YAPARKEN YIKMAK

YAPARKEN YIKMAK

İnsan iki temel unsurdan yaratılmıştır, beden ve ruh. Bedenin varlığı maddi gıdalar ve desteklerle, ruhunki ise manevi olanlarla devam eder. Ruhu hasta olmuş, çökmüş ve derken ölmüş bir bedeni allayıp pullamanın bir faydası yoktur. Cenazeye makyaj yapmanın bir faydası olmadığı gibi
İdareciler, siyasiler, brokratlar, belediyeler vb kurumlar insanların dünyalarını mamur etmek için yarış halindeler. Yollar, parklar, bahçeler, spor komleksleri, sosyal tesisler, okullar, darul acezeler, yurtlar, sağlıkta devrim, eğitimde reform ekonomide çağ atlama vs. vs. tüm bunlarda bütün kurum ve kuruluşlar yarış halindeler. Hükümet programları buna göre programlanıyor, belediyeler bununla oy almaya çalışıyor, siyasiler seçim kampanyalarında hep bu konuları yarıştırıyorlar.
Peki bunlar olmasın mı elbette olmalı, hem de mümkünse en iyi derecede olsun. Ancak insanımızın 50-100 yıllık dünyasına bu kadar yatırımlar yaparken ahretini göz ardı etmek adil mi? Doğru olan fani olana faniliği ebedi olana ebediliği kadar değer vermek değil mi? Allah (cc) şöyle buyuruyor: “Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma.” (Kasas 28/77)
Ebedi alemde Allah (cc) ın rahmetinden mahrum kalıp cenneti kaybettikten ve cehenneme müstehak olduktan sonra bu dünyada sultan olsak ve dünyanın tüm zevkleri bizim olsa ne yazar ki? Ahirette Cenneti hak etikten sonra da isterse dünyanın en çilekeş insanı olalım ne gam?
Elbette gönül ister ki her iki alemde de huzur ve saadet içinde olalım. Ancak iki saadetten birini tercih etme zorunluluğu olursa elbette ebedi saadeti fani olana tercih etmeliyiz.
Şimdi kurum kuruluş veya özel ve tüzel kişilikler insanların dünyasını daha müreffeh ve yaşanır hale getirmek için çalışsınlar. Bu konuda onları takdir ediyor ve onlara dua ve desteklerimizi bildiriyoruz.
Ama ne olur özellikle yetişmekte olan nesil olmak üzere insanımızın manevi dünyalarını da ihmal etmesinler.
Unutmayalım ki bir millet parası, silahı, teknolojisi vs maddi güçleriyle değil, iman, ahlak, fazilet ve erdem gibi manevi değerleriyle güçlüdür. Yine bir toplum, Yolları, parkları, bahçeleri, spor komleksleri, gökdelenleri ve eğlence alanlarıyla mutlu, huzurlu ve medeni olmaz. Huzur ve mutluluk ancak insanların manevi dünyalarının imarıyla mümkündür. Şu halde insanlığın maddi dünyasını yaparken onların manevi dünyalarını yıkmak onlara iyilik midir, yoksa zulmün ta kendisimidir? Onu sizin takdirlerinize bırakıyorum.
Bilindiği üzere batı bu manada iflas etmiş olup insanlığa vereceği bir şey yoktur. Şu an için batının madde dünyası hala bazılarının gözünü kamaştırıyor olsa da bu çok uzun sürmeyecektir. Zira maddenin manasız ayakta kalması mümkün değildir.
Bizler idarecileri ve vatandaşıyla el ele verip sadece kendi insanımızın değil tüm dünya insanlarının hem dünya hem ahiretlerini kurtaracak projeler geliştirmeliyiz. Bunun içinde önce kendi vatandaşımızın mana dünyasını imar etmek zorundayız. Çünkü kendi dünyası yıkık olanların başkalarının dünyasını imar etmesi elbette beklenemez.
Şu halde yöneticiler manevi imar projeleri de geliştirmek zorundadırlar. Bunun için yeni bir tübitak, arge vs masraflarına gerek yok. Kur'an sünnet ve selefi salihin’in pak ve aydınlık tarihi mirası, önümüzü aydınlatma konusunda bize de dünya insanlığına da yetip artacak kadar çoktur. Yeter ki biz önümüze açılan bu manevi sofralardaki enva-ı çeşit gıdaları yüzümüze gözümüze bulaştırmadan yemesini bilelim.
Belediyeler, stk lar bu konuya daha yakından eğilmeli. Milli eğitim vb eğitim kurumlarına bu konuda çok göre düşmektedir. Bütün vatandaşlar, kurum ve kuruluşlar olarak üzerimizdeki çekingenliği bir an önce atmalıyız. Aksi halde yarın çok geç olabilir.
Eğitimdeki reform, derslik ve okulların birkaç katına çıkması, modernize edilmesi vs. vs. güzelde içinde Allah (cc) korkusu, ahiret bilinci, fazilet ve erdem olmayan matematik fizik, kimya, tıp, teknoloji dersleri kafi değil. Eğer fayda verseydi batı alemi iflasa sürüklenmezdi. Zira onlar bu maddi ilerleme ve gelişmelerin zirvesine ulaşıp geçmişken bu acınacak hale düştüler.
Biz aynı akibetle karşılaşmak istemiyorsak yol yakınken insanımızın, özellikle de genç neslimizin manevi dünyalarını da imar etmek zorundayız. Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: “dikkat edin bedende bir et parçası vardır; o sağlıklı olursa, bedenin tamamı sağlıklı olur. O bozuk olursa, bedenin tamamı bozuk olur; işte o et parçası kalptir” (Buhari, Müslim, ebu Davud, Tirmizi. Mürşid 5. 500 hadis. H no= 151 )
Allah (cc) cümlemizi dünya ahiret aziz eylesin. Amin!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi