D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

İhtiyatlı iyimserlik

İhtiyatlı iyimserlik

Ba­rı­şı is­ti­yo­ruz ve ba­rış­çı yak­la­şım­la­rı so­nu­na ka­dar des­tek­li­yo­ruz. “Ba­rış sü­re­ci­” son iki yı­lın en çok kul­la­nı­lan söz ka­lı­bı. İyim­ser­lik ola­ğan­dır, iyim­ser ol­ma­lı­yız ve ümit­siz­li­ği red­det­me­li­yiz. Ba­rış ümi­di­ni her za­man mu­ha­fa­za et­mek zo­run­da­yız. 

Bü­tün bun­lar­la bir­lik­te ih­ti­ya­tı da el­den bı­rak­ma­mak ge­re­ki­yor... Es­ki­ler ne de­miş: Eğer ba­rış is­ti­yor­san sa­va­şa ha­zır ol! (Ha­zır ol cen­ge is­ti­yor­san sulh u sa­lah!) Dol­ma­bah­çe­’de ilan edi­len “si­lah bı­rak­ma­” mu­ta­ba­ka­tın­dan son­ra biz­zat Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın be­yan­la­rı böy­le bir ih­ti­yat­lı­lık tel­kin edi­yor. 

İh­ti­yat­lı­lık se­bep­siz de­ğil..Çün­kü her Se­la­had­din Se­la­had­din Ey­yu­bî de­ğil ve ni­ce­si­nin kol­tu­ğu­nun al­tın­dan haç çı­kı­yor! İki yıl ön­ce­si­ne dö­ne­lim: Ba­rış sü­re­ci­nın baş­la­dı­ğı gün­le­re. Ne bek­le­ni­yor­du? Te­rör ör­gü­tü­nün si­lah­lı un­sur­la­rı ül­ke sı­nır­la­rı dı­şı­na çe­ki­le­cek...Pe­ki ne ol­du?

De­ği­şen bir şey ol­ma­dı. Ala­ve­re da­la­ve­re si­lah­lı un­sur­lar yer­li ye­rin­de!

Bu­nun iç gü­ven­li­ğe yan­sı­ma­sı­nın si­lah­lı un­sur­la­rın so­kak­lar­da kim­lik kon­tro­lün­den, kü­çü­cük ço­cuk­la­rın da­ğa kal­dı­rıl­ma­sı­na, ba­zı şe­hir­le­rin so­kak­la­rın­da hen­dek­ler ka­zıl­ma­sı­na ve ni­ha­yet 6-7 ekim ted­hiş olay­la­rı­na ka­dar var­dı­ğı­nı unut­mak müm­kün de­ğil. 

Hü­kü­met ba­rış için ge­rek­li ça­ba­yı gös­te­ri­yor. Mu­ha­tap­la­rın ta­ma­mı­nın ay­nı ko­num­da ol­du­ğu söy­le­ne­bi­lir mi? Ya­şa­nan­lar, bu hu­sus­da iyim­ser ol­ma­mı­zı en­gel­li­yor. 

De­ni­yor ki, “Bu mu­ta­ba­kat 15 gün ön­ce ilan edi­le­cek­ti...” Ne­den bu­gün­le­re kal­dı? “Kan­di­l’­in tav­rı yü­zün­den.” 15 gün­de ne de­ğiş­ti ki, Kan­dil yel­ken­le­ri su­ya in­dir­di? 

Mu­ha­tap­lar, 10 mad­de­lik me­tin­de giz­len­miş ba­zı hu­sus­la­rın hü­kü­met ta­ra­fın­dan ye­ri­ne ge­ti­ri­le­ce­ği id­di­asın­da­lar. Bun­lar­dan en so­mu­tu Mec­li­s’­te gö­rüş­me­le­ri de­vam eden “İç gü­ven­lik pa­ke­ti...”

“İç gü­ven­lik pa­ke­ti­” çe­ki­le­cek ve­ya de­ğiş­ti­ri­le­cek...Bu müm­kün mü? 

Hü­kü­met, Po­lis Va­zi­fe ve Sa­la­hi­yet Ka­nu­nu, Jan­dar­ma Teş­ki­lat, Gö­rev ve Yet­ki­le­ri Ka­nu­nu ve ba­zı baş­ka ka­nun­lar­da cid­di de­ği­şik­lik­ler ge­ti­ren bir ka­nun ta­sa­rı­sı ha­zır­la­dı. Mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin sert en­gel­le­me­le­ri sü­rer­ken 33 mad­de Mec­li­s’­ten geç­ti­…

Ge­ri­de 100 mad­de da­ha va­r…

De­ği­şik­lik Mec­li­s’­ten ge­çen mad­de­ler­de mi ola­cak, son­ra­ki 100 mad­de­de mi?

Eğer bu id­di­alar doğ­ru ise, Hü­kü­me­t’­in önün­de iki yol var: Ta­sa­rı­yı ge­ri çek­mek ve­ya ta­di­lat ya­parak Mec­li­s’­ten ge­çir­mek. 

İki­si de si­ya­se­ten hü­kü­me­tin olum­suz­luk ha­ne­si­ne ya­zı­la­cak. Eğer böy­le bir ge­liş­me bek­le­ni­yor idi ise, ne­den ace­le edil­di? Yok bu mu­ha­tap­la­rın her za­man­ki ba­lon­la­rı cüm­le­sin­den­se, önü­müz­de­ki gün­ler­de gö­rü­le­cek. 

Me­se­le­ler­den bi­ri de şu: Tür­ki­ye se­çi­me gi­di­yor!

İk­ti­dar mil­let­ve­kil­le­ri­nin önem­li bir kı­sım aday ola­ma­ya­cak ve bu du­rum önü­müz­de­ki gün­ler­de açık­lık ka­za­na­cak. Gö­re­vi so­na ere­cek mil­let­ve­kil­le­ri­nin “mi­sa­fir sa­nat­cı­” ola­rak ay­nı he­ye­can­la ka­nu­nu des­tek­le­me­le­ri bek­le­ne­bi­lir mi? 

Bir de­fa mil­let­ve­ki­li olan­lar bu­nun ömür bo­yu sü­re­cek bir gö­rev ol­du­ğu ze­ha­bı­na ka­pı­lı­yor­lar. Bu­nu ne­re­den an­lı­yo­ruz? Sü­re­si do­lan mil­let­ve­kil­le­ri­nin bü­yük ço­ğun­lu­ğu­nun ya­şa­dık­ça aday aday­lı­ğın­da ıs­rar­lı ol­ma­la­rın­dan! Üç dö­nem ku­ra­lı­nı del­mek için hâ­lâ ak­lı­a ge­len ve­ya gel­me­yen her yo­lu de­ne­me­le­rin­de­n…

İyim­ser­li­ğin ye­ri­ni ih­ti­ya­ta bı­rak­ma­sı şa­şır­tı­cı ol­ma­ma­lı­….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi