin sarf edil­me öz­gür­lü­ğü var­dır ama ne adı­na olur­sa ol­sun, şâ­yet bir ki­şi­nin bi­le ölü­mü­ne yol aça­cak­sa, kul­la­nı­lan/ya­zı­lan ke­li­me­nin dü­şün­ce öz­gür­lü­ğü ile il­gi­si yok­tur. 

HHH

Char­li­e Heb­do sal­dı­rı­sı tam an­la­mıy­la bir te­rör­dür; kı­nan­ma­sı ge­re­kir­di­… Kı­nan­dı­… Fa­kat bu kı­na­ma tek ta­raf­lı kal­dı­… 

Sarf edi­le­cek bir ke­li­me­den et­ki­le­ne­cek bin­ler­ce fa­na­tik in­san var bu dün­ya­da. Ve bu dün­ya, ge­liş­miş em­ni­yet ted­bir­le­ri­ne rağ­men bu fa­na­tik­le­rin ne­re­de ne halt ede­ce­ği­ni ön­ce­den kes­ti­re­mi­yor. Böy­le bir dün­ya­da, fa­na­tik­le­rin te­ti­ği­ni çe­ke­cek ke­li­me­yi kul­lan­mak da, ya­zı te­rö­rü­dür. 

İs­lâ­m’­ı bi­tir­mek

Ne­den­se, İs­lâm dün­ya­sı­nın fa­na­tik­le­ri­nin te­ti­ği de hep Ba­tı­’da çe­ki­li­yor. Kut­sal­la­ra sal­dı­rı şek­lin­de te­za­hür eden bu te­tik­çi­lik­ten son­ra kon­trol­süz şa­hıs­lar ve­ya kit­le­ler tek­bir ses­le­riy­le in­san öl­dü­rü­yor­lar. Şim­di bü­tün dün­ya­da “Al­la­hu ek­be­r” ile te­rör ölü­mü ara­sın­da­ki iliş­ki sor­gu­la­nır hâ­le gel­di. Bu sa­de­ce Müs­lü­man ol­ma­yan top­lum­lar­da de­ğil, Müs­lü­man top­lum­lar­da da sor­gu­la­nır ol­du. Bu gi­diş­le 50 yıl son­ra, tek­bir, söy­len­me­sin­de sa­kın­ca olan bir ke­li­me hâ­li­ne ge­le­cek. Ta­bi­i bu­nun ar­ka­sın­dan da İs­lâ­m’­ın bü­tün ku­rum­la­rı, mâ­şe­ri vic­dan­da mah­kûm edil­me­ye ça­lı­şı­la­cak. 

Ar­tık es­ki­si gi­bi sa­vaş­lar­la mağ­lup edil­mi­yor dev­let­ler, zih­ni­yet­ler; dün­ya öl­çe­ğin­de oluş­tu­ru­lan al­gı­lar­la yok edi­li­yor. İs­lâm dün­ya­sı bu­nu fark et­me­li ve Ba­tı­’nın te­tik­çi­si du­ru­mu­na dü­şü­rü­len fa­na­tiz­me kar­şı ted­bir­ler al­ma­lı­dır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi