Sema Maraşlı

Sema Maraşlı

Kocanız romantik midir?

Kocanız romantik midir?

Ha­yır ke­sin­lik­le de­ğil.

Ken­di­si ökü­zün ön­de gi­de­ni­dir.

Aa­aa...

Evet evet. Er­kek­lik gaz­la ça­lı­şır der­ler, bi­zim ki ha­ka­ret­le ça­lı­şı­yor...

Yu­ka­rı­da­ki ko­nuş­ma­ya te­le­viz­yon­da ka­rı-ko­ca­la­rın ka­tıl­dı­ğı bir ya­rış­ma prog­ra­mın­da denk gel­dim. Ka­dın bun­la­rı söy­lü­yor, baş­ta ko­ca­sı ol­mak üze­re her­kes de gü­lü­yor. 

Di­ğer ha­nım­la­ra da so­ru­yor­lar, on­lar da ko­ca­la­rı­nın ro­man­tik ol­ma­ma­sın­dan şi­ka­yet­çi.

Ro­man­tizm bas­kı­sı di­ye er­kek­ler üze­rin­de cid­di bir bas­kı var. Bu da ben­ce er­kek­le­ri de­ğer­siz­leş­tir­me­nin ve düş­man­lı­ğı­nın bir par­ça­sı. Kav­vam­lı­ğın önün­de­ki en­gel­ler­den bi­ri. Bu de­vir­de er­kek­sen ve ro­man­tik de­ğil­sen öl da­ha iyi. Adam de­ğil­sin. Es­ki­den adam­lı­ğın öl­çü­sü, yi­ğit­lik­le, gü­ven­le, er­ke­ğin ai­le­si­ne sa­hip çık­ma­sı ile öl­çü­lür­dü. Şim­di ne ka­dar ro­man­tik ol­du­ğun ile öl­çü­lü­yor. Ev­li­lik ön­ce­si baş­lı­yor... Na­sıl ev­len­me tek­lif et­tin? Pas­ta­dan yü­zük çık­tı mı? Gök­yü­zü­ne onun adı­nı yaz­dır­dın mı? Kim­se­nin ak­lı­na gel­me­yen bir şey yap­tın mı? Her­ke­sin için­de ye­re diz çö­küp yal­var­dın mı?...

Yok mu? Baş­tan kay­bet­tin. Bu kız na­sıl ev­len­me tek­li­fi al­dın so­ru­su­na na­sıl ce­vap ve­re­cek? Tam bir re­za­let! Ço­cuk­la­rı­na to­run­la­rı­na bu­nun hi­ka­ye­si­ni na­sıl an­la­ta­cak za­val­lı­cık! Özel bir şey yap­ma­dıy­san ne bü­yük utanç!

Ha­di bü­tün bun­la­rı yap­ma­dın, yi­ne de ev­len­me­yi ba­şar­dın. Ka­rı­na gül gö­tü­rü­yor mu­sun? Ona na­sıl hi­tap edi­yor­sun? Ara­da hoş sür­priz­ler ya­pı­yor mu­sun? Ka­rı­nı mut­lu edi­yor mu­sun? Et­mi­yor­san işin bit­miş. Her tür­lü ha­ka­re­ti hak edi­yor­sun!

He­le ilk ta­nış­ma gü­nü, söz gü­nü, ni­şan gü­nü, sev­gi­li­ler gü­nü, ev­li­lik yıl­dö­nü­mü, ka­rı­nın do­ğum gü­nü gi­bi ne­re­dey­se mü­ba­rek gün gi­bi gö­rül­me­ye baş­la­nan, as­la unu­tul­ma­ma­sı ge­re­ken hem he­di­ye alı­nıp hem sür­priz­ler ya­pıl­ma­sı ge­re­ken gün­ler­den bi­ri­ni unut­muş­sun za­ten işin bit­miş. Ken­di­ne kö­tü söz­ler­den söz be­ğen ar­tık.

Ka­rın mı? Onun bir şey yap­ma­sı­na ge­rek yok. Ka­dın ol­ma­sı ona ye­ter. O her ha­lü­kar­da hak­lı­dır. Ev işi yap­ma­ya­bi­lir, is­ter­se se­nin­le yat­ma­ya­bi­lir, öz­gür­dür, is­te­di­ği gi­bi ge­ze­bi­lir, ça­lı­şa­bi­lir, hiç bir şey­de se­nin ona­yı­na ih­ti­ya­cı yok­tur. Güç­lü­dür ayak­la­rı­nın üs­tün­de du­rur, ken­di­ni ta­şır, ge­re­kir­se se­ni de ta­şır...

Onun gü­zel ah­lak­lı ol­ma­sı da ge­rek­mi­yor. Ay­rı­ca ko­ca­ya hiz­met et­mek gi­bi bir mec­bu­ri­ye­ti de yok. Sen ona hiz­met et­mek zo­run­da­sın. 

O bir azi­ze­dir, ona tap­man ge­re­ki­yor. Ka­nun­lar on­dan ya­na, se­ni şi­ka­yet eder­se, sen ke­sin suç­lu­sun, şa­hit bi­le aran­maz. Vic­dan­lar on­dan ya­na. Ka­dın de­ğil mi ke­sin ezi­li­yor­dur! Med­ya on­dan ya­na. Ka­dın­san hak­lı­sın.

Kim­se ka­dın­la­rın iyi bir eş olup ol­ma­dı­ğı­nı, ka­dın­la­rın so­rum­lu­luk­la­rı­nı  ko­nuş­mu­yor, her­ke­sin der­di er­kek­le­rin iyi eş ol­ma­dı­ğı üze­ri­ne. Bü­tün ka­dın­lar dört dört­lük ve mü­kem­mel; er­kek­ler ise on­la­rın kıy­me­ti­ni bil­me­yen odun­lar. (!) 

Erkek­ler: Mo­dern ça­ğın kö­le­le­ri. Ne ya­par­lar­sa yap­sın­lar ka­dın­la­rı mut­lu ede­mi­yor­lar. 

Er­ke­ğin kav­vam ol­ma­sı­nı, evin yö­ne­ti­ci­li­ği­ni al­ma­sı­nı ko­nu­şur­ken er­kek­li­ğin şe­re­fi­ni de ko­nuş­ma­mız la­zım. 

Fe­mi­niz­min ba­şa­rı­sı mı de­sek, mo­dern­li­ğin do­ğal ge­ti­ri­si mi de­sek bil­mi­yo­rum son yıl­lar­da baş­ta ba­tı ül­ke­le­ri ol­mak üze­re er­kek­ler üze­rin­de kuv­vet­li bir bas­kı ve sin­dir­me po­li­ti­ka­sı uy­gu­la­nı­yor. Hem ka­nun­lar­la hem med­ya bas­kı­sı ile hem de top­lum vic­da­nın­da. 

Kö­tü ol­duk­la­rı­na ar­tık er­kek­le­rin ço­ğu da inan­mış du­rum­da. Er­kek­ler ar­tık er­kek ol­mak­tan do­la­yı uta­na­cak du­ru­ma gel­di­ler. Med­ya va­sı­ta­sı ile ka­dın­la­rın yük­sel­ti­len bek­len­ti­le­ri, er­kek­ler üze­rin­de cid­di bir bas­kı oluş­tur­muş du­rum­da.

Er­kek­ler di­zi ve film­ler­de­ki ya­kı­şık­lı, zen­gin, ro­man­tik, sü­per kah­ra­man­lar­la ya­rış­mak zo­run­da. San­ki er­kek­le­rin dün­ya­ya ge­liş ama­cı ka­dın­la­rı mut­lu et­mek için­miş gi­bi bir al­gı oluş­tu­rul­du. Fa­kat her gün de­ği­şen ve ar­tan bek­len­ti­ler yü­zün­den ka­dın­lar bir tür­lü mut­lu ola­mı­yor­lar.

Din­dar er­ke­ğin med­ya­nın da­yat­tı­ğı ro­man­tik dav­ra­nış­la­ra ih­ti­ya­cı yok. Mü'min er­kek za­ten ne­za­ket­li­dir. Ön­ce Al­lah rı­za­sı için, yu­va­sın­da mu­hab­bet için eşi­nin gön­lü­nü hoş et­me­ye ça­lı­şır. 

Eğer ka­rı­sı­na gül ge­ti­re­cek­se bu­nu ro­man­tik ol­mak için de­ğil, bir mü­mi­ni se­vin­dir­me­nin Ya­ra­dan'ı se­vin­dir­mek ol­du­ğu­nun bi­lin­cin­de ya­par ve bu­na en çok en ya­kı­nın­da­ki eşi­nin la­yık ol­du­ğu­nu bi­lir. Za­ten  gül gö­nül­den gel­mi­yor­sa kar­şı­da­ki­ne sa­de­ce di­ke­ni ula­şır. 

Er­kek­le­rin üze­rin­de­ki bu ro­man­tik ol­ma bas­kı­sı er­kek­le­ri olum­suz ola­rak et­ki­li­yor. Er­kek­le­rin ço­ğu da ken­di­le­ri­ni ka­dın­la­rı mut­lu ede­me­yen odun­lar ola­rak gör­me­ye baş­la­dı. Bu on­la­rı da­ha mı iyi ya­pı­yor? Ha­yır. Da­ha kö­tü ya­pı­yor. Hem ka­dın­lar­dan hem ken­di­le­rin­den umut­la­rı­nı ke­si­yor­lar. Suç­lu­luk psi­ko­lo­ji­si ki­şi­de öf­ke ya­par. Öf­ke de ki­şi­yi doğ­ru dü­şü­ne­mez ha­le ge­ti­rir. 

İn­san ba­şa­rı­lı ol­du­ğu­na inan­dı­ğı sü­re­ce gay­re­te ge­lir. Oy­sa med­ya er­kek­le­re ro­man­tik ol­ma­dık­la­rı ve ba­şa­rı­sız ko­ca ol­duk­la­rı ko­nu­sun­da  psi­ko­lo­jik bas­kı ya­pa­rak ka­dın­la­rın gö­zün­de er­kek­le­ri de­ğer­siz­leş­ti­ri­yor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
60 Yorum
Sema Maraşlı Arşivi