Ali Eren

Ali Eren

Hilâl İle Haç gökyüzünde buluşmuş!

Hilâl İle Haç gökyüzünde buluşmuş!

Sul­ta­nah­med câ­mi­inin kub­be­si­nin üze­ri­ne haç in­di­ri­len fo­toğ­ra­fı kö­şe­mi­ze koy­muş ve “Bu­nun ben­ze­ri baş­ka fo­toğ­raf­lar da var. On­la­rı da gör­mek is­ter mi­si­niz?” de­miş­tik. Siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mız, “Mu­hak­kak gör­mek is­te­ri­z” ce­va­bı­nı ver­di­niz.

Sö­zü­mü­zü tut­tuk, ar­ka­sın­dan üze­ri haç­lı Aya­sof­ya fo­toğ­ra­fı­nı da gör­dü­nüz. “Bu­nun ben­ze­ri baş­ka fo­toğ­raf­lar da var. On­la­rı da gör­mek is­ter mi­si­niz?” de­dik, is­rar­la on­la­rı da gör­mek is­ti­yor­su­nuz. Bu­gün bi­ri­ni ve­ri­yo­ruz, di­ğer­le­ri­ni ara ara gö­re­cek­si­ni­z… 

Bi­li­yor­su­nuz, gök­te­ki ay se­ne­de 12 de­fa her ay­ba­şın­da bir-iki gün hi­lâl şek­lin­de olur. Bil­me­yen­le­re söy­le­ye­lim, İs­tan­bu­l’­da da en çok ki­li­se Be­yoğ­lu­’n­da­dır. Her ki­li­se­nin üze­rin­de de haç var­dır.

Ci­han Ha­ber Ajan­sı­’n­dan bir mu­ha­bir, ayın hi­lâl şek­lin­de ol­du­ğu bir gün Be­yoğ­lu­’na gi­di­yor. Bir ki­li­se­nin kub­be­si­nin üze­rin­de­ki haç ile gök­te­ki hi­lâl şek­lin­de­ki ayı hi­za­la­yıp fo­toğ­ra­fı­nı çe­ki­yor. Ar­ka­sın­dan da şöy­le bir ha­ber ya­pı­yor:

“MUH­TE­ŞEM GÖ­RÜN­TÜ! 

 Hİ­LÂL İLE HAÇ GÖK­YÜ­ZÜN­DE BU­LUŞ­TU.”

San­ki kâi­nat­ta ilk de­fa olu­yor da böy­le de­miş mu­ha­bir. Oy­sa, gök­te­ki ay her se­ne 12 de­fa ya­ni her ay hi­lâl şek­lin­de olur. Ki­li­se­le­rin kub­be­le­ri­nin üze­rin­de­ki haç da za­ten ora­da du­ru­yor. Hi­lâl ile ha­çı bi­le bi­le ay­nı hi­za­ya ge­tir­me­nin –hâ­şâ-mâ­ne­vî bir ta­ra­fı var­sa- bu­nu çe­ken ar­ka­daş her ay ay­nı şe­yi yap­sa da Müs­lü­man­la­rın mâ­ne­vi­yat­la­rı art­sa ba­ri­…

Mâ­lum her mi­na­re­nin ucun­da hi­lâl var­dır. Haç-hi­lâl res­mi­ni çe­ken şa­hıs bir mi­na­re­nin ucun­da­ki hi­lâl ile gök­te­ki hi­lâ­li bir hi­za­ya ge­tir­se de, “Muh­te­şem gö­rün­tü! Yer­de­ki hi­lâl ile gök­te­ki hi­lâl bu­luş­tu­” di­ye bir ha­ber yap­say­dı, o za­man “Bir müs­lü­man he­ye­ca­na gel­miş, his­si­ni böy­le ifa­de et­mi­ş” der ge­çer­dik. 

Hı­ris­ti­yan­la­rın “Tes­li­s” ya­ni “üç ila­h” inan­cı­nı tem­sil eden haç ile, tek ya­ra­tı­cı­nın is­mi­ni tem­sil eden hi­lâ­li ay­nı fo­toğ­raf­ta bir ara­ya ge­ti­rip, bu­na bir de “Muh­te­şem gö­rün­tü­” de­me­ye ne de­me­li?  

Bi­li­yor mu­su­nuz, “Hi­lâ­l” ke­li­me­si­nin de rab­bi­mi­zin is­mi­nin de eb­ced de­ğe­ri 66, ya­ni ay­nı­… 

Gü­ver­sin ba­rış tim­sa­li ya. Fo­toğ­ra­fı çe­ken şa­hıs, bir de ha­çın üze­ri­ne gü­ver­cin ko­nun­ca çek­miş. 

Kuş­lar Türk­çe bil­mez­ler. Bir ku­şa “Kuş kar­deş! Şu ha­çın üze­ri­ne kon da bir po­zu­nu ala­yı­m” de­se­niz, kuş “Hay ha­y” de­mez, uçup gi­der. De­mek ki, o şa­hıs üze­rin­de kuş olan ha­çı çek­mek­te o de­re­ce ide­al sa­hi­bi ki, ku­şun o ha­çın üze­ri­ne kon­ma­sı için epey bek­le­me­ş… 

İşin da­ha üzü­cü bir ya­nı var: 

TDV ile İs­tan­bul Müf­tü­lü­ğü­’nün DİN VE HA­YAT adıy­la or­tak­la­şa ba­sıp, üc­ret­siz da­ğıt­tık­la­rı bir der­gi var. Bu der­gi­nin 2013 Şu­bat ta­rih­li 18. sa­yı­sı­nın 25. sa­hi­fe­sin­de­ki Mus­ta­fa Ke­le­bek im­za­lı ya­zı­nın ba­şı­na, bu kuş­lu-haç ile hi­lâl res­mi ko­nul­muş.   

Bir­kaç ay ön­ce es­ki Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­la­rı­mız­dan Ömer Na­su­hi Bil­me­n’­i an­ma top­lan­tı­sın­da İs­tan­bul Müf­tü­sü Rah­mi Ya­ra­n’­ı gö­rün­ce, bu­nu ken­di­si­ne ha­ber ver­dim.  

Ön­ce kuş­lu-haç hi­lâl fo­toğ­ra­fın­dan bah­se­dip “Hi­lâl ile haç gök­yü­zün­de bu­luş­tu­” söz­le­ri­ni ak­ta­rın­ca, “Na­sıl olur!” ifa­de­siy­le hay­ret ve tep­kiy­le kar­şı­la­dı. Da­ha baş­ka şey­ler de söy­le­ye­cek­ti ki, “Du­run Ho­cam, de­va­mı va­r” de­dim ve bu fo­toğ­ra­fın İs­tan­bul Müf­tü­lü­ğü­’nün bas­tır­dı­ğı DİN VE HA­YAT der­gi­si­nin 18. sa­yı­sın­da da ol­du­ğu­nu söy­le­dim. Ha­liy­le üzül­dü ve “Ma­ale­sef her şe­yi ta­kip ede­mi­yo­ru­z” de­di. Son­ra ki­min koy­du­ğu­nu araş­tır­dı mıbilmi­yo­rum. Bah­set­ti­ğim fo­toğ­raf şu: basliksiz-43.gif

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Eren Arşivi