Prof. Dr. Orhan Çeker

Prof. Dr. Orhan Çeker

Şeytan Tip (3)

Şeytan Tip (3)

Geçen haftaki yazımız şeytan tipe devam edelim:
Geçen haftaki yazımız şeytan tipe devam edelim: 4. Şeytan tip kibir ve isyanına mantıksız gerekçeler/bahaneler getirir. Öncüller olmadan kendi kendine mantık kıyası yaparak gerekçeler uydurur ve isyan sebebini yine başkalarına dayandırır, başkalarını suçlar. Mesela ALLAH TEALA ona “Adem’e secde et” dediğinde “Ben ondan hayırlıyım, üstünüm, beni ateşten onu topraktan yarattın. Ateş topraktan daha üstün olduğu için ona secde etmem…” mealinde izahlarda bulundu. Halbuki ateşin topraktan üstün olduğuna dair ona herhangi bir bilgi verilmemişti. Bu uyduruk kuralı kendisi koymuştu. Böylece yoktan yere kendisini haklı göstermeye çalışmıştı. Bizim bu noktada alacağımız ders şu olmalı öyleyse: ALLAHın kural koyduğu yerde biz kafamıza göre kural koymayalım ki şeytan olmamış olalım.

5. Şeytan, insanlar arasına düşmanlık ve kin/nefret sokmaya çalışır. Bunun için de içki ve meysir (kumar ve gaflet)i kullanır (Maide:91). İnsan şeytanların toplumumuzda bu konuda ne kadar çok gayret sarfettiğinin çok örneği vardır. Boşanma furyasının dibinde işte bu şeytanların ve şeytanlaşmış insanların etkisi çoktur.

Bir kar topu yüzünden veya trafikte bana yol vermedin, benim park edeceğim yere sen girdin, sıramı sen aldın… gibi hiç oğlu hiçten sebeplerle insan öldürülmesini insanî mantıkla izah etmek mümkün mü! Yada son zamanlarda işlenen vahşetlerde şeytanlaşmış insanları görebiliyor musunuz! Şeytan dostlukları, güzel geçimi asla sevmez. Bunlardan kimyası bozulur. Şeytanın akıl hocalığı yaptığı münafık tipin de şeytanın baranası olarak bu yolda didindiğini hayretle seyrediyoruz.

6. Şeytan dost(güya !)larını yarı yolda bırakır. Uğraşarak, kandırarak, yalancı va’dlerde bulunarak yoldan çıkardığı ve güya dost edindiği kişileri yarı yolda bırakır ve ortadan kaybolur. Bunun en güzel örneğini Haşr suresi 16. ayette görmekteyiz: “… Şeytan gibi. Hani o, insana ‘inkâr et’ dedi. İnsan inkâr edince de ‘ben senden uzağım çünkü ben Rabulalemin olan ALLAHtan korkuyorum’ dedi. Hatta bu dostlarıyla şeytanın mahşerde nasıl birbirine düştüklerini İbrahim suresi 22. ayet beyan eder: “(Mahşer günü) iş bitince şeytan (dostlarına) şöyle der: Doğrusu ALLAH size gerçeği va’detti. Ben ise size va’dlerde bulundum ama size yalancı çıktım. Aslında benim sizin üzerinizde hakimiyetim de yoktu. Sadece sizi davet ettim siz de (safça) bana (hemen) uydunuz. Binaenaleyh beni kötülemeyin, kendinizi kötüleyin. (Bugün) ben sizi kurtaramam, siz de beni kurtaramazsınız. (Zaten) daha önce (dünyada iken) ben sizin beni (ALLAHa) ortak koştuğunuza inanmamıştım. Zalimler için şüphesiz çok acıklı bir azab vardır”.

7. Şeytan yaratılışı değiştirtir. Şeytanın kendisine borç kıldığı şeylerden birisi budur.  Ahd u peyman ederek ‘insanların yoluna oturacağını, onları yoldan çıkaracağını, onlara emredip ALLAHın yarattığını onlara değiştirteceğini söylemiştir Şeytanın bu ahdini Kur’an bize açık açık bildirmektedir (En’am: 118-119). Buna göre acaba, genlerle oynayarak ucube yaratıklar ortaya çıkaran insanoğlu şeytana uyup şeytanlaşmış mı oluyor diye aklımıza gelmektedir. Çünkü diğer tiplere de yeri gelince değineceğimizde münafık tipin böyle yaptığını ve ona şeytanın akıl hocalığı ettiğini göreceğiz. 
ALLAH TEALA cümlemizi şeytanların şerrinden muhafaza buyursun. Dua ve selam ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Orhan Çeker Arşivi