Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

“Yes Sör” Veya “Vıy Mösyö”!

“Yes Sör” Veya “Vıy Mösyö”!

Av­ru­pa Par­la­men­to­su bu­yur­muş: “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı ta­nı­yın!”    Bu em­re it­ti­ba­dan baş­ka şan­sı­nız var mı? Öy­ley­se “yes sör!” ve­ya “Vıy mös­yö!”

Biz­den iyi “yes me­n”­ci (evet efen­dim­ci) bu­la­maz­sı­nız as­la!

Ay­rı­ca pek iti­bar et­ti­ği­miz Par­la­men­to, 24 ni­sa­nın “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı an­ma gü­nü­” ola­rak ilan edil­me­si­ni is­te­mi­ş…

Bu­na da ce­va­bı­mız ay­nı ol­ma­lı!

Yap­tık git­ti! Can baş üs­tü­ne!

Bey­ler, efen­di­ler! Bi­li­yo­ruz ki Tür­ki­ye­’de de bu Par­la­men­to­’nun ec­hel­li­ği­ne pa­ra­lel gi­den bir sü­rü zer­ze­vat var. Bil­me­den an­la­ma­dan, ta­ri­hi tet­kik et­me­den bi­zi özür di­le­me­ye zor­la­yıp du­ru­yor­lar. 

Bu soy­kı­rım­cı­la­ra so­rum şu: 24 Ni­sa­n’­da ne ol­du? 

İn­gi­liz­ler Ça­nak­ka­le­’ye as­ker çı­kar­ma­ya baş­la­dı­…

Er­me­ni te­rö­rist­ler, ya­ni ko­mi­ta­cı Er­me­ni­le­rin tu­tuk­lan­ma­sı ile il­gi­li ka­rar­na­me çı­ka­rıl­dı.

On­la­rı ilk mad­de il­gi­len­dir­mi­yor. Ama ikin­ci mad­de ke­sin­lik­le il­gi­len­di­ri­yor. Her­kes 24 ni­san­da Er­me­ni kat­li­amı ya­pıl­dı­ğı­na inan­dı­rıl­mış. Söy­le­yin bey­ler 24 Ni­san­’da kaç Er­me­ni kat­le­dil­di? 

Tıssss!

İlk yan­lış bu­ra­da­… 

Ge­le­lim “teh­ci­r”­e…

Er­me­ni­ler gö­çü­rül­dü mü? Evet, Bi­rin­ci Dün­ya Sa­va­şı­’nın şart­la­rın­da Er­me­ni­ler bil­has­sa sa­vaş böl­ge­le­rin­den ve­ya hem­ci­var böl­ge­ler­den gö­çü­rül­dü. 

Bu­nun çok ma­kul bir açık­la­ma­sı var: Siz Rus­lar­la sa­va­şı­yor­su­nuz ve sa­vaş­tı­ğı­nız böl­ge­ler­de Er­me­ni­ler, en azın­dan ko­mi­ta­cı­la­rı, te­rö­ris­te un­sur­la­rı Rus­la­ra des­tek ve­ri­yor. 

Ey Av­ru­pa Par­la­men­to­su! Siz bu ah­val ve şe­ra­it için­de ne ya­par­dı­nız? 

“Ey aziz Er­me­ni­ler, he­lal si­ze düş­man­la­rı­mı­za yar­dım edin, on­la­rın sa­fı­na ge­çip bi­ze sal­dı­rı­n” mı der­di­niz? 

Bü­tün ilim eh­li di­yor ki, Os­man­lı dev­le­ti­nin teh­cir ko­nu­sun­da hak­lı ge­rek­çe­le­ri var­dı ve her han­gi bir Av­ru­pa dev­le­ti de bu­nun ay­nı­sı­nı, hat­ta da­ha faz­la­sı­nı ya­par­dı­…

Teh­cir ger­çek, teh­cir sı­ra­sın­da­ki za­yi­at da ger­çek. fa­kat bu­nun önem­li kıs­mı gü­çü­rül­me şart­la­rın­da or­ta­ya çı­kı­yor. Has­ta­lık­tan ve­sa­ire za­yi­at bir hay­li. Ya kı­tal var mı? Os­man­lı kay­nak­la­rı gü­ney­do­ğu böl­ge­sin­de aşi­ret­le­rin sal­dı­rı­sı so­nu­cu bir mik­tar za­yi­at ol­du­ğu­nu be­lir­ti­yor. Bu­nun on bir ci­va­rın­da ol­du­ğu sa­nı­lı­yo­r…

Ta­mam teh­cir ya­pıl­dı. Son­ra ne ol­du? Son­ra İti­laf dev­let­le­ri sa­va­şı ka­za­nın­ca mü­te­ra­ke ya­pıl­dı ve İs­tan­bul iş­gal edil­di. Bu dö­nem­de teh­cir­le il­gi­li mah­ke­me (Di­van-ı Harb-ı Ör­fî) ku­rul­du. Bir­çok ida­re­ci yar­gı­lan­dı, bir kıs­mı idi­am edil­di. Fa­kat öy­le “soy­kı­rı­m” fi­lan de­ni­le­cek bir nok­ta­ya va­rı­la­ma­dı. 

Bu so­nuç ül­ke iş­gal al­tın­da iken or­ta­ya çık­tı. Da­ha ne ya­pı­la­bi­lir ki? 

Şim­di iş­gal­ci­le­rin di­ye­me­di­ği­ni, tu­zu ku­ru Av­ru­pa­lı­lar di­yor ve içe­ri­de­ki krip­to­gil­ler de bi­zi bu­na inan­dır­ma­ya ça­lı­şı­yor. 

Ara­dan yüz yıl geç­ti ya­… Ha­fı­za­mı­zın ta­şı­yı­cı­la­rı ara­mız­dan çe­kil­di. Ha­ki­ka­ti gö­ren­ler, ya­şa­yan­lar, sı­kın­tı­sı­nı çe­ken­ler top­rak al­tı­na gir­di ya­… Tür­ki­ye­’de­ki öğ­re­tim sis­te­mi de bi­zi bu ko­nu­da şu­ur­lan­dır­ma­dı ya. Öy­ley­se, bu­la­nık su­da ba­lık av­la­ya­lım. Hur­ra!

Yok mis­ter! Ha­yır mös­yö!

Çok me­rak­lıy­sa­nız si­zin soy­kı­rım­la­rı­nız­la il­gi­li ta­nı­ma ka­rar­la­rı al­ma­ya ha­zı­rız!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Asım Yenihaber Arşivi