Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Türk solu “komşuda pişer bize de düşer” havalarında

Türk solu “komşuda pişer bize de düşer” havalarında

Kom­şu Yu­na­nis­tan son 5-6 yıl­dır bü­yük bir bu­na­lım ya­şı­yor. Av­ru­pa­’nın bu şı­ma­rık ço­cu­ğu, AB’­ye gi­rip de yan ge­lip ya­tan­lar­dan. Ya­ni bir şey üret­me­den AB büt­çe­sin­den cuk­ka­la­nan bir ül­key­di. Ee­e… Bir şey üret­me­… Za­ten faz­la da ça­lış­ma­dan “si­es­ta cum­hu­ri­ye­ti­” ol. Me­sa­iyi ya­rım gün ya­p… Ha­zı­ra dağ­lar da­yan­maz bi­ra­der!… İş­te da­yan­ma­dı da ve Yu­na­nis­tan eko­no­mik ve sos­yal ola­rak çök­tü. Bak­ma­yın Syri­za (Sol İt­ti­fak)’ın yüz­de 36’lık bir ba­şa­rı el­de et­me­si­ne­… Ya­rın öbür gün ça­tır ça­tır çat­lar o koa­lis­yon. Bü­tün dün­ya­da ve Tür­ki­ye­’de ol­du­ğu gi­bi, iki sol­cu bir ara­ya gel­di mi, bir sü­re son­ra ora­dan iki frak­si­yon çı­kar. 

Ha­di Yu­nan so­lu­nun se­vin­ci­ni an­la­dı­k… Bi­zim “en­tel-dan­tel ulu­sal­cı sos­ya­list-sol­cu Kürt mil­li­yet­çi­le­ri­” ne ve HDP’­li­le­re ne olu­yor?...  San­ki se­çi­mi ka­za­nan “en­tel-dan­tel ulu­sal­cı sos­ya­list-sol­cu­la­r”­ın des­tek­le­di­ği Kürt mil­li­yet­çi­le­ri.

Bir­kaç gün­den be­ri sol ya­yın or­gan­la­rı ve sos­yal pay­la­şım si­te­le­rin­de­ki “en­tel-dan­tel ulu­sal­cı sos­ya­list-sol Kürt mil­li­yet­çi­le­ri­” (Sa­la­ta­ya ba­kar mı­sı­nız? Üze­rin­de bi CHP so­su ek­sik.)  ne­re­dey­se zil ta­kıp oy­na­ya­cak­lar. (Şim­di­lik gör­me­dik de, mut­la­ka en­tel-dan­tel ka­fe­ler­de ka­fa­yı çek­miş­ler ve o ka­fay­la zil ta­kıp oy­na­mış­lar­dır bu za­val­lı­lar. Bir­kaç gün son­ra in­ter­net­te böy­le vi­de­olar gö­rür­se­niz şaş­ma­yın.)

HHH

Bir sos­yal pay­la­şım si­te­sin­de, Yu­na­nis­tan se­çim­le­ri­ne se­vi­nen bi­zim “en­tel-dan­tel ulu­sal­cı sos­ya­list-sol­cu Kürt mil­li­yet­çi­le­ri­”y­le dal­ga ge­çen bir pay­la­şım gör­düm. Di­yor ki pay­la­şı­mı ya­pan ar­ka­daş “Şim­di siz ‘S­yri­za­’nın Se­yit Rı­za­’nın kı­salt­ma­sı ol­du­ğu­nu id­di­a da eder­si­niz; bu­na bir de Apo­xis Se­ro­kis de ek­ler­si­niz. Olur bi­te­eer!...”

Gö­rü­yor­su­nuz, iş zı­va­na­dan çı­kın­ca mat­rak da sı­nır ta­nı­mı­yor. 

Bi­zim “en­tel-dan­tel ulu­sal­cı sos­ya­list-sos­ya­list Kürt mil­li­yet­çi­le­ri­”nin dü­şün­dük­le­ri şu: Yıl­lar­dan be­ri bir sol bi­ri­kim var. Bu bi­ri­kim 70’ler­de nur to­pu gi­bi bir Kürt ırk­çı­lı­ğı da do­ğur­du. Sol 12 Ey­lü­l’­den son­ra “öz eleş­ti­ri ve­re ve­re­” bi­tin­ce, dip­di­ri bir Kürt ırk­çı­lı­ğı ha­re­ke­ti baş gös­ter­di. Üs­te­lik “ge­ril­la kır­lar­dan şe­hir­le­re mi aka­cak; şe­hir­ler­den kır­la­ra mı?” tar­tış­ma­sı­na da son ve­rip kır­lar­dan şe­hir­le­re oluk oluk kan akı­tan bir Mark­sist-Sta­li­nist PKK  çı­kar­dı bu sol ha­re­ket. Yıl­lar­ca kan akıt­tık­tan son­ra, Türk mil­le­ti­nin yü­ce­li­ği­nin göl­ge­sin­de gü­ya “si­vil si­ya­se­t” yap­ma­ya baş­la­dı­lar. Bir­çok par­ti kur­du­lar. En son da HDP’­de ka­rar kıl­dı­lar. Bu HDP ile se­çi­me git­ti­ler ve %9’u aş­tı­lar. 

İş­te bü­tün me­se­le %9’u aş­mak­tay­dı. 

HDP ger­çek­ten bir ça­tı ol­du ve “en­tel-dan­tel ulu­sal­cı sos­ya­list-sol­cu Kürt mil­li­yet­çi­le­ri­”, oy­la­rı­nı bir ye­re akıt­tı­lar da ya­ka­lan­dı bu % 9’lar. 

Tür­ki­ye­’de ya­ka­lan­mış bir %9 va­r… Eh… Kom­şu­da da bi­zim “en­tel-dan­tel ulu­sal sos­ya­list-sol­cu Kürt mil­li­yet­çi­le­ri­”ne ben­ze­yen­ler ik­ti­da­ra gel­diy­se; biz­de ne­den ol­ma­sın­dı?...

Sa­bah ak­şam ey­lem ya­par­lar. Ge­ne van­dal­lık huy­la­rı­na ge­ri dö­ner­ler. (Can çık­ma­yın­ca huy çık­maz­mış ya­…) Her ye­ri ya­kıp yı­kar­lar. Bu ara­da, ara­da ölen Ale­vi ço­cuk­lar ve genç­ler olur. On­la­rın kan­la­rı üze­rin­den “a­cı­tas­yo­n” ya­pa­rak or­ta­lı­ğı da­ha da ge­rer­ler ki halk bu ik­ti­da­ra kız­sın ve oy­lar oluk oluk HDP’­ye ak­sın. Ee­e… Oluk oluk kan­dan son­ra, oluk oluk oy da nor­mal­dir on­la­ra gö­re. 

Kom­şu­da pi­şer bi­ze de dü­şer di­yen “en­tel-dan­tel ulu­sal­cı sos­ya­list-sol­cu Kürt mil­li­yet­çi­le­ri­”, Tür­ki­ye ile Yu­na­nis­ta­n’­ı ayırt ede­me­ye­cek ka­dar bil­gi yok­su­nu­dur­lar. Bı­ra­ka­lım za­val­lı­la­rı da ken­di­le­ri­ni buğ­day am­ba­rın­da gör­sün­ler de­ğil mi a dost­lar?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi