Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

İradenin Zaferi

İradenin Zaferi

Ye­me­n’­de Hu­si dar­be­si­ne ve ör­tü­lü İran iş­ga­li­ne kar­şı baş­la­tı­lan Ka­rar­lı­lık Fır­tı­na­sı ope­ras­yo­nu ta­ma­men ira­de­nin bir za­fe­ri­dir. İran ağız­lı­lar, Pers ni­fa­kı­nın kur­ban­la­rı ve­ya ye­rel söz­cü­le­ri işin ar­ka­sın­da İn­gil­te­re ve AB­D’­yi ara­sa­lar da ilk kez Suu­di Ara­bis­tan, Kral Fay­sa­l’­dan be­ri dün­ya dü­ze­ni­ne rağ­men bir iş ve ey­lem ger­çek­leş­ti­ri­yor. Bu ira­de­nin es­ne­me­me­si ve yıl­ma­ma­sı la­zım. Böl­ge­nin ge­le­ce­ği bu­na hat­ta bü­tün böl­ge­ye ya­yıl­ma­sı­na  bağ­lı­dır.  Suu­di Ara­bis­tan bu­nu AB­D’­ye rağ­men ya­pı­yor.  İran ağ­zıy­la ve gön­lün­ce ko­nu­şan­la­rın söy­le­dik­le­ri Su­ri­ye­’de­ki olay­la­rın pat­lak ver­me­si sı­ra­sın­da Beş­şar gi­bi si­ya­si psi­ko­pat­la­rın söy­le­dik­le­ri­ne ben­zi­yor.  On­lar Su­ri­ye re­ji­mi­ne kar­şı kü­re­sel bir komp­lo ol­du­ğu­nu söy­le­miş­ler­di. Çok geç­me­den far­kı­na va­rıl­dı ve an­la­şıl­dı ki, kü­re­sel komp­lo, re­ji­mi­ne de­ğil Su­ri­ye hal­kı­na kar­şı­dır. Özel­lik­le de Ve­rim­li Hi­lal ve­ya Arap Do­ğu­su adı ve­ri­len böl­ge­de ya­ni dün­ya­nın mer­ke­zin­de Sün­ni dün­ya­ya kar­şı İra­n’­ın araç ol­du­ğu kü­re­sel bir komp­lo var.  Suu­di Ara­bis­tan,  Ka­rar­lı­lık Fır­tı­na­sıy­la bir­lik­te bu kü­re­sel komp­lo­ya ço­mak sok­muş­tur.  Oba­ma de­ni­len ah­lak­sız ve şar­la­tan he­rif bu ira­de kar­şı­sın­da 'ker­hen' Ka­rar­lı­lık Fır­tı­na­sı­na des­tek ver­di­ği­ni ilan et­miş­tir.  Mu­ham­med Bin Na­yif ta­ra­fın­dan ik­na edil­di­ği dil­ler­de­dir. Ba­na so­rar­sa­nız, ma­nev­ra ala­nı kal­ma­dı­ğın­dan böy­le gö­rün­mek zo­run­da kal­mış­tır.  Bush ve Oba­ma dö­ne­min­de AB­D’­nin si­ya­si te­şey­yü ı ve­ya  ta­raf­fuz ya­ni ra­fi­zi­lik po­li­ti­ka­sı uy­gu­la­dı­ğı bir ger­çek­tir.  Hat­ta bu sü­re­ci 1924 yı­lın­da İn­gil­te­re­’nin Mu­ham­me­re ya­ni Ah­va­z’­ı dö­ne­min Şa­h’­ına peş­keş çek­me­siy­le pa­ra­lel ola­rak baş­la­ta­bi­li­riz.  Or­ta­da rit­mik ve sis­te­ma­tik bir du­rum var.  Ba­tı­lı sö­mür­ge­ci­ler böl­ge­yi İra­n’­la pay­laş­ma­yı yeğ­le­miş­ler­dir.  İran ve İs­ra­il ma­kas­la­rıy­la böl­ge­yi kıs­ka­ca al­mış­lar­dır.  Zi­ra İran ek­sen­li ola­rak or­ta­da on­la­rı ve çı­kar­la­rı­nı teh­dit eden sa­hih bir İs­lam yok.

Ye­men ope­ras­yo­nun­da ka­za­nan ira­de­nin za­fe­ri­dir. Kral Fay­sa­l’­dan iti­ba­ren ilk kez Suu­di Ara­bis­tan kü­re­sel dü­zey­de Ame­ri­kan po­li­ti­ka­la­rı­na ve dün­ya dü­ze­ni­ne kar­şı bir ope­ras­yon baş­lat­mış­tır. Yok­sa Ye­me­n’­i bu ha­le ge­ti­ren­ler İran ile bir­lik­te sa­bık Kral Ab­dul­lah ve kü­re­sel dü­ze­ni tem­sil eden Ce­mal Bin Ömer gi­bi ze­vat­tır.  Ka­rar­lı­lık Fır­tı­na­sı on­la­ra rağ­men ve mi­ras­la­rı­na kar­şı ya­pıl­mış­tır.

Bu kuş­ku­suz ira­de­nin bir za­fe­ri­dir. Asr-ı Saa­det­ten de bu­na da­ir mi­sal­ler bul­mak ve ge­tir­mek müm­kün­dür. Hu­dey­bi­ye mü­sa­la­ha­sı sı­ra­sın­da sa­ha­be­ler um­re gö­rev­le­ri­ni ifa et­mek is­te­mek­te­dir­ler. Haz­re­ti Ömer gi­bi ze­vat fe­tih müj­de­si­ni ve hak­lı ol­duk­la­rı­nı ile­ri sü­re­rek sü­re­ci­nin so­nu­na ka­dar iş­le­til­me­si­ni is­te­mek­te­dir. Ne pa­pa­sı­na olur­sa ol­sun Mek­ke­’ye gi­ril­me­li ve um­re gö­re­vi ifa­de edil­me­li­dir. Pey­gam­be­ri­miz ise bu­nu ye­ni ya­ra aç­ma­dan ve hat­ta müm­kün­se es­ki ya­ra­la­rı sa­ra­rak yap­ma­yı mu­rat et­mek­te­dir.  Haz­re­ti Ali gi­bi bü­yük sa­ha­be­ler Mek­ke el­çi­si Sü­heyl Bin Amr ile va­rı­lan mu­ta­ba­ka­tı iç­le­ri­ne sin­di­re­mi­yor­lar­dı.  Pey­gam­be­ri­miz böy­le na­zik bir du­rum­la kar­şı­laş­mış­tı.  Bu­nun üze­ri­ne Pey­gam­be­ri­miz be­ra­be­rin­de bu­lu­nan mü­min­le­rin an­ne­le­rin­den Üm­mü Se­le­me­’ye da­nış­mış­tır.  O da Pey­gam­be­ri­miz­den fii­li bir uy­gu­la­ma yap­ma­sı­nı ve saç­la­rı­nı ve sa­kal­la­rı­nı kı­sal­ta­rak um­re kis­ve­sin­den çık­ma­sı­nı tav­si­ye et­miş­tir.   Bu­gün­kü ta­bir­le Pey­gam­be­ri­miz fii­li du­ru­ma ya­ni ‘em­ri va­ki­ye­’ baş­vur­muş ve Pey­gam­be­ri­mi­zi gö­ren sa­ha­be­ler de çar na­çar ona uy­muş­lar­dır. Baş­ka bir ça­re­le­ri de  yok­tur.   Ben­zet­me de­ğil ha­tır­lat­ma ba­bın­dan; Kral Sel­ma­n’­ın fii­li uy­gu­la­ma­sı ka­rar­sız­la­rı ka­rar­sız­lık­la­rın­dan uyan­dır­mış ve Um­man ha­riç Kör­fez ül­ke­le­ri­ni Suu­di Ara­bis­ta­n’­ın mih­ve­rin­de ve­ya ek­se­nin­de ve­ya fe­le­ğin­de dön­me­ye zor­la­mış­tır.  Bu ira­de­nin bir za­fe­ri­dir.  Söz­ge­li­mi ada­la­rı İran ta­ra­fın­dan iş­gal edi­len BA­E, Ür­dün, Su­dan ve hat­ta Si­si İran ile flört ha­lin­de­dir.  Ka­rar­lı­lık Fır­tı­na­sıy­la bir­lik­te hep­si hi­za­ya gel­miş ve  Suu­di Ara­bis­ta­n’­ın et­ra­fın­da ke­net­len­miş­ler­dir.  Ki­mi­le­ri ka­ra ha­re­ka­tı ko­nu­sun­da ikir­cik­li tu­tu­mu­nu de­vam et­tir­se de ge­nel­de du­rum bu­dur.

Bu da gös­te­ri­yor ki sos­yo­lo­jik bir ku­ral­da ifa­de edil­di­ği gi­bi, mü­ca­de­le iç çe­per, çe­kir­dek­ler ya da de­rin ira­de­ler ara­sın­da ce­re­yan eder.  Öte­ki­ler edil­gen ola­rak sü­re­ce ka­tı­lır ve il­ti­hak eder­ler. Şer cep­he­si kar­şı­sın­da ha­yır ira­de­si ha­re­ke­te geç­mez­se bu de­fa şer cep­he­si­nin ke­fe­si ağır ba­sa­cak­tır. Suu­di Ara­bis­tan 2011 yı­lın­da Bah­reyn ko­nu­sun­da da ben­ze­ri bir ira­de or­ta­ya koy­muş ve İran ve yan­daş­la­rı esip gür­le­se­ler de so­nun­da mü­da­ha­le­ye bo­yun bük­müş­ler ve eğ­miş­ler­dir. Pes et­miş­ler­dir.  On­lar sa­de­ce hal­kı, sa­vun­ma­sız­la­rı ve za­val­lı­la­rı öl­dür­me­yi bi­lir­ler. Na­sıl ki Hu­mey­ni 1988 yı­lın­da Sad­dam kar­şı­sın­da ze­hir ku­pa­yı iç­miş­se ha­le­fi Ha­ma­ney ve­ya di­ğer­le­ri de Sel­ma­n’­ın elin­den ze­hir ku­pa­yı içe­cek­ler­dir. Ala­ed­din Bu­ru­cer­di Sal­ma­n’­ı Sad­da­m’­a ben­zet­se de bu emin ol­du­ğu­nu de­ğil kork­tu­ğu­nu gös­te­rir.  Ay­rı­ca Sad­da­m’­ın kur­ban edil­me­si­nin hark­sız­lı­ğı­nı gös­ter­di­ği­ni ve per­çin­le­di­ği­ni kim söy­le­ye­bi­lir?  Hu­mey­ni ze­hir ku­pa içer­ken Sad­dam on­la­ra rağ­men dim­dik git­ti.  Kan­cık­lık öte­ki­si ise mert­lik bu­dur. Bu iş bu­ra­da da kal­ma­ya­cak Sün­ni dün­ya­nın aya­ğa kalk­ma­sıy­la bir­lik­te er geç ze­hir ku­pa­yı Ne­tan­ya­hu, Oba­ma ve­ya si­ya­si öm­rü yet­mez­se ha­lef­le­ri de içe­cek­tir.  Ye­ter ki ira­de­miz ol­sun ve onu or­ta­ya ko­ya­lım.  Ha­ma­ney ve Oba­ma or­tak­lı­ğı ve­ya kal­leş­li­ği vız ge­lir tı­rıs gi­der.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi