Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Dev­let Ka­til, PKK Ma­sum

Dev­let Ka­til, PKK Ma­sum

Bir ül­ke­nin ay­dı­nı ül­ke­si­ne, mil­le­ti­ne kar­şı so­rum­lu­luk his­se­der, ko­nu­şur­ken ya­zar­ken ama­cı par­ça­la­mak böl­mek, iti­bar­sız­laş­tır­mak de­ğil, dü­zelt­mek, onar­mak, gü­zel­leş­tir­mek ol­ma­lı­dır. Top­lum­da kar­şı­lık bu­lan, be­nim­se­nen de bu tip ay­dın ka­rak­te­ri­dir.

Biz­de öy­le mi, ön­ce­ki gün Bu­gün TV’­de Hay­ko Bağ­da­t’­ı sey­re­der­ken  tüy­le­rim di­ken di­ken ol­du. Dev­le­ti, es­ki  baş­ba­ka­nı­mız Çil­le­r’­i ka­til ilan et­ti. Bun­la­rı söy­ler­ken o ka­dar asa­bi­leş­ti ki,  söz­le­ri­nin ar­ka­sın­da­ki duy­gu­sal bo­yu­tu,  ta­raf­tar po­zis­yo­nu­nu he­men gö­re­bi­li­yor­du­nuz.

Onu sey­re­der­ken li­be­ral, de­mok­rat, ob­jek­tif ay­dın kav­ram­la­rı­nın içi­nin ne ka­dar boş ol­du­ğu­nu bir de­fa da­ha gör­düm. Bu ül­ke­de her­kes ta­raf, ya ül­ke­nin bir­li­ğin­den ya da par­ça­lan­ma­sın­dan ya­na. Öte­si ta­ma­men  ta­raf­tar­lı­ğı giz­le­mek için kul­la­nı­lan kı­lıf­lar.

Dev­let yar­gı­sız in­faz yap­tı, öl­dür­dü kat­let­ti di­yor. Evet, Gü­ney­do­ğu­’da geç­miş­te bu tip iç ka­na­tı­cı he­pi­mi­zin yan­lış bul­du­ğu olay­lar ol­muş­tur. Bun­la­rı kim ki­me kar­şı ya­par­sa yap­sın yan­lış­tır. Dev­let hu­kuk­la bağ­lı­dır ve her iş­le­mi­ni ona gö­re yap­ma­lı­dır. Ama bu­nu eleş­ti­rir­ken ola­yı ol­du­ğun­dan da­ha fe­ci gös­te­rir  şe­kil­de ra­kam­lar­la oy­nar ve yan­lı­şı tek ta­raf­lı bir  ey­lem ola­rak gös­te­rir­se­niz kim­se si­zin iyi ni­ye­ti­ni­ze, ob­jek­tif­li­ği­ni­ze inan­maz.

Öy­le bir ha­va oluş­tu­ru­lu­yor ki, PKK san­ki dev­le­tin yap­tı­ğı yan­lış­la­rın ha­ta­la­rın, ba­zı dev­let gö­rev­li­le­ri­nin ta­ma­men ken­di ya­pı­la­rın­dan kay­nak­la­nan ku­sur­la­rı­nın ma­sum bir so­nu­cuy­muş gi­bi gös­te­ri­li­yor. 

Dev­le­ti tak­bih eden, bin­ler­ce in­sa­nı­mı­zı kat­le­den ka­dın, ço­cuk, be­bek öl­dü­ren ken­di mi­li­tan­la­rı­nın bin­ler­ce­si­ni iş­ken­ce­den ge­çi­re­rek yok eden PKK’­yı hiç  ağ­zı­na al­mı­yor. 

Çil­le­r’­e sal­dı­ran­lar Apo için tek bir eleş­ti­ri­ci ke­lam et­mi­yor. Bu­na iyi ni­yet, ob­jek­tif de­ğer­len­dir­me di­ye­bi­lir mi­si­niz? Çil­le­r’­in avu­ka­tı de­ği­lim ama sor­mak is­ti­yo­rum, Çil­le­r’­in ka­til ol­du­ğu­na da­ir bir mah­ke­me ka­ra­rı ya­hut so­ruş­tur­ma mı var? İn­san­la­rı yar­gı­la­ya­cak, hü­küm ve­re­cek mer­ci­ler bel­li­dir. Bu kav­ram­la­rı bu ka­dar ra­hat tü­ket­mek ay­dın tav­rı de­ğil mi­li­tan tav­rı­dır.

Çil­ler ni­ye ka­til? Çün­kü PKK ile mü­ca­de­le et­ti, ta­viz ver­me­di, ül­ke­yi kim­se­ye peş­keş çek­me­di, he­ves­le­ri­ni kur­sak­la­rın­da bı­rak­tı. PKK’ ya ge­çit ver­sey­di Hay­ko gi­bi­ler ta­ra­fın­dan kah­ra­man ilan edi­lir­di.

PKK  an­la­tıl­dı­ğı gi­bi Gü­ney­do­ğu­’da dev­let­ten kay­nak­la­nan ki­mi yan­lış­la­rın so­nu­cu or­ta­ya çık­mış de­ğil­dir. Yar­gı­sız in­faz de­di­ği­niz 80’li yıl­la­rın or­ta­sın­dan son­ra gün­de­me gel­miş­tir. Oy­sa PKK 1975 yı­lın­dan iti­ba­ren Apo­cu­lar adı al­tın­da ci­na­yet iş­le­me­ye baş­la­mış, 1978 yı­lın­da da bu is­mi al­mış­tır. 12 Ey­lül dar­be­si­ne ge­lin­ce­ye ka­dar PKK’­nın böl­ge­de öl­dür­dü­ğü in­san sa­yı­sı yüz­le­rin çok üze­rin­de­dir. Bu­nun­la il­gi­li pi­ya­sa da sa­yı­sız kay­nak  bu­la­bil­mek müm­kün­dür. Ya­ni Türk­çe­si yar­gı­sız in­faz­lar yok­ken PKK var­dı. Bu­nu gör­mez­den ge­le­rek PKK’­yı san­ki  ki­mi yan­lış uy­gu­la­ma­la­rın so­nu­cu gi­bi gör­mek onu ak­la­mak, böl­ge­de halk­la bü­tün­leş­tir­me gay­re­ti­dir. 

Bu pro­pa­gan­da­la­rı PKK’­da yap­mak­ta ken­di­ni bu yan­lış uy­gu­la­ma­la­rın bir so­nu­cu ola­rak gös­ter­me­ye ça­lış­mak­ta­dır. Hay­ko­’nun yap­tı­ğı da bu pro­pa­gan­da ve stra­te­ji­ye pa­ra­lel­dir. Dev­le­te, onun es­ki bir baş­ba­ka­nı­na ka­til di­ye­cek ama Apo­’ya, PKK’­ya as­la bu­nu di­ye­me­ye­cek­si­niz. Bu­nun adı HDP’­nin PKK’­nin avu­kat­lı­ğı­dır.

Bir di­ğer hu­sus da şu­dur, iki de bir ik­ti­da­ra gü­ven­mi­yo­rum, şu­na güvenmiyorum bu­na gü­ven­mi­yo­rum de­ni­li­yor. PKK gü­ve­ni­lir sö­zü­nün eri bir ör­güt ama Türk Dev­le­ti  ve onu yö­ne­ten­ler ya­lan­cı, sö­zün­de dur­ma­yan, al­da­tı­cı, gü­ven tel­kin et­me­yen ki­şi­ler. Böy­le bir tas­nif, böy­le bir de­ğer­len­dir­me ola­bi­lir mi? 

PKK her ta­vi­zi ver­di ik­ti­dar gö­re­vi­ni yap­ma­dı, Hay­ko Bağ­dat gü­ven­mi­yor­muş. Gü­ven­se­niz no­lur gü­ven­me­se­niz ne olur.

Ba­rış kar­deş­lik ve ger­çek­ten de­mok­ra­si is­te­yen­le­rin tav­rı bu ola­maz. Çö­züm sü­re­cin­den be­ri bir­çok adım atıl­dı ya­yın­cı­lık ala­nın­da, Kürt­çe pro­pa­gan­da yap­ma ala­nın­da okul­lar­da seç­me­li ders ol­ma­sı ala­nın­da ve da­ha bir­çok alan­da iyi­leş­tir­me­ler dü­zen­le­me­ler ya­pıl­dı. 

Su­yu yo­ku­şa sü­ren PKK gi­bi hiç­bir şey ya­pıl­ma­dı de­mek bu ül­ke­yi or­ta­dan iki­ye bö­lün­ce­ye ka­dar ben tat­min ol­mam de­mek­tir. Ger­çek bir ay­dın PKK’­yı te­lin eder, bu ül­ke­de bu ka­dar iyi­leş­tir­me ya­pıl­mış­ken si­lah bı­rak­ma­mış ol­ma­la­rı­nı ten­kit eder. 

Siz ne ya­pı­yor­su­nuz dev­let iyi­leş­tir­me­ler yap­tık­ça dev­le­te ve onu yö­ne­ten­le­re yük­le­ni­yor­su­nuz. Prog­ram­da İs­pan­ya, Al­man­ya ve İtal­ya ile il­gi­li an­la­tı­lan­la­rın ço­ğu ger­çek dı­şıy­dı. Ne­re­dey­se dün­ya fe­de­ra­tif bir ya­pı­ya geç­ti, ha­di biz de ge­çe­lim de­nil­di. O ka­dar da de­ğil, İs­pan­yol­lar ço­ğul bir İs­pan­ya ha­yal et­miş­tik, par­ça­lan­mış bir İs­pan­ya­’ya gel­dik di­yor­lar. 

Bi­ze çok ma­tah bir şey­miş gi­bi an­la­tı­lan İs­pan­ya ör­ne­ği par­ça­lan­ma­dır bu­gün o özerk­li­ği ve­ren­ler mem­nun de­ğil­dir, alan­lar da tat­min ol­muş de­ğil­dir. Ne di­ye­yim bu tip prog­ram­lar bu­gün TV’­ye çok ya­kı­şı­yor, bun­la­rı gö­rün­ce ar­tık bi­zim bir şey söy­le­me­mi­ze ge­rek kal­mı­yor. Her­kes her şe­yi gö­rü­yor  çün­kü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Selçuk Özdağ Arşivi