Yener Dönmez

Yener Dönmez

Devletten Mesajlar

Devletten Mesajlar

Son de­re­ce ha­re­ket­li bir haf­ta­yı da­ha ge­ri­de bı­rak­tık. Özel­lik­le 21 Mart Cu­mar­te­si gü­nü Nev­ruz ve­si­le­siy­le ga­ze­te­ci­le­rin bir ku­la­ğı Di­yar­ba­kır’­da, bir ku­la­ğı da An­ka­ra ve İs­tan­bu­l’­day­dı. Zi­ra ma­lum med­ya­nın gün­ler­ce yap­tı­ğı PR ve yük­le­di­ği özel an­lam­la Di­yar­ba­kı­r’­da açık­la­na­cak Öca­lan mek­tu­bu için yük­sek bek­len­ti­le­re gi­ril­miş­ti.

Ama bek­len­ti­le­rin ak­si­ne bö­lü­cü­ba­şı Öca­lan, te­rör ör­gü­tü PKK’­ya si­lah bı­rak­ma çağ­rı­sı yap­ma­dı­ğı gi­bi si­lah bı­ra­kıl­ma­sı için ye­ni şart­lar öne sür­dü. En önem­li şar­tı­nı da şöy­le açık­la­dı: “Par­la­men­to üye­le­ri ve İz­le­me He­ye­ti­’n­den teş­kil edi­len Ha­ki­kat ve Yüz­leş­me Ko­mis­yo­nu­’n­dan ge­çil­dik­ten son­ra si­lah­lı mü­ca­de­le­nin bı­ra­kıl­ma­sı için kon­gre top­lan­ma­lı.”

Ya­ni Öca­lan bu şar­tıy­la bir yıl ön­ce­ki Nev­ruz­da­ki si­lah bı­rak­ma ve sı­nır dı­şı­na çe­kil­me çağ­rı­sı­nın da ge­ri­si­ne düş­müş ol­du.

Te­rör ör­gü­tü­nün bu tak­ti­ği­ni bir ta­ra­fa kay­det­mek ge­re­ki­yor.

Öca­la­n’­ın si­lah bı­rak­ma çağ­rı­sın­dan da­ha çok dik­kat çe­ken Dol­ma­bah­çe gö­rüş­me­si­ne yük­le­di­ği an­lam ile Eş­me­’ye yap­tı­ğı özel vur­guy­du. Dol­ma­bah­çe gö­rüş­me­siy­le ye­ni bir mer­ha­le­ye ge­çil­di­ği­ni ve ye­ni mev­zi ka­za­nıl­dı­ğı­nı dü­şü­nen Öca­la­n’­ın Eş­me vur­gu­su çok ma­ni­dar­dı. 

Pe­ki, “Eş­me Ru­hu­” ifa­de­siy­le ne­yi kas­te­di­yor­du Öca­lan?

Bi­li­yor­su­nuz Sü­ley­man Şah Tür­be­si Eş­me­’ye ta­şın­dı. Sü­ley­man Şah Tür­be­si ta­şı­nın­ca böl­ge­ye ta­ma­men PYD güç­le­ri yer­leş­ti. Öca­lan ken­din­ce bu­ra­dan Şah-Fı­rat ope­ras­yo­nu­nun ya­pı­lış bi­çi­min­den de yo­la çı­ka­rak in­ce bir me­saj ver­mek is­ti­yor. Üs­tü ka­pa­lı bi­çim­de bi­lin­çal­tın­da­ki Kürt Bir­li­ği­’n­den söz edi­yor. Za­ten ana­list­ler Öca­la­n’­ın bu me­sa­jı­nı ‘Kürt­ler için Av­ru­pa Bir­li­ği­’ni mo­del­le­mek is­ti­yo­r’ şek­lin­de yo­rum­la­dı­lar. Da­ha ön­ce pek çok de­fa di­le ge­tir­dik; PKK’­nın ip­le­ri Ang­lo­sak­son-Ya­hu­di it­ti­fa­kı­nın elin­de. PKK ta­ra­fı, üst ak­lın ver­di­ği tak­tik ve stra­te­jiy­le bi­linç­li ve şu­ur­lu bi­çim­de çi­zi­len yol ha­ri­ta­sıy­la iler­li­yor.

Dev­let ta­ra­fın­da ise bir ka­fa ka­rı­şık­lı­ğı, zi­hin bu­la­nık­lı­ğı, fi­kir ay­rı­lı­ğı ya­şan­dı­ğı ar­tık ayan be­yan gün yü­zü­ne çık­mış ol­du.

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın ‘Dol­ma­bah­çe gö­rüş­me­si­’ne da­ir açık­la­ma­la­rı ile Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı ve Hü­kü­met Söz­cü­sü Bü­lent Arın­ç’­ın ak­si yön­de­ki be­yan­la­rı pek hay­ra ala­met ge­liş­me­ler de­ğil. 

Ma­lum med­ya ile mu­ha­le­fet bu du­ru­mu iler­le­yen gün­ler­de te­pe te­pe kul­la­na­cak­tır, fit­ne ate­şi­ni kö­rük­le­ye­cek­ler­dir.

Te­men­ni­miz te­rör gi­bi Tür­ki­ye’nin is­tik­la­li­ni, is­tik­ba­li­ni il­gi­len­di­ren bu son de­re­ce kri­tik me­se­le­de da­ha faz­la gö­rüş ay­rı­lık­la­rı­nın ya­şan­ma­ma­sı­dır. En kı­sa sü­re­de or­tak bir ak­lın, dev­let po­li­ti­ka­sı­nın dev­re­ye so­kul­ma­sı­dır.

Ka­der bir­li­ği yap­mış yol ar­ka­daş­la­rı­nın med­ya önün­de po­le­mi­ğe gir­me­me­si­dir.

Çün­kü bu me­se­le mil­li bir me­se­le­dir. 

O ba­kım­dan me­se­le­ye fa­lan par­ti fi­lan par­ti, A is­mi B is­mi di­ye ba­ka­ma­yız. 

Bu açı­dan MHP’­nin Cu­mar­te­si gü­nü Are­na­’da ger­çek­leş­tir­di­ği ku­rul­ta­yı ve ve­ri­len me­saj­la­rı önem­si­yo­ruz.

Dev­let Be­y’­in ku­rul­tay­da bir­lik ve bü­tün­lük içe­ren, “Türk mil­le­ti, dev­le­tin­den, is­min­den ve mil­li kim­li­ğin­den as­la vaz­geç­me­ye­cek­tir. Kürt kö­ken­li kar­deş­le­-rim bu mil­le­tin ay­rıl­maz ve ye­ri dol­maz men­sup­la­rı­dır. İm­ra­lı­’da­ki ka­til Kürt kö­ken­li kar­deş­le­ri­me li­der­lik ya­pa­ma­ya­cak­tı­r” şek­lin­de­ki de­ğer­len­dir­me­le­ri­ne kim ne di­yebi­lir ki?..

ABD, ne­re­dey­se bü­yük bir kı­ta­nın ya­rı­sı­nı kap­sı­yor; üze­rin­de­ki 51 dev­le­tin, eya­le­tin it­ti­fa­kın­dan olu­şu­yor. İn­gil­te­re, adı üs­tün­de Bir­le­şik Kral­lık... Hıris­ti­yan bir­li­ği­ni arat­ma­yan AB… Te­rö­rist­ba­şı da­hi ‘Kürt Bir­li­ği­’n­den söz eder­ken biz ise 5 bin yıl­lık ka­dim bir me­de­ni­ye­tin tem­sil­ci­le­ri ola­rak ne­den bir­li­ği, bü­tün­lü­ğü, kar­deş­li­ği, vah­de­ti ken­di­mi­ze ide­al ve şi­ar edin­me­ye­lim?..

basliksiz-3-080.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Yener Dönmez Arşivi