Batuhan Çolak

Batuhan Çolak

İttifak

İttifak

Türkiye’deki siyasi yaşam kültürel yaşam gibi değişmekte ve tek tipleşen bir modele dönüşmekte…

Tıpkı ABD’deki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar gibi…

Bir yanda sağı temsil eden AK Parti, diğer tarafta solu temsil eden CHP…

Oysa Türkiye’de oldukça köklü bir geçmişe sahip olan milliyetçi kanat da, bu ülkenin temel ref-        lekslerinden, hassasiyetlerinden…

AK Parti seçmeniyle MHP seçmeni arasında, temel yaşantı ve kültürel kodlar bakımından çok büyük farklılıklar bulunmuyor. 

MHP seçmeninin bir bölümü ‘taban’ olarak görülen “Ülkücüler”… Oyları ne olursa olsun değişmeyen, sadık ve bir o kadar da kendilerini partiyle özdeşleştiren, aksiyoner bir taban. 

AK Parti de böyle bir taban olduğunu ifade edebilmek zor. Bu bakımdan MHP’nin tarihi kökleriyle siyasetin her döneminde olması dikkat çekiyor. Çoğu zaman da AK Parti milliyetçi oylar için önemli propaganda çalışmaları yapıyor.

***

Toplumdaki gerilim boyutu siyasete de yansımış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan üst üste gelen açıklamalar, yorumlar, tartışmalar, çözüm sürecine yönelik çıkışlar dikkat çekici. Özellikle “vatan, hainler, ihanet” gibi kelimeler sıkça vurgulanıyor. Bu kelimelere daha çok Bahçeli’nin açıklamalarından alışığız.

Erdoğan kamuoyu yoklamalarına çok önem veriyor. Anlaşılan o ki çözüm sürecine     ilişkin vatandaşın sabrı taşma noktasında geldi. 

HDP-PKK ve AK Parti’nin ortaklaşa karar aldığı algısını yıkmak için HDP’nin hedef gösterilmesi, eleştirilmesi ön planda.

Aynı zamanda çözüm sürecinin devam ettiği ve sonuna kadar arkasında olunacağı mesajı veriliyor. 

Bir yanda “oylar MHP’ye kayar mı”  kaygısı yaşanırken; öte yanda “süreç başarısız oldu” diyebilirler endişesi hakim… 

Şimdi durum böyle olunca söylemlerdeki farklılıkları anlamak biraz daha anlaşılır oluyor.  

Arınç-Gökçek arasında patlayan, sonradan ‘yolsuzluk’ ve ‘paralel’ suçlamalarına dönüşen durumun özeti, parti içi tartışmaların dışavurumu gibi.

Her ne kadar karşılıklı geri adımlar atılmış olsa da, gerginliğin yüksek olduğu ortada. 

Bu durumu sıradan, günlük ve basit olarak yorumlamak da çok mümkün değil.

***

Seçimler yaklaştıkça artan gergin bir atmosfer var. BBP, SP ve MHP’nin ittifak yapacağı da resmi ağızlardan dile getiriliyor. Benzeri ortak seçim çalışması Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde yaşanmıştı. Aday seçiminden, doğru düzgün bir miting bile yapılamamasına kadar hatalar zinciri vatandaş tarafından da kabul görmemiş ve Erdoğan ilk turda cumhurbaşkanı seçilmişti.

Yine ittifak konuşuluyor. Gelinen süreç itibariyle MHP-SP-BBP birleşiminin milliyetçi-muhafazakâr-mukaddesatçı düşüncede önemli bir karşılığının olduğu mutlak.

Sağdaki dağınıklığın giderilmesi ve yeni açılımlar için bu ittifakın doğru tasarlanması gerekiyor.

Türkiye’nin demokrasi kültürüne yapılacak her katkı geleceğimize yapılacaktır.

Milli ve manevi değerleri temsil eden, taşıdığı potansiyelle Türkiye’nin %70’ine hitap eden bir ittifak her zaman için önemlidir.

Yeter ki kabiliyetli, ortak kültür havuzundan beslenen, aynı ecdadın çocuklarına yakışır bir ittifak yapılabilsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Batuhan Çolak Arşivi