Mustafa Baştaş

Mustafa Baştaş

Bir Ah De Bin Ah İşit!

Bir Ah De Bin Ah İşit!

Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu (SGK) şef­le­ri­nin mağ­du­ri­ye­ti ile il­gi­li yaz­dı­ğı­mız ya­zı­yı oku­yan bir­çok ar­ka­da­şı­mız de­ği­şik ile­ti­şim araç­la­rı ile ula­şa­rak te­şek­kür­le­ri­ni ilet­ti­ler. Bu te­şek­kür­le­rin ara­sın­da bi­ri de si­tem içe­rik­li bir ya­zıy­dı ve bu yaz­dık­la­rı­nın ya­yın­lan­ma­sı­nı ri­ca et­mek­tey­di. Dev­let me­mur­la­rı­nın ba­sı­na de­meç ver­me­le­ri ya­sak ol­du­ğu için ar­ka­da­şı­mı­zın is­mi­ni ver­me­den, onun gö­rüş­le­ri­ne ay­nen ka­tıl­dı­ğım­dan bu kar­de­şi­mi­zin ifa­de et­tik­le­ri­ni içe­ri­ği­ni et­ki­le­me­den kı­sal­ta­rak ya­yın­lı­yo­rum: 

“Ya­zı­nız­da be­lirt­ti­ği­niz gi­bi SGK me­mur­la­rı­na bü­yük­şe­hir­ler­de ça­lış­tı­ğı için 666 KHK ön­ce­si bir ek öde­me ya­pıl­mak­ta idi. SGK me­mur­la­rı­na der­ken hiz­met­li me­mur, me­mur, şef, V.H.K.İ. vb. tüm ça­lı­şan­la­rı kas­te­de­rek söy­le­mek is­te­rim. Ya­ni so­run sa­de­ce bir kad­ro­ya ait bir so­run de­ğil.  

Ya­zı­nız­da be­lirt­ti­ği­niz gi­bi ye­ni bir gö­re­ve atan­ma do­la­yı­sıy­la ek öde­me ke­sil­mek­tey­di. 

BÜ­YÜK­ŞE­HİR FAR­KI 666 KHK ÇIK­MA­DAN ÖN­CE KİM­LE­RE VE­Rİ­Lİ­YOR­DU?

Bü­yük­şe­hir­ler­de ça­lı­şan tüm per­so­ne­le bu fark ve­ri­li­yor­du. Özel­lik­le İs­tan­bu­l’­da me­mur­la­rın ge­çim sı­kın­tı­la­rı, İs­tan­bu­l’­un ha­yat pa­ha­lı­lı­ğı bi­le­rek sa­yın bü­yük­le­ri­miz ta­ra­fın­dan bu fark uy­gun gö­rül­müş­tü. Çün­kü İs­tan­bu­l’­da­ki per­so­nel­ler, da­ha iyi ya­şam ko­şul­la­rı­na sa­hip ol­mak ve iş stre­sin­den, yo­ğun­luk­tan kaç­mak için ta­yin is­te­mek­te ve İs­tan­bu­l’­dan kaç­ma­ya ça­lış­mak­tay­dı­lar. Bu ka­çı­şı ön­le­mek ve İs­tan­bu­l’­a çö­züm bul­mak ve ça­lı­şa­nı mem­nun et­mek için ge­ti­ri­len bir dü­zen­le­me idi.

666 KHK KİM­LER­DE KE­SİN­Tİ­YE YOL AÇI­YOR?

666 KHK ile sa­de­ce sı­nav ka­za­nan­la­rın pa­ra­sı ke­sil­mi­yor ya­ni sa­de­ce sı­nav ka­za­nan­lar­da bir ke­sin­ti­ye yol aç­mı­yor. Me­mur­luk­tan V.H.K.İ. ye ge­çen­ler­de ve Hiz­met­li Me­mur­luk­tan Me­mur­lu­ğa ge­çen­ler­den de ke­si­li­yor. Ya­ni sa­de­ce kad­ro de­ğil un­van de­ği­şik­li­ğin­de de ke­si­li­yor. 

İs­tan­bu­l’­da me­mur­la­rın (Me­mur­luk­tan V.H.K.İ’­ye ge­çen­le­rin) aç­mış ol­du­ğu 200’e ya­kın da­va var. Da­va so­nuç­la­rın­da mah­ke­me­ler ka­rar­la­rı­nın yo­rum­la­rın­dan ola­yı Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’ne ka­dar gö­tü­re­cek sü­re­ci işa­ret edi­yor­lar ve bu sü­reç­te de me­mur­lar yal­nız bı­ra­kı­lı­yor. Ya­ni me­mur­la­rın ya­nın­da hiç kim­se, hiç­bir der­nek dur­mu­yor. Çün­kü ka­ri­yer mes­lek de­ğil­ler. Yal­nız bı­ra­kıl­ma­la­rı ile il­gi­li ko­nu­yu da siz­le­rin tak­di­ri­ne bı­ra­kı­yo­rum. 

PE­Kİ ME­MUR­LA­RIN NE­DEN SA­YI­CA ÇOK OL­MA­SI­NA RAĞ­MEN HAK­SIZ­LI­ĞA UĞ­RA­DIK­LA­RIN­DA YAN­LA­RIN­DA KİM­SE OL­MU­YOR? 

Ce­vap “Un­van al­gı­sı”. Her za­man en dü­şük ola­rak gö­rül­dük­le­ri için yal­nız bı­ra­kıl­dık­la­rı­nı dü­şün­mek­te­yim. O za­man so­ru­nu sa­de­ce SGK şef­le­ri­ne in­dir­mek ola­yı mi­ni­mi­ze et­mek de­mek­tir. 200’e ya­kın da­va açan in­sa­nı bir kez da­ha mağ­dur et­mek de­mek­tir.

Ay­nı oda­da me­mur­luk­tan V.H.K.İ’­ye ge­çen­le geç­me­yen yan ya­na otu­ru­yor ve V.H.K.İ.  me­mur­dan 200 TL az ma­aş alı­yo­r… 

Sağ­lık SGM’­de bu olay da­ha be­lir­gin, bi­ri­si di­ğe­rin­den (un­van de­ğiş­tir­me­yen) 400 TL faz­la alı­yor.

O za­man so­ru şu: Ka­nun uy­gu­la­nır­ken hiç­bir ma­aş ar­tı­şı ol­ma­dan hiz­met­li me­mur­luk­tan me­mur­lu­ğa ge­çen ve­ya me­mur­luk­tan V.H.K.İ’­ye ge­çen in­san­la­rın su­çu ne? Ne­den ma­aş­la­rı aza­lır. 

Ki ay­nı işi yap­ma­la­rı­na ve yan ya­na otur­ma­la­rı­na rağ­men.

O za­man ge­le­lim baş­ta­ki so­ru­la­ra; 200 me­mur da­va aç­mış ve de­vam edi­yor. Ve so­run me­mur­la­rın so­ru­nu. Ya­ni “e­şit işe eşit üc­ret” so­ru­nu. Ya­ni ay­nı ma­sa­da ay­nı gö­rev ya­pan in­san­la­rın 400 TL’­lik fark kay­bı­na uğ­ra­ma­la­rı. Ya­ni kad­ro de­ğiş­tir­me­yen hiz­met­li me­mu­run V.H.K.İ’­den da­ha faz­la pa­ra al­ma­sı so­ru­nu. Me­mur­dan da­ha faz­la pa­ra al­ma­sı so­ru­nu...

Ama re­ali­te­yi de ka­bul edi­yo­rum evet bu sı­nav­dan ge­çen­le­rin hak ka­yıp­la­rı var ama tek­rar be­lirt­mek ge­re­kir­se bu so­run sı­na­vı ka­za­nan­la­rın so­ru­nu de­ğil 2012 yı­lın­dan be­ri uğ­ra­dı­ğı­mız SGK’­da kad­ro, un­van de­ğiş­ti­ren ki­şi­le­rin uğ­ra­dık­la­rı ka­yıp­lar­dır. 

Ay­rı­ca bu far­kın İs­tan­bul gi­bi bü­yük­şe­hir­de ya­şa­yan in­san­la­rın eko­no­mik ola­rak ze­de­len­me­me­si için ge­ti­ril­di­ği­ni ve hü­kü­me­ti­mi­zin biz SGK me­mur­la­rı­na ge­tir­miş ol­du­ğu en bü­yük hak­lar­dan bi­ri­si ol­du­ğu­nu unut­ma­mız ge­re­kir. Bu yan­lış­tan dö­nül­me­si ge­rek­ti­ği­ni dü­şün­mek­te­yim.”

Ya­zı­nın be­lir­li kı­sım­la­rın­da kö­şe ya­zı­sı­nın be­lir­li bir uzun­luk­ta ol­ma­sı ge­rek­ti­ği için kı­salt­ma­lar yap­tım. An­cak özet­le kar­de­şi­miz SGK’­da ya­şa­nan hak­sız­lı­ğın sa­de­ce şef­le­re öz­gü bir so­run ol­ma­dı­ğı­nı ve so­ru­nun tüm ça­lı­şan­la­rı et­ki­le­di­ği­ni biz­le­re ilet­miş ol­du. Sa­yın Baş­ba­ka­nı­mız Ah­met DA­VU­TOĞ­LU­’nun ada­let ko­nu­sun­da­ki has­sa­si­ye­ti­ne ina­nı­yor ve 666 sa­yı­lı KHK’­nın ya­rat­tı­ğı bu ada­let­siz uy­gu­la­ma­la­rın bir an ön­ce çö­zü­me ka­vuş­tu­rul­ma­sı için ta­li­mat ve­re­ce­ği­ne yü­rek­ten ina­nı­yo­rum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Baştaş Arşivi