Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Ha­lil Ho­ca­’nın ar­dın­dan

Ha­lil Ho­ca­’nın ar­dın­dan

Bu yo­ğun tem­po içe­ri­sin­de ba­zı şey­le­ri unu­tu­yo­ruz. Ha­ya­tın en ger­çek ya­nı ge­çi­ci­li­ği, ya­ni fa­ni­li­ği­dir. Gün ge­le­cek he­pi­miz bi­rer ma­sal ola­ca­ğız.

Ge­çen haf­ta ba­ba­mı kay­be­din­ce bu ya­kı­cı ger­çe­ği bir de­fa   bü­tün çıp­lak­lı­ğı ile his­set­tim. Ölüm bi­ze fa­ni­li­ği ha­tır­la­tı­yor. Ga­li­ba onun bü­yük bir na­si­hat­çi ol­ma­sı da bu­ra­dan kay­nak­la­nı­yor. Ölüm­le­rin uya­rı­sı ol­ma­sa bu ha­ya­tın bir gün ni­ha­ye­te ere­ce­ği­ni hiç dü­şün­me­ye­ce­ğiz.

Ge­çen haf­ta  ha­yat­ta olan ba­bam bu haf­ta yok. İn­sa­nın an­ne­si, ba­ba­sı  onun en emin sı­ğı­na­ğı­dır. Bir ne­vi du­a ka­le­le­ri­miz­dir. On­la­rı ar­ka­mız­da his­set­me­nin em­ni­ye­ti ile ha­re­ket ede­riz. Bi­li­riz ki,  pe­şi­miz­de pa­zar­lık­sız, şart­sız bir sev­gi var. Da­ral­dı­ğı­mız­da koş­tu­ğu­muz, dol­du­ğu­muz­da içi­miz­de­ki­le­ri ku­cak­la­rı­na bo­şalt­tı­ğı­mız bir sev­gi.

Ölüm ay­nı za­man­da kalp­le­ri yu­mu­şa­tan eş­ya ve olay­la­ra bi­raz da­ha rah­met na­za­rıy­la bak­ma­mı­za ve­si­le olan bir ger­çek. Bir bü­yük ve­li, ölü­mü öl­dür­mek müm­kün de­ğil de­miş. Evet, ölü­mü öl­dü­re­mez­si­niz. İn­san­lık ne ka­dar me­sa­fe kat eder­se et­sin, ne ka­dar bü­yük bu­luş­lar ya­par­sa yap­sın ölüm kar­şı­sın­da ça­re­siz­dir. Al­lah kar­şı­sın­da mut­lak mağ­lu­bi­yet ala­nı ölüm­dür. Bi­li­me, ta­bi­ata ta­pan­la­rın bir tür­lü ka­bul­le­ne­me­di­ği ger­çek bu­dur.

İn­san­lar ya be­de­nen ya­hut ha­tı­ra­la­rıy­la iç­le­ri­miz­de ya­şı­yor. Bi­ze öğ­ret­tik­le­ri, an­lat­tık­la­rı ile on­la­rı içi­miz­de ya­şa­tı­yo­ruz. Ba­zen gi­den­le­rin çok de­rin iz­ler bı­rak­tık­la­rı­nı gö­rü­yo­ruz, yer­le­ri­ni bir tür­lü dol­du­ra­mı­yor­su­nuz.

Ba­bam bir va­tan sev­da­lı­sıy­dı, bi­ze  hep ken­di­miz için de­ğil mil­let ve ül­ke için ça­lış­ma­yı tel­kin eder­di. Ye­tiş­tir­di­ği öğ­ren­ci­le­re de ay­nı ru­hu 35 yıl üf­le­me­ye ça­lış­tı. Sev­gi­li an­ne­mi bi­ze ema­net bı­ra­ka­rak git­ti. Ne de­miş Al­lah Re­su­lu, iki­sin­den bi­ri ha­yat­ta olup da cen­ne­ti ka­zan­ma­ya­na ya­zık­lar ol­sun. Evet, ül­ke mil­let me­se­le­le­ri­ni as­la ih­mal et­me­ye­ce­ğiz ama bi­zi ha­ya­ta ha­zır­la­yan kah­rı­mı­zı, na­zı­mı­zı çe­ken­le­ri de as­la unut­ma­ya­ca­ğız.

Bu ül­ke­de hu­zur ev­le­ri açıl­dık­ça  de­rin bir üzün­tü du­yu­yo­rum. Ana­nın, ba­ba­nın hu­zur du­ya­bi­le­ce­ği tek me­kan ev­lat­la­rı­nın ya­nı­dır. Bi­ze ne ol­du ki on­la­rı lü­zum­suz bir eş­ya gi­bi gö­tü­rüp hu­zur ev­le­ri­nin ka­pı­sın­da nis­ya­na terk edi­yo­ruz. Ana­sı­nı ba­ba­sı­nı ih­mal eden ço­cuk­la­rı ta­ra­fın­dan ay­nı mu­ame­le­ye mu­ha­tap tu­tu­lur. Unu­tan unu­tu­lur, ve­fa­sız­lık eden ve­fa­sız­lık gö­rür. Git­tik­çe nob­ran­la­şan, kalp­le­ri na­sır­la­şan bir top­lum ol­ma yo­lun­da iler­li­yo­ruz.  O bü­yük mut­lu ek­me­ği­ni bö­lü­şen ai­le­le­rin ye­ri­ni ek­me­ği­ni ana ve ba­ba­sı ile bö­lüş­me­yen ben­cil ai­le­ler al­dı. Ruh­la­rı­mız ka­tı­laş­tı, ha­ya­tı tek bo­yut­lu bir ger­çek ola­rak gö­rü­yo­ruz oy­sa  bu­gü­nün ya­rı­nı da var, asıl ha­yat ora­da, bu­nu ıs­ka­la­ya­rak an­cak ken­di­mi­zi kan­dı­rı­rız. 

Çok şey var ya­zı­la­cak, an­cak ki­şi­sel bir me­se­le­yi çok faz­la ge­nel­leş­tir­mek is­te­mi­yo­rum. Ba­ba­la­rı­mı­zın ku­şa­ğı çok ıs­tı­rap­lı bir ku­şak­tı. Ezil­di­ler, hor­lan­dı­lar, aşa­ğı­lan­dı­lar ama ye­nil­me­di­ler. Bi­ze dü­şen bi­ze ema­net et­tik­le­ri ah­la­ki gü­zel­lik­le­ri kı­ya­me­te ka­dar ya­şat­mak, on­la­rın te­mel­le­ri­ni at­tık­la­rı ze­min üze­rin­den  bü­yük Tür­ki­ye­’yi in­şa et­mek­tir. Onu rah­met ve dua­lar­la anı­yor de­ğer­li oku­yu­cu­la­rım­dan da bir Fa­ti­ha­’yı çok gör­me­me­le­ri­ni di­li­yo­rum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Selçuk Özdağ Arşivi