D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Şehir yazıları: Medeniyet İddiası Ve Kitap Okumayan Başkan(lar)

Şehir yazıları: Medeniyet İddiası Ve Kitap Okumayan Başkan(lar)

Bir hafta içinde iki tecrübeli belediye başkanımızla sohbet fırsatı bulduk. Tabiî onlarla, şehirden konuştuk; bu medeniyetten kültürden konuşmaktı aslında. Tahir Akyürek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, üçüncü döneminde... Uzun sohbetimizi, görüşmeye gelenlerin birikmesi üzerine istemeyerek sonlandırmak zorunda kaldık. 

Başkan Tahir Akyürek’le konuşacak çok bahis var. Konya İl Halk Kütüphanesi’nin yeni binasına taşındıktan sonra kapısında kuyruk oluştuğu dikkatini çekmiş. Konya’nın yeni İl Halk Kütüphanesi, dışarıdan Selçuklu esintileri taşıyor. İçi çağdaş bir kütüphanenin imkânlarını taşıyacak mahiyette düzenlenmiş. Demek ki, kitap okumaya, kütüphanede çalışmaya ilgi yeni bina ile artmış...  

Konya Büyükşehir Belediyesi çok sayıda ve yaygın kültürel faaliyet gerçekleştiriyor. Yeni uygulamaları “Medeniyet Okulu...” Ankara’da bulamadığımızı Konya’da buluyoruz. Konya Ansiklopedisi 7. ciltle tamamlanmış. Şimdi gözden geçirilmiş, genişletilmiş yeni bir baskısı yapılacakmış. 

Türkiye Yazarlar Birliği’nin hem Konya Şubesi’nin hem genel merkezinin Büyükşehir Belediyesi ile verimli işbirliği var. Daha önce 2. Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’ni ve 2. Ahlâk Şurası’nı Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapmıştık. Bu sene 3. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’ni müştereken yapacağız. Mevlâna ve Konya tarihî roman yazarlarının vazgeçilmezi. Son yıllarda bu kapsam içinde çok sayıda roman yayınlandı. Ekim ayında hem bunları, hem de tarihî romanın nazari meselelerini konuşacağız.

Konya’dan Çankırı’ya geçelim: İrfan Dinç de üçüncü döneminde başarılı bir belediye başkanımız. Çok sayıda kültürel faaliyeti hatırımızda... Şehrin hafızasını tamir eden çalışmalar, tarihi mekânların ihyası ve kültürel amaçla kullanılması gibi... Şimdilerde uçakta, trende ve otobüste kütüphane kurmakla meşgul... 

Kocaman bir hava otobüsünü (airbus) yeni ve geniş bir parkın ortasına yerleştirmiş, şehre hâkim bir park. Çocuklar için burada bir kütüphane oluşturuyor. Çocuklar hem parkta meşgul olacak, hem de küçük yaşta uçağı tanıyacak ve uçakta kitap okuyabilecek.

Kitap okuyan, kitabın değerini bilen ve gençlerimizi, çocuklarımızı gerçek okur yapmaya çalışan belediye başkanları, yüz akımız; iftihar kaynağımız. Son yıllarda yeni bir medeniyet inşasından sıkca söz ediliyor, fakat bunun nasıl olacağını düşünen yok. Yeni bir medeniyet şehirlerimizde ve kitap okuyan nesiller tarafından inşaa edilebilir ancak. Bunun idrakinde olan başkanlarımız elhamdülillah var. Buna karşılık kitap okumadığını iftiharla ilan eden büyükşehir belediye başkan(lar)ımız da var!

Biz birisini biliyoruz ve onun yaptıkları medeniyet arayışında olan başkanlarımızın yaptıklarının tam zıddı. 20 yıldan fazla bir süredir şehre hükmediyor, bir tek kütüphane açtığına şahid olan yok. Buna karşılık işi gücü futbol klübü batırmak, eğlence merkezleri açmak. Şimdi dünyanın en büyük “tema park”ını açmak iddiasında... Tema park dediği, büyük eğlence merkezi... Kültür yok, kitap yok oyun ve eğlence var!

Bu büyük eğlence merkezine halkmızın büyük değer atfettiği ünlü şahsiyetlerinin türbe kubbelerinin modellerinin yer aldığı bir girişten geçilecekmiş... Tam ortada da Hz. Mevlana’nın türbesinin meşhur kubbesi, yani yeşil kubbe yer alıyor. 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanımızla bu meseleyi de konuştuk. Zerafet göserdi: Acı bir tebessümle karşılık verdi! 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile uzun bir sohbet mümkün mü? Onunla konuşma yapan Habertürk gazetesi muhabiri, başkanla “geyik muhabbeti yaptık” diyor. Bizim geyik muhabbetine vaktimiz yok. Dolayısıyla onunla konuşacak zamanımız da...

Onun bize ayıracak vakti olsa bile!

Esas olan, kitap okuyan-okutan, kültürel çalışmalarla şehir ahalisini yeni ufaklara taşıyan belediyeler ve belediyeciler. Diğeri ise, olsa olsa sistem arızası olabilir. Kötü örnek örnek olmaz, ama arıza giderilmezse, kötü örnek doğru örnek sanılabilir!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi