Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Aden Yasak Şehir!

Aden Yasak Şehir!

25 Mart (2015) ta­ri­hin­de TRT Arap­ça­da  Bi­la­ku­yud prog­ra­mın­da Ye­me­n’­i iş­le­dik. Ye­me­n’­den ka­tı­lan ar­ka­daş ge­liş­me­ler­den do­la­yı bir ne­vi ye’­se düş­müş­tü.   Ben ise tek ça­re­nin Kör­fez Zır­hı gü­cü­nün mü­da­ha­le­si olu­ğu­nu ifa­de et­miş­tim. Ni­te­kim öy­le de ol­du.  Ab­du Rab­buh Man­sur Ha­di­’nin Ade­n’­e sı­ğın­ma­sın­dan ve ora­dan kar­şı ham­le baş­lat­ma­sı­nın ar­dın­dan ge­len iki mes­ci­de sal­dı­rı­yı ( Ye­men IŞİ­D’­i üst­len­di) ba­ha­ne eden Hu­si­ler se­fer­ber­lik ilan et­ti ve elin­de­ki ha­va gü­cü­nü de kul­la­na­rak Ta­iz Ha­va­ala­nı­nı ele ge­çir­di.  Ar­dın­dan iler­le­me­si­ni sür­dü­re­rek Le­hic vi­la­ye­ti­nin mer­ke­zi olan Hu­ta ve bu böl­ge­de Ame­ri­ka­lı­la­rın tah­li­ye et­miş ol­du­ğu Aned Ha­va Üs­sü­nü ele ge­çir­di.  Ar­dın­dan Ha­di­’nin ül­ke­yi terk et­ti­ği ve kaç­tı­ğı söy­len­di.  Son­ra­sın­da Şerm eş Şeyh üze­rin­den Suu­di Ara­bis­ta­n’­a in­ti­kal et­ti­ği doğ­ru­lan­dı. Hu­si­le­rin Ade­n’­e 30 km yak­laş­tık­la­rı sı­ra­da Ha­di ve onu tem­sil eden yet­ki­li­ler dün­ya­ya mü­da­ha­le çağ­rı­sın­da bu­lu­nu­yor­lar­dı.  BM An­dı­nın Ye­din­ci Mad­de­si kap­sa­mın­da bir mü­da­ha­le bek­li­yor­lar­dı. Ar­dın­dan Ye­me­n’­in dost­la­rı­na çağ­rı­da bu­lu­nu­yor­lar­dı.  Kör­fez Zır­hı­nı gö­re­ve da­vet et­ti­ler.  El­bet­te Gü­ven­lik Kon­se­yin­de İra­n’­ın ha­tı­rı sa­yan ve çı­kar­la­rı­nı gö­ze­ten ulus­lar ara­sı bir lo­bi var.  Sün­ni dün­ya­nın yok ama iki sek­ter dev­let olan İran ve İs­ra­il’­in var. Baş­ta Oba­ma ol­mak üze­re  Ame­ri­kan yö­ne­ti­mi de, müt­te­fik­le­ri ye­ri­ne res­mi sı­fa­tı olan ‘düş­ma­n’ olan­la­rın sa­fın­da yer alı­yor­du. Bu­gü­ne ka­dar İran ve ve­kil­le­ri olan Şi­i mi­lis­ler kar­şı­sın­da tek ke­li­me et­me­me­si ma­ni­dar de­ğil mi­dir? Kal­dı ki Kör­fez Zır­hı ( De­r’­ul Ce­zi­re)’nin Bah­rey­n’­e da­ha ön­ce mü­da­ha­le­si Oba­ma ta­ra­fın­dan da eleş­ti­ril­miş­tir.   ABD geç­miş­te bu böl­ge­ye yö­ne­lik ola­rak iki­li oy­na­mış, la­kin bu oyun hep İra­n’­ı ka­zan­dır­mış­tır.  ABD ön­ce Sad­da­m’­ı şim­di de İra­n’­ı böl­ge­ye kar­şı bay­kuş ola­rak kul­lan­ma­nın ara­yı­şı için­de.  11 Ey­lül son­ra­sın­da ABD böl­ge­de­ki İran düş­ma­nı olan iki re­ji­mi; Ta­li­ban ve Sad­da­m’­ı tas­fi­ye ede­rek İra­n’­ın önü­nü aç­mış­tır.  Arap Ba­ha­rıy­la bir­lik­te de yi­ne İra­n’­ın önü­nü aç­mış­tır.  İran böl­ge­sel ve­kil­le­ri­ni kul­la­na­rak böl­ge­yi dö­nüş­tür­me­yi ta­sar­la­mış­tır.

***

Bu­nun­la bir­lik­te Oba­ma­’nın her cep­he­de gös­ter­di­ği sa­kar­lı­ğıy­la bir­lik­te ma­nev­ra ala­nı da da­ral­mış­tır. Kör­fez ül­ke­le­ri­ne ha­yır di­ye­cek bir me­ca­li kal­ma­mış­tır.  İş­te bu­ra­da ilk de­fa Kör­fez ül­ke­le­ri ve baş­ta Suu­di Ara­bis­tan, 25 Mart 1975 ta­ri­hin­de AB­D’­nin ce­za­lan­dır­ma ça­ba­sı so­nu­cu bir sui­kast­la öl­dü­rü­len Fay­sa­l’­ın  adı­mı­nı iz­le­me­ye ce­sa­ret et­miş­ler ve ken­di ira­de­le­riy­le bir­lik­te Hu­si­le­re yö­ne­lik ha­va akın­la­rı ve ope­ras­yo­nu ter­tip et­miş­ler­dir. Fay­sa­l’­ın ki dün­ya dü­ze­ni­ne ilk baş­kal­dı­rı idi.  Ka­rar­lı Fır­tı­na ope­ras­yo­nu da İran ya­yıl­ma­cı­lı­ğı­na kar­şı ilk kı­rıl­ma anı­dır.  Pa­sif an­lam­da Mı­sır ve Pa­kis­ta­n’­ı da say­dı­ğı­nız­da ona ya­kın ül­ke­nin ka­tı­lı­mıy­la bir­lik­te 200 uçak akın­lar­da gö­rev yap­mış ve ha­len de yap­mak­ta­dır. Ope­ras­yo­nun ikin­ci adı­mı ise ka­ra ope­ras­yo­nu­dur.  Ri­yad ve Ka­rar­lı Fır­tı­na ope­ras­yo­nu­nun or­tak­la­rı­nın ace­le­si bu­lun­mu­yor.  Si­ya­si ve ara­zi şart­la­rı oluş­tu­ğun­da bel­ki ka­ra ha­re­ka­tı­na da gi­ri­şir­ler. Bu­nun­la bir­lik­te, Hu­si­le­re yö­ne­lik ham­le­den ce­sa­ret ala­cak olan Ha­di ta­raf­ta­rı Halk ko­mi­te­le­ri ( el Li­can eş Şa­bi­ye)  bu işi ken­di­le­ri omuz­la­ya­bi­lir ve Hu­si­le­ri Ye­me­n’­den sö­ke­bi­lir­ler. Bu­nun için hem si­ya­si hem de lo­jis­tik des­te­ğe ih­ti­yaç­la­rı var.  11 Şu­bat 2011 sü­re­ci son­ra­sın­da atıl bı­ra­kı­lan ve Kral Ab­dul­lah ta­ra­fın­dan has­ma­ne mu­ame­le gö­ren İh­van eği­lim­li Is­lah Ha­re­ke­ti­nin mi­lis kol­la­rı­nın da Hu­si­le­re yö­ne­lik ham­le­ye ka­ra­dan ak­tif ola­rak ka­tıl­ma­la­rı ha­lin­de tab­lo ter­si­ne dö­ne­cek­tir.  Ha­lit Me­şal, Ri­yad ile Is­lah ha­re­ke­ti ara­sın­da ara­bu­lu­cu­luk­ta bu­lun­muş­tur. Is­lah Ha­re­ke­ti kay­gan si­ya­si ze­mi­ne gü­ve­ne­me­miş bun­dan do­la­yı 21 Ey­lü­l’­de baş­kent Sa­na­a’­nın düş­me­sin­den iti­ba­ren Hu­si iler­le­me­si kar­şı­sın­da mev­zi­i mü­da­fa­anın dı­şı­na çık­ma­mış­tır.  Şim­di ise bü­tün kı­rıp dök­me­ler­den son­ra Hu­si­ler bü­tün Ye­men­li­le­rin nef­re­ti­ni cel­bet­miş ve  ar­ka­sın­da,  hır­sın­dan baş­ka ser­ma­ye­si ol­ma­yan Ali Ab­dul­lah Sa­lih gi­bi ah­ta­pot  ve fır­sat­çı dev­rik li­der­den baş­ka müt­te­fik bı­rak­ma­mış­tır.

***

Hu­si­le­rin gü­ney­de­ki var­lık­la­rı kı­rıl­gan­dır, bu ne­den­le Halk Ko­mi­te­le­ri­nin kar­şı ham­le­siy­le bir­lik­te Aden Ha­va­ala­nı, Anet, Hu­ta gi­bi yer­ler ye­ni­den ge­ri alın­mış­tır. Şim­di gü­ney­de Hu­si­le­re yö­ne­lik ola­rak si­lip sü­pür­me ha­re­ka­tı baş­la­mış­tır. Hu­si­le­rin gü­ne­ye sal­dır­ma­la­rı ve zım­ni ola­rak ya­sak şe­hir ilan edi­len Ade­n’­i ele ge­çir­me gi­ri­şim­le­ri bar­da­ğı ta­şı­ran son dam­la ol­muş­tur. Hu­si­ler Do­ha ar­dın­dan Ri­ya­d’­da ya­pı­la­cak olan mü­za­ke­re­le­ri boy­kot et­miş­ler­dir.  Ar­dın­dan zım­ni ola­rak ya­sak şe­hir ilan edi­len Ade­n’­e sal­dır­mış­lar­dır. Ri­ya­d’­ın mü­ker­rer uya­rı­la­rı­na al­dır­ma­mış­lar, öte­sin­de tüy di­ker­ce­si­ne ve küs­tah­ça bir ta­vır­la Suu­di Ara­bis­tan sı­nır­la­rın­da as­ke­ri tat­bi­kat baş­lat­mış­lar­dır. Böy­le­ce Ye­me­n’­de so­na ge­lin­di de­ni­lir­ken­ye­ni­den ba­şa dö­nül­müş­tür. Kör­fe­z’­in İran kar­şı­sın­da ka­rar­lı­lık gös­ter­me­si böl­ge­de 11 Ey­lü­l’­den iti­ba­ren sü­ren İran ya­yıl­ma­cı­lı­ğı­na kar­şı to­kat gi­bi ilk ce­vap ve kı­rıl­ma anı­dır. Ok­ka­lı bir Müs­lü­man ve Os­man­lı to­ka­dı­nı sa­de­ce Hu­si­ler de­ğil onun ge­ri­sin­de İran da hak et­miş­tir.  Güç­len­dik­çe ni­yet­le­ri­ni ve im­pa­ra­tor­luk ha­yal­le­ri­ni açık et­miş­ler­dir.   

 Hu­si­ler­den son­ra ope­ras­yo­nun da­rı­sı Su­ri­ye­’nin ba­şı­na.  Ar­dın­dan sı­ra mo­dern Hu­mey­ni-Pers im­pa­ra­tor­lu­ğu­nun baş­ken­ti Bağ­da­t’­a ge­le­cek­tir. On­dan son­ra ise  in­şal­lah mu­zaf­fer kı­ta­lar­la bir­lik­te Tuğ­rul Bey gi­bi Tah­ra­n’­a gi­re­ce­ği­miz gün­ler ya­kın­dır.   Hiç­bir ma­ze­ret­le­ri kal­ma­mış­tır.  Ne yer ne de gök Hu­mey­ni im­pa­ra­tor­lu­ğu için ağ­la­ya­cak­tır!  Zi­ra bü­tün ser­ma­ye­le­ri ya­lan­dan ve vah­şet­ten iba­ret­tir.  Hu­si­ler mo­dern ma­ğa­ra adam­la­rı­dır. Sa­ha­be­ler or­du­su­nun va­ris­le­ri Me­cu­si ka­lın­tı­sı im­pa­ra­tor­lu­ğun maf­sal­la­rı­nı ye­ni­den sö­ke­cek, yer­le bir ede­cek­tir.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi