Fikri Türkel

Fikri Türkel

#GururlaYerliOtomobil

#GururlaYerliOtomobil

Ves­tel'in ye­ni rek­la­mı­nı gör­müş­sü­nüz­dür. #Gu­rur­la­yer­li hash­ta­gi ile ya­yın­la­nan rek­lam­la­rın eleş­ti­ri­si­ni yap­mak ni­ye­tin­de de­ği­lim. Ama Ves­tel İc­ra Ku­ru­lu Baş­ka­nı Tu­ran Er­do­ğan'ın ken­di viz­yo­nu­nu pay­laş­mak is­ti­yo­rum. 

“Di­ji­tal de­nin­ce ak­la Uzak­do­ğu ge­li­yor. Av­ru­pa di­ji­tal dev­ri­mi ıs­ka­la­dı. Biz Tür­ki­ye ola­rak di­ji­tal dev­ri­mi ka­çır­ma­ma­lı­yız, ka­çır­ma­ya­ca­ğız. En bü­yük so­rum­lu­lu­ğu biz Ves­tel ola­rak üst­len­dik. Ves­tel, Tür­ki­ye­’nin di­ji­tal dev­ri­mi­nin ön­cü­sü ola­ca­k” di­yor.

Di­ji­tal dev­ri­min za­ten ön­cü­le­ri var. Ben­ce fark­lı bir ye­re oy­na­sa­lar, da­ha sağ­lık­lı bir stra­te­ji olur. 

"Yer­li" de­yin­ce, yıl­lar­dır si­ya­si­le­rin "yer­li oto­mo­bil" söy­lem­le­ri ak­lı­ma ge­li­yor. Ko­nu sü­rek­li gün­dem­de ama atı­lan her­han­gi bir adım gö­re­mi­yo­ruz. 

As­lın­da oto­mo­bil kav­ra­mın­da ek­sen ka­yı­yor.

Alı­şıl­mış dü­şün­ce tar­zı­mız­la, ge­le­cek­te ken­di­mi­zi ko­num­la­ya­ma­yız. Oto­mo­bil­de kul­la­nı­lan "bey­gir gü­cü", ilk çık­tı­ğı yıl­lar­da at ara­ba­la­rı­nın ye­ri­ne ko­num­lan­dı­rıl­ma­la­rın­dan kay­nak­la­nı­yor­du. Mo­to­ru önü­ne koy­ma­la­rı­nın se­be­bi de bu­dur. 

Yüz­yıl ön­ce, uçak­lar­dan da­ha önem­li olan ula­şım ara­cı zep­lin­ler­di. 

Ya­ni asıl dü­şün­me­miz ge­re­ken araç de­ğil amaç. İs­ter uça­rak gi­der­si­niz, is­ter yü­rü­ye­rek. Hat­ta fır­la­tı­la­rak bel­ki ışın­la­na­rak da ulaş­mak bir araç ola­bi­lir.

Ma­lum dün­ya­nın en çıl­gın işa­dam­la­rın­dan bi­ri olan Elon Musk, ula­şım­da tüp mo­de­li­ni or­ta­ya at­tı. Pay­pal öde­me sis­te­mi, Tes­la elek­trik­li oto­mo­bil, uzay pro­je­si olan Spa­ceX onun baş­lı­ca pro­je­le­ri. Hyper­lo­op pro­je­siy­le de, uçak­tan dört kat hız­la gi­den bir ara­cı ge­çen yıl ta­nıt­mış­tı. 

Ge­le­cek de­yin­ce bu da ya­nıl­tı­cı ola­bi­lir. Es­nek dü­şün­me­li­yiz.

Kent­sel dö­nü­şü­mü tar­tı­şı­yo­ruz, al­ter­na­tif ener­ji­yi araş­tı­rı­yo­ruz, iş yap­ma şe­kil­le­ri­ni de­ğiş­ti­ri­yo­ruz ama ula­şım de­yin­ce alı­şa­gel­di­ği­miz çiz­gi­de ka­la­ca­ğız öy­le mi?

Me­se­la, dün­ya­nın pek çok ye­rin­de bi­sik­let mo­da­sı yay­gın­la­şı­yor. Bi­yo­elek­trik­li mo­del­le­ri, oto­mo­bil­ler­le ya­rış­ma­ya baş­la­dı. Al­man­ya'da mev­cut 60 mil­yon bi­sik­le­te ila­ve ola­rak, şim­di elek­trik­li bi­sik­let­ler­den yıl­da en az ya­rım mil­yon sa­tı­lı­yor. 

Gin­ger de­ni­len ara­cın bin bir tür­lü mo­de­li "araç" ko­nu­sun­da al­gı­mı­zı de­ğiş­tir­me­de bü­yük rol oy­na­dı. 

Ya in­san­sız ha­va araç­la­rı­na (İHA) ne di­yor­su­nuz. Ya­ban­cı­la­rın "dro­ne" de­dik­le­ri dört per­va­ne­li kü­çük he­li­kop­ter­ler de, sa­vun­ma amaç­lı kul­la­nı­lan uçan ra­dar­lar da yi­ne İHA ola­rak ta­nım­la­nı­yor. Ma­lum "He­ron"a kar­şı yer­li "Ka­ra­yel" ve "An­ka" İHA'la­rı­mı­zı da ha­tır­la­ya­lım. Bu­gün­ler­de sa­vun­ma sek­tö­rün­de bu ko­nu­da pa­zar­lık­la­rın ol­du­ğu ko­nu­şu­lu­yor.

Ge­çen yıl, Ama­zon si­pa­riş­le­ri in­san­sız ha­va ta­şıt­la­rıy­la ev­le­re ka­dar ulaş­tı­ra­ca­ğı­nı açık­la­yın­ca or­ta­lık ka­rış­mış­tı. Ay­rı­ca Go­og­le ve Çin­li Ali­ba­ba da ay­nı sis­tem­le kar­go­la­rı ta­şı­ya­ca­ğı­nı du­yur­du. 

İn­san ta­şı­yan dro­ne mo­del­le­ri bi­le çık­tı. Ge­le­ce­ğin ha­va ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı ne­re­ye ta­şı­ya­ca­ğı, bu alan­da­ki ye­ni ku­ral­lar­la be­lir­le­ne­cek. Ar­tık İHA sa­tın al­mak, kul­lan­mak ku­ral­la­ra bağ­lı. 

Dro­ne­’la­rın gün içe­ri­sin­de uçuş yap­ma­la­rı için ba­zı özel­lik­le­re ve ni­te­lik­le­re sa­hip ol­ma­la­rı ge­re­ke­cek.

Ye­ni dü­zen­le­me­ye gö­re; dro­ne­’lar en faz­la 25 ki­log­ram ağır­lı­ğın­da yük ta­şı­ya­bi­le­cek, 152 met­re­den da­ha yük­sek­te uça­ma­ya­cak ve en faz­la sa­at­te 160 ki­lo­met­re hız ya­pa­bi­le­cek. 

Bir de İHA'la­rı kul­lan­mak için 17 yaş üs­tün­de ol­mak ge­re­ki­yor. 

Şim­di Ama­zon, Go­og­le ve Ali­ba­ba na­sıl bir stra­te­ji iz­le­ye­cek ba­ka­lım?

Türk gi­ri­şim­ci­si, sa­de­ce as­ke­ri amaç­lı de­ğil si­vil ha­va­cı­lık için de İHA'la­rı üret­me­yi he­def­le­me­li.

Yer­li olun­ca gu­rur­la­nı­yo­ruz ha­liy­le ama hız­lı ha­re­ket et­mez­sek, rol kap­tır­ma­ya de­vam ede­riz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Fikri Türkel Arşivi