D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

“İyi polis” imralı’daki mi?

“İyi polis” imralı’daki mi?

“İm­ra­lı mah­pu­su”nun öne sür­dü­ğü çö­züm öne­ri­le­ri Kan­dil çe­te­si ta­ra­fın­dan red­de­dil­miş. HDP’­li­ler de “Kan­dil böy­le di­yo!” di­ye açık­la­ma yap­mış­lar. (İm­ra­lı öy­le di­yor, Kan­dil böy­le di­yor, sen ne di­yor­sun?) 

Bu­na ina­na­lım mı? 

İnan­mak şi­fa­dır! Son za­man­lar­da mem­le­ke­tin şi­fa­yı bul­ma­sı için inan­mış gi­bi ya­pı­yo­ruz! 

Ha­di yi­ne ina­na­lım! Bu­nun üze­ri­ne bir ga­ze­te­ci, İm­ra­lı mah­pu­su­nu gök­le­re çı­ka­ran bir ya­zı ka­le­me al­mış. Bu­nu oku­duk­tan son­ra, bu “i­yi po­li­s”­in ma­su­mi­ye­ti­ne, Tür­ki­ye­’yi he­pi­miz­den faz­la sev­di­ği­ne inan­mak­tan baş­ka ça­re­niz kal­mı­yor. 

Bir oto­mo­bil, sa­yı­sız ka­za yap­mış; her ta­ra­fı de­lik de­şik ol­muş. Sa­tı­cı­nın bi­ze ye­min bil­lah söy­le­di­ği şu: Ara­ba sı­fır ki­lo­met­re!

Bir ek­sik etek “mü­te­fek­kir su­nu­cu­” da mez­kur mah­pu­sun ser­best bı­ra­kı­la­ca­ğı­nı if­ti­har­la açık­la­mış. Ken­di adı­na mı? Bir yer­ler­den bir tü­yo mu al­dı, bi­lin­mez. 

Evet unut­ka­nız! Ha­fı­za­mız za­yıf. Dün olan­la­rı bu­gün ha­tır­la­mı­yo­ruz. Bi­zim unut­kan ol­ma­mız ne­yi de­ğiş­ti­ri­yor? 

Da­ha doğ­ru­su unut­ma­lı mı­yız? 

Me­se­la, İs­tik­lâl Mah­ke­me­le­ri­ni unut­ma­lı mı­yız? Der­si­m’­i unut­ma­lı mı­yız? Da­ha da­mar­dan so­ra­lım: Mus­ta­fa Muğ­la­lı­’nın ma­sum va­tan­daş­la­rı kur­şu­na diz­dir­me­si­ni unut­ma­lı mı­yız? 

Biz çok­tan unut­tuk! Mü­ret­tep Me­ne­men va­k’­asın­dan son­ra ku­ru­lan Di­van-ı Har­b’in rei­si Ge­ne­rol Mus­ta­fa Muğ­la­lı... 37 idam ka­ra­rı... İdam edi­len­ler ara­sın­da Ha­yi­moğ­lu Jo­zef de var! Bir Ya­hu­di es­naf “ir­ti­ca­”dan idam edi­li­yor! Me­ne­men Ör­fî İda­re (sı­kı­yö­ne­tim) Ku­man­da­nı Fah­ret­tin Pa­şa işin cid­di­ye­ti­ni şöy­le açık­lı­yor: "Bun­la­rın hep­si, kö­mür­cü, fı­rın­cı, ayak­ka­bı­cı, kah­ve­ci çı­ra­ğı... Bun­lar mı in­kı­lâ­bı yı­ka­cak, de­vi­re­cek?" 

Sa­de­ce bu mu? Bu ha­di­se­nin nak­şî ta­ri­ka­tı ta­ra­fın­dan tah­rik edil­di­ği­ni öne sü­re­rek İs­tan­bu­l’­dan 84 ya­şın­da­ki Şeyh Esat Er­de­bi­li­’yi Me­ne­me­n’­e ge­tir­ti­yor­lar. Bu yaş­ta bi­ri­ni as­mak dün­ya nez­din­de hoş kar­şı­lan­maz ta­bi­î ki. İd­di­ala­ra gö­re, sağ­lık­cı­la­ra iğ­ne vur­du­ru­la­rak ha­ya­tı so­na er­di­ri­li­yor. Bu­nun­la de ye­ti­nil­me­yip, Şeyh Esat Er­de­bi­lî­’nin ye­ri­ne oğ­lu Meh­met Ali idam edi­li­yor.

De­dik ya, biz bun­la­rı ya bil­mi­yo­ruz, ya da unu­tu­yo­ruz. 

Fa­kat Muğ­la­lı­’nın bir vu­ku­atı var ki as­la unu­tul­mu­yor. Özalp ola­yı! 32 va­tan­da­şın yar­gı­sız in­fa­zı ya­ni. 

Muğ­la­lı­’nın Me­ne­men va­k’­asın­dan yar­gı­lan­ma­sı dü­şü­nü­le­mez, ama Van Özalp ola­yın­dan ötü­rü mah­ke­me edi­lir. 1949’da­ki mah­ke­me­de, yaş du­ru­mun­dan 20 yıl hap­se mah­kûm olur. Ce­za­sı­nı çe­ke­me­den 1951’de ölür!

2004’te ti­pik bir den­siz­lik ya­pı­lır ve adı     “Ö­zalp Ta­bur Sı­nır Ko­mu­tan­lı­ğı Kış­la­sı­”na ve­ri­lir. Ta­bi­i tep­ki ile kar­şı­lan­dı. 2011’de bu ta­be­la kal­dı­rıl­dı!

Ge­le­lim sa­de­de!

Dev­le­tin in­ce si­ya­se­ti­ne bi­zim ak­lı­mız er­mez. Fa­kat ka­mu vic­da­nı­nı tes­kin et­mek ko­lay de­ğil­dir. Eğer şim­di “i­yi po­li­s” mu­ame­le­si ya­pı­lan zat bun­ca kan­lı ha­di­se­nin fai­li ise, ki bu yüz­den mah­kûm edil­di; öy­le ko­lay­ca eli­ni ko­lu­nu sal­la­ya­rak dı­şa­rı­ya çı­ka­maz!

Onun ser­best ka­la­ca­ğı Kan­dil pro­pa­gan­da­sı­dır. 

Bir ta­kım di­ri­si kan­dil­li­ler de Kan­dil çe­te­si­ne ça­nak tut­mak­tan baş­ka bir şey yap­mı­yor!

Bu­gü­nün iyi po­li­si­nin ya­ka­lan­dı­ğı gün ya­zı­lan­la­rı ha­tır­la­ya­lım. Dün Öz­ge­ca­n’­ın hun­har­ca öl­dü­ren­ler­den fark­sız tep­ki­ler or­ta­ya ko­nul­muş­tu. Bun­lar ma­sum bir genç kı­zı kat­let­ti­ler, di­ğe­ri­nin kat­let­tik­le­ri ise ad­sız (ve sa­yı­sız)!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi