Fikri Türkel

Fikri Türkel

Kredi Kartı Gibi Cep Telefonu

Kredi Kartı Gibi Cep Telefonu

Yılın en ilginç teknolojik gelişiminin ApplePay olduğunu düşünüyorum. Daha önce Yakın Alan İletişimi denilen NFC uygulamaları cep telefonunda vardı ama kullanılmıyordu. Samsung, Galaxy S6 tanıtımında SamsungPay'i de tanıttı. Çünkü yeni rekabet alanı cep telefonunu kredi kartı gibi kullanmaktan geçiyor.

Teknolojiye sahip olmak, onu hayata geçirmekten farklı bir durumdur. Peki, kredi kartı yerine cep telefonu ile ödeme ne zaman başlayacak?

Cep telefonundan e-ticaret yapabilirsiniz, banka sayfasına girip işlem yapabilirsiniz veya internetten yapılabilen diğer işlemler için kullanabilirsiniz. Buna mobil işlem deniyor. Ancak cep telefonunu kredi kartı gibi kullanmak başka bir anlam taşıyor. Bu özelliğine İstanbul Kart gibi de kent kartları da ekleyebilirsiniz. 

Ancak bunun için mevzuatımız açıkça izin vermiyor. Eğer rahatça kullanılabilseydi; akıllı telefonlar dolayısıyla GSM operatörleri veya akıllı telefon üreten markalar, bankalara, kredi kartlarına ve diğer finansal enstrümanlara rakip olurdu. 

Türkiye'de ödeme sistemleriyle ilgili alanı düzenleyen üç önemli kanun var: 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda sistem iyice tanımlanmalı ve uygulamasıyla ilgili yönetmeliği çıkarılmalıdır.

Aynı şekilde, 3100 Sayılı Kanun mevzuatına göre "ödeme kaydedici cihaz" kullanmak mecburiyeti olduğu için, cep telefonuyla ödeme kabul edenler de sisteme dahil edilmeli. 

Yine 6493 Sayılı Kanun ile ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemleri, ödeme hizmetleri ve elektronik para kuruluşları hakkındaki kanun ile de uygulama entegre hale getirilmelidir.

Teknolojiyi sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkeler nezdinde düşünmemek gerekiyor.

Afrika ve İç Asya gibi ödeme sistemlerinin altyapısının gelişmemiş olduğu bölgeler açısından da düşünmek gerekiyor. Yani post cihazlarının yaygınlaşmadığı, ATM'lerin bulunmadığı bölgelerde mobil ödeme sistemleri çok büyük avantajlar sunuyor. 

Akıllı telefonlar ile ödeme uygulaması, GSM operatörlerini bir kredi kuruluşu haline de getiriyor. Diğer taraftan sistem oturuncaya kadar, pek çok ödeme güçlüğü yaşanabilir. 

ApplePay, Amerika'nın en yaygın üç mağaza zinciri ile anlaşma sağladı. Sisteme önce giren perakendecilere de fırsatlar sunan bir durum söz konusudur. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de de bir ilk olan bulut tabanlı mobil temassız ödemelerde, 2015 yılı sonuna kadar tüm bankaların sisteme dahil olması için çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Muhtemelen NFC'nin bir sonraki hali olan Host Card Emulation (HCE) denilen bulut tabanlı bir sistem hayata geçirilecek. Yine de bu 2015 yılı sonu itibariyle hayata geçtiğinde tahminen 90 bin noktada ödeme yapılabilecek. Ancak ilk uygulamaların NFC olarak yapılabilecek.

Bunun için ön şart olarak, yukarıda bahsettiğim finansal yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. 

Türkiye'de akıllı telefonların yüzde 84'ü Android tabanlı olduğu tahmin ediliyor. 

Uygulamaların her akıllı telefon için olabilecek tarzda yapılanması gerekiyor. 

Unutmayalım ki dünyada yılda 3.5 milyar akıllı telefon satılıyor. Teknoloji finansal kaynakları kendine doğru çekiyor. 

Bakalım Türkiye'de finansal yapı, akıllı telefonlar ile nasıl değişecek?

Hazine’ye, 4G İhalesinden Ne Kadar Para Gelecek?

Mayıs ayında 4G ihalesi yapılacak. GSM operatörleri şimdiden ihale parasını hazırlamaya çalışırken, ihale bedeli hakkında da bilgiler çıkmaya başladı. 

Türkiye'deki ihale bedeli üzerine fikir yürütmeden önce, dünyada dolaşan paralardan bahsedelim. 

Hindistan, gelişme hızıyla Türkiye'ye nisbet edilebilecek bir ülke. Hindistan, mevcut mobil frekans bandı yetkilendirmesi için hem yenileme hem de sıfırdan alım için yeni bir ihale düzenledi. Toplamda 8 gün süren ve 49 ayrı teklif sunulan frekans bandı ihalesinde toplam teklif değeri 16 milyar doları (1.02 trilyon Rupi) buldu. 

Başka bir hatırlatma daha yapalım. 2000 yılında Almanya’da üçüncü nesil (3G) lisansları için yapılan ihalelerde şirketler beş lisans için toplam 45.8 milyar dolar ödemişti. Avrupa, Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yapılan ihalelerde harcanan toplam miktarı ise 129 milyar doları bulmuştu. 

Yani bu yıl, dünyada en fazla yatırım yapılan alan 4G olacak. 

Dünyanın en hızlı internetine sahip Güney Kore, 4G yerine 5G’ye ağırlık veriyor. Güney Kore, geçen sene bu alana 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptı.

AB ise 2020’de devreye girecek 5G altyapısı için 8 milyar dolarlık yatırım planlıyor.

Aslında 5G'nin bu kadar erken atağa geçmesinin başlıca nedenleri Nesnelerin İnterneti ile İnsansız Hava Araçlarıdır. Bu sistemlerin sağlıklı çalışması ancak 5G ile mümkün olabilecek. Unutmayalım ki 2020 yılında Nesnelerin İnterneti 19 trilyon dolarlık bir işlem büyüklüğüne erişecek. 

Geçen ay, Ukrayna’da iletişimin dönüm noktası olarak tanımlanan 3G ihalesi yapıldı. Turkcell’in yüzde 55 hissesine sahip olduğu ve Ukrayna’da "life:)" markasıyla faaliyet gösteren iştiraki Astelit, yatırıma ve üstün müşteri deneyimi sağlamaya en uygun frekans bandını içeren Lot 1’i almaya hak kazandı. Astelit, Lot 1 için 118,4 milyon dolar verdi.

Turkcell iştiraki life:) 2014 sonu itibariyle Ukrayna’da 10,3 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. Ancak, Turkcell'in aklı Türkiye'deki 4G ihalesinde. 

Turkcell, ağırlıklı olarak 4G altyapısında kullanmak üzere bu yıl 2.5 milyar dolar bütçe ayırdı. 4G ihale bedeli bu rakama dahil değil. 

Peki, frekans ihalesine ne kadar para ayırdı?

Resmi Gazete’nin geçen hafta yayınlanan kararına göre 4G ihalesi sonrası beklenen gelir 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 avro oldu. Bu tutar, ihale sırasında yapılacak açık artırma sonrası daha da yükselebilir.

Uzmanların tahminine göre, 4G frekans ihale bedeli 4 milyar avro civarında bir rakama kadar yükselebilir. 

GSM operatörlerinin her birinin en az 1.5 milyar dolar yatırım yapacağı tahmin ediliyor. 

Türkiye'de 2015 yılında toplam 10 milyar doların, sadece 4G teknolojisine tahsis edilmesi bekleniyor. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi