Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Çanakkale 2015 İçin Ne Yaptık?

Çanakkale 2015 İçin Ne Yaptık?

14 Mart 2010 gü­nü, Va­ki­t’­te, “Ça­nak­ka­le Za­fe­ri­’nin 100. yı­lı için şim­di­den ha­zır­lan­ma­mız ge­re­ki­r” de­miş ve bu ko­nu­nun biz­zat Cum­hur­baş­kan­lı­ğın­ca or­ga­ni­ze edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­mi­şim. Hat­ta, ko­nu­yu Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ge­nel   Sek­re­ter­li­ği­ne de ma­il­le ilet­mi­şim.

Ga­ze­te­de şu­nu yaz­mı­şım: 

“Pek çok ko­nu­da ‘bil­mem ne yı­lı­’ di­ye kut­la­ma­lar ya­pı­lır­ken, bu­gün­kü var­lık se­bep­le­ri­mi­zin en önem­li­le­rin­den bi­ri­si olan Ça­nak­ka­le Za­fe­ri­’nin 100. yı­lı­nı, her yıl gi­bi ge­çiş­tir­mek, ora­da şe­hit olan­la­rın ke­mik­le­ri­ni sız­la­tır. Bu yüz­den, top­ye­kun bir ha­zır­lık­la, tek bir in­san­dan, en kü­çük bi­rim­den en bü­yük bi­rim­le­re ka­dar, Ça­nak­ka­le Za­fe­ri­’­nin 100. yı­lı­nı kut­la­ma ha­zır­lık­la­rı­na şim­di­den baş­lan­ma­lı­dır. Tür­ki­ye 1 Ocak 2015 gü­nün­den iti­ba­ren, 365 gün bo­yun­ca, tüm sos­yal, kül­tü­rel, eko­no­mik fa­ali­yet­le­ri­ni, 100. yı­la gö­re ha­zır­la­ma­lı ve hat­ta 5 yıl­lık ya­tı­rım­la­rı­nı bi­le bu­na gö­re plan­la­ma­lı­dır.

Za­fe­r’­in 100. yı­lı, sa­de­ce yurt içi­ne de­ğil, tüm dün­ya­ya yö­ne­lik bir şe­kil­de or­ga­ni­ze edil­me­li; ge­re­kir­se ulus­lar ara­sı şir­ket ve ku­ru­luş­lar dev­re­ye so­ku­la­rak Ça­nak­ka­le ha­tı­ra­sı, in­san­lık ta­ri­hin­de ye­ni­len­me­li ve ka­lı­cı ba­rı­şın sağ­lan­ma­sı ko­nu­sun­da bir ma­ni­ve­la hâ­li­ne ge­ti­ril­me­li­dir. Ya­ni bu ve­si­le ile hak­sız sa­vaş­tan ba­rış çı­ka­rı­la­bil­me­si için, Tür­ki­ye ön­der­lik et­me­li­dir.

Ça­nak­ka­le Za­fe­ri­’nin 100. yı­lı mü­na­se­be­tiy­le il­gi­li or­ga­ni­zas­yon­la­rın ba­şın­da mut­la­ka Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ol­ma­lı­dır. Tüm res­mî ve si­vil ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın ak­tif ola­rak ka­tı­la­cak­la­rı ko­mi­te­ler, mü­te­sel­sil ola­rak teş­ki­lat­lan­ma­lı ve zir­ve­de Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ma­ka­mı yer al­ma­lı­dır. Şim­di­den, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı, böy­le bir ya­pı­lan­ma içi­ne gi­re­rek, pro­je­ler üre­til­me­si için ya­rış­ma­lar dü­zen­le­me­li, gün­lük ha­ya­tı­mı­zın en kü­çük par­ça­sın­dan en önem­li kıs­mı­na ka­dar her yer­de Ça­nak­ka­le Za­fe­ri, na­kış na­kış iş­len­me­li­dir. Dün­ya ça­pın­da ro­man­lar ya­zıl­ma­sı, film­ler ya­pıl­ma­sı, ti­yat­ro­lar ser­gi­len­me­si ve bel­ge­sel­ler çe­kil­me­si, sem­poz­yum­lar, kon­gre­ler dü­zen­len­me­si için her­kes ve her ku­rum se­fer­ber ol­ma­lı­dır.

2015 yı­lı, çok önem­li bir yıl­dır. Bu ve­si­le ile Ge­li­bo­lu ya­rım ada­sı, baş­tan so­na ya­şa­nan tra­je­di­yi yan­sı­ta­cak şe­kil­de di­zayn edil­me­li; ula­şım, bil­gi­len­dir­me, ba­rın­ma gi­bi ko­nu­lar hal­le­dil­me­li­dir. Si­per­ler ve sa­va­şın en yo­ğun ya­şan­dı­ğı yer­ler, ha­re­ket­li hey­kel­ler­le do­na­tıl­ma­lı, ses ve ışık efek­ti ile sa­vaş sah­ne­le­ri, de­vam­lı­lık arz ede­cek şe­kil­de can­lan­dı­rıl­ma­lı­dır. Ay­rı­ca, ya­rım ada, uy­gun bir pro­je­len­dir­me ile mi­ni ray­lı sis­tem­le ge­zi­le­cek hâ­le ge­ti­ril­me­li­dir.

Dü­şü­nü­yo­rum da, 5 se­ne için­de ha­zır­la­na­cak bin­ler­ce fa­ali­yet ile hem Ça­nak­ka­le­’de şe­hid olan de­de­le­ri­mi­zin ruh­la­rı şâd ola­cak, hem de bu za­fer için en gü­zel şii­ri söy­le­yen Meh­met Aki­f’­e lâ­yık olan bir ne­sil; ‘­sı­m’­ın nes­li­’ ol­du­ğu­mu­zu gös­te­re­bi­le­ce­ğiz. Unut­tu­ru­lan ve­ya en ba­sit ha­liy­le ru­hun­dan arın­dı­rı­lıp bir ‘di­viz­yon­lar sa­va­şı­’ şek­lin­de su­nu­lan Ça­nak­ka­le Za­fe­ri gi­bi bir za­fer, mil­lî me­fa­hi­ri­miz için­de ol­ma­ya­cak da ne ola­cak?...

Hay­di!... Her­kes, hep be­ra­ber, fert fert, baş­ka­sı­nın ne ya­pa­ca­ğı­nı dü­şün­me­den, bi­ri­le­ri­nin söy­le­me­si­ni bek­le­me­den Ça­nak­ka­le 2015’e       ha­zır­la­na­lım!...” 

***

Bu cüm­le­le­ri 2010 yı­lın­da sarf et­mi­şim. 5 yıl­da ne yap­mı­şız? Ça­nak­ka­le ko­nu­sun­da gel­miş-geç­miş en du­yar­lı hü­kû­met olan bu hü­kû­met bi­le bü­tün dün­ya­ya Ça­nak­ka­le­’yi öğ­re­te­mi­yor­sa, ya­zık hâ­li­mi­ze!... 

Yap­tık­la­rı­mız de­ğil, yap­ma­dık­la­rı­mız mey­dan­da. 

Ata­la­rı­mın, Ça­nak­ka­le Ga­zi­si de­dem Ço­lak Ha­li­l’­in şa­nı­na lâ­yık bir yıl ol­ma­ya­cak bu yü­zün­cü yıl. 

De­de­me kar­şı uta­nı­yo­ru­m… İçim sız­lı­yo­r… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi