Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Zorâkî Münâsebet

Zorâkî Münâsebet

Bu­gün bi­raz zi­hin jim­nas­ti­ği ya­pa­lım. “A­ta­türk ile fi­zik ara­sın­da ne mü­nâ­se­bet var?” di­ye sor­sam, ne ce­vâp ve­rir­si­niz? Muh­te­me­len, “A­ta­türk fi­zik­çi de­ğil­dir. Bir mü­nâ­se­bet yok­tu­r” der­si­niz.

Ama, dar­be son­ra­sı yıl­lar­sa ba­kın bu mü­nâ­se­bet na­sıl ku­ru­lur?

Sek­sen­li yıl­lar­da fa­kül­te­de, şöy­le bir hâ­di­se işit­miş­tik. Fi­zik bö­lü­mün­de, in­kı­lâp tâ­ri­hi ho­ca­sı, ya­zı­lı im­ti­hân­da “A­ta­türk ile fi­zik ara­sın­da­ki bağ ne­dir?” di­ye bir so­ru sor­muş. Bu şu de­mek: Kuv­vet­li bir bağ ku­ran tam not; ku­ra­ma­yan sı­fır ala­cak. Di­ğer­le­ri ise ba­ğa gö­re de­re­ce­le­ne­cek. Ne de ol­sa dar­be yıl­la­rı. Bir öğ­ren­ci ce­sâ­ret edip de “Ne alâ­ka?” di­ye­me­miş. De­re­den te­pe­den bir bağ ku­rup yaz­mış­lar.

Pe­ki, Ata­türk ile dep­rem ara­sın­da na­sıl bir bağ ku­ru­la­bi­lir? Şöy­le ki;

Mâ­lû­mu­nuz, âfet ve sa­vaş gi­bi du­rum­lar­da in­san­la­rın dî­nî duy­gu­la­rı co­şar. Fe­lâ­ke­te mâ­rûz ka­lan­lar için de on­la­ra yar­dım eden­ler için de böy­le­dir. Ken­di­si­ni ate­ist sa­nan­lar­dan bi­le Al­la­h’­a sı­ğı­nan­lar olur. Al­lah rı­zâ­sı­na tâ­lip olan­lar, kar­şı­lık­sız yar­dım­laş­ma­da ya­rı­şır­lar. Bu şöy­le bir teh­li­ke(!) do­ğu­rur. Top­lum da­ha da din­dar­la­şır.

İş­te, Mar­ma­ra dep­re­min­de de böy­le ol­du. Bi­zim Ke­ma­list­ler, bu­na izin ve­rir mi? 28 Şu­bat son­ra­sıy­dı ne de ol­sa. Der­hal, izin­le­ri kal­dı­rıp ha­re­ke­te geç­ti­ler. Dep­rem böl­ge­sin­de des­tan ya­zan din­dâr si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı­na en­gel ol­ma­ya kalk­tı­lar. Yar­dım fa­ali­yet­le­ri­ni ir­ti­câ gi­bi gös­ter­me­ye yel­ten­di­ler. Ni­hâ­yet bir gün, İs­tan­bu­l’­da bir be­le­di­ye, bir bez afiş as­tı. “A­tam! Yer sar­sıl­sa da biz sar­sıl­ma­yız.” Çok piş­mâ­nım fo­toğ­ra­fı­nı çek­me­di­ği­me. Gel de şim­di is­pât et.

Ol­ma­dı. Dur­du­ra­ma­dı­lar. Bak­tı­lar lâ­ik­lik el­den gi­de­cek, yar­dım kam­pan­ya­la­rı dü­zen­le­di­ler.

İş­te bu mi­sâl­ler­de ol­du­ğu gi­bi Ata­türk ile her şey ara­sın­da bağ kur­ma me­rak­lı­la­rı, 18 Mart Ça­nak­ka­le Za­fe­ri tö­ren­le­rin­de, “A­ta­türk ni­ye anıl­mı­yor?” di­ye fer­yâd et­ti­ler. İyi de kar­de­şim, Mus­ta­fa Ke­mal Ça­nak­ka­le De­niz Sa­va­şı­’n­da yok ki. Ka­ra sa­vaş­la­rın­da var. Za­fer ile alâ­ka­sı ol­ma­yan bi­ri­si ni­ye anıl­sın?

Efen­dim, Ça­nak­ka­le­’ye din­dar­lar çok sâ­hip­len­me­ye baş­la­mış­mış. Bu­na izin ve­ri­le­mez­miş. O hâl­de ne yap­ma­lı? La­ik­ler de bu işe sâ­hip çık­ma­lı. 

Çık­sın, ne gü­zel! Fa­kat, ken­di usûl­le­rin­ce ol­sun is­ti­yor­lar. İr­ti­câ çağ­rış­tır­ma­sın. San­ki, Ça­nak­ka­le har­bi, haç ile hi­lâ­lin sa­va­şı de­ğil­di de iş­gâl­ci Müs­lü­man­lar ile la­ik­le­rin sa­va­şıy­dı. Ça­nak­ka­le Za­fe­ri­’nin tek­bir­ler­le, duâ­lar­la anıl­ma­sın­dan da­ha ta­bi ne ola­bi­lir?

CHP, bu iş­te! Ön­ce, Ça­nak­ka­le­’yi Lo­za­n’­da, İn­gi­liz­le­r’­e tes­lim et­ti. Yıl­lar­ca, sâ­de­ce va­pur­dan se­lâm­la­ya­rak tö­ren yap­tı. Mil­li­yet­çi genç­lik sâ­hip­le­nin­ce, on­la­ra kap­tır­ma­mak için kı­pır­da­dı ama, bu se­fer de be­ce­re­me­yip Ka­deş re­zâ­le­ti­ne im­zâ at­tı.

Şim­di de “A­man, din­dâr­la­rın eli­ne geç­me­si­n” der­din­de. Bu yüz­den “A­ta­türk ol­ma­sa Ça­nak­ka­le ol­maz­dı­” ko­lay­cı­lı­ğı­na sı­ğı­nı­yor. En bü­yük en­gel ise Ça­nak­ka­le De­niz Za­fe­ri... Onu da dar­be dö­nem­le­ri alış­kan­lık­la­rı ile aş­ma pe­şin­de. “Var di­yor­sak var­dır.”

Bey­hû­de gay­ret. Bun­lar es­ki Tür­ki­ye­’de kal­dı.

Not: Bay­ram ke­li­me­si, Türk­çe­’dir. Kut­la­nan gün, şen­lik an­la­mı­na ge­lir. Önü­ne Kur­ban ve Ra­ma­zan ke­li­me­le­ri ge­lin­ce dî­nî hü­vi­yet ka­za­nır. Ni­te­kim Os­man­lı­’da, bay­ram de­ğil,  iyd ke­li­me­si kul­la­nı­lır­dı. Do­la­yı­sıy­la, Nev­rûz bay­ra­mı de­yin­ce di­rek dî­nî bay­ram ola­rak al­gı­la­mak yan­lış­tır. Nev­rûz bay­ra­mı, ba­har şen­li­ği­dir. Ge­le­nek­tir. İs­la­m’­a ay­kı­rı bir yö­nü de yok­tur. Bir Türk­men kö­yü olan mem­le­ke­tim­de, Nev­rûz ke­li­me­si kul­la­nıl­maz bi­le. Hâ­lâ, Mart Do­ku­zu de­nir. İs­me ta­kı­lıp Me­cû­sî­le­r’­le bağ kur­mak doğ­ru de­ğil.

Bu açık­la­ma, pa­zar gün­ki Nev­rûz ya­zı­ma ge­len ten­kit­ler için. Bi­raz Türk­çe lüt­fen...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi