Erbay Kücet

Erbay Kücet

Eğitimin Emekçileriyle

Eğitimin Emekçileriyle

Türkiye’de sendikal hareketler işçilerimizle başlamıştır. İşçi sendikacılığı ile birlikte sokaklar ısınmış, hak arama talepleri doruklara ulaşmıştır. Özgürlükler bağlamında ele alındığında çok masum hareketler olarak başlayan bu eylemler daha sonraki yıllarda siyasallaşarak özellikle hak arama yolundan saptırılmıştır. Yıllar önce sanırım 1977 yılıydı.

Taksim Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs mitinginde işçilerimize yönelik yapılan suikast neticesinde otuzu aşkın sayıda emekçinin vefat etmesinin ardından sendika tartışması farklı boyutlara ulaşmıştı. Daha çok sol fikirlerin sahiplerinin emekçi halkla ilgilendiği imajını yıkan sendikaların da çoğalmasıyla tekelci sendikal anlayıştan sıyrılan Türkiye’de daha özgür, daha insancıl ve daha çok hak, hukuk anlayışıyla sendikacılığa yeni pencereler açılması ise memurların da sendikal hakları elde etmesiyle başlamıştır.

 

Özellikle de eğitim emekçilerinin sokaktan öte eğitimlerle gündeme gelen sendikal yapısı da merhum Akif İnan’ı kurucusu olduğu Eğitim-Bir sendikası ile olmuştur. O bugünleri göremedi ama onun öğrencileri mesabesinde olanlar bugün sendikalar hareketin gelindiği bu noktada başarılarını borçlu oldukları abilerine vefalarını hiçbir zaman eksik etmediler.

Sivil Toplum Kuruluşlarının sivilleşmenin önde gelen kurumları olduğu bilinciyle parlamenterlerimizin de üyesi olduğu Türk Parlamenterler Birliği yönetiminin Eğitim-Bir Sendikası yönetimine yeni seçilen Genel Başkanı Ali Yalçın ve yönetim kadrosunu tebrik ziyaretinde birlikteydik.

Kahvaltı ziyarette Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Birlik Vakfı Ankara Başkanı Muhittin Bal, Avukat Hayati İnanç’la birlikte Eğitim-Bir sendikasında göreve yeni gelen arkadaşlarımızla birlikte sıcak çaylarımızı yudumlarken Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil’in son siyasal olaylara ilişkin yorum ve düşünceleri ile müstefit olurken öte yandan, Türkiye’deki sendikalar hakkında da yeterli bilgilere sahip olmayı ihmal etmedik.

Sohbetli toplantıda kahvelerin Eğitim-Bir Sendikası Genel Başkanı Ali Yalçın’ın makamında yudumlarken Divan Şiirini günümüz insanına sevdiren Avukatlığını unutturduğumuz Hayati İnanç’ın Fuzuli ve Baki’den seçtiği beyitlerle taçlandırması ile kırk yıllık dostluklara perçin attığımızın da farkındaydık.

İki saate yakın süren sohbetli ziyaretten sonra Eğitim-Bir Sendikası’nın kurucu Genel Başkanı M. Akif İnan’ın tüm eserlerini toplayıp bastırdıkları prestij baskılı 3 ciltten oluşan “Mehmet Akif İnan Kitabı” nı diş kirası olarak alıp ayrıldığımızda sendikacı kardeşlerimizin yüzlerindeki gülücüklerin hiç bitmemesi dileğiyle vedalaştık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Erbay Kücet Arşivi