Fikri Türkel

Fikri Türkel

Sonunda Akıllı Çorap da Yaptılar

Sonunda Akıllı Çorap da Yaptılar

Yılın en büyük teknolojisinin 3D yazıcı olduğunu çok kere yazdım. Ancak, 3D yazıcı ile organ yapmak için çalışmaları ayrı bir çığır olacak. 

basliksiz-6-043.jpg

Her gün dünyada 18 kişi organ nakli gerçekleştirilemediği için hayatını kaybediyor. Şimdilik organ yapılabiliyor ama insanda yaşaması için uyumlu hale getirilemiyor. Teknolojinin devrimi bundan sonra olabilir. 

Unutmayalım ki teknoloji sadece makine ve donanımlarıyla ilgili değildir. En büyük faydasını sağlık alanında gösterecektir. Bu konuda Türkiye vizyonu ve stratejik planıyla ilgili de bir dosya hazırlıyorum.

basliksiz-13-009.jpg

Geçen hafta EGD Kartepe Ekonomi Zirvesi’ne katılan Avea Mobil Pazarlama ve İş Ortaklığı Yönetimi Bölümü Kıdemli Müdürü Ömer Şen “Dijital Değişim ve Müşteri Deneyimi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Şen’in özellikle sağlık alanındaki teknoloji örneklemeleri hepimize yeni ufuklar açtı. 

Aslında geleceğe yönelik perspektifler sadece tünelin ucundaki ışıktan ibaret. 2050 yılında olacak bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ancak yüzde 5’ini tahmin edebiliyoruz. Bu bile heyecanlanmamıza yetiyor. 

Sunumunda dijitalleşen dünyada müşteri deneyiminin de dijital bir sürece doğru kaydığına dikkat çeken Ömer Şen, “Dijital teknolojiler güne başladığımız ilk andan itibaren yaşamımızı yönlendiriyor. Kültür sanattan spora, sağlıktan eğlenceye aldığımız hizmetlere kadar her şeyin bağlantılı ve çevrimiçi hale dönüştüğü bir dünyanın parçası olarak günü yaşıyoruz” diyor.

2014’te doğan çocukların doktora gitme ihtimali yüzde 95 azalacak diyen Şen, otistik çocuklar için akıllı yelek ile onların kendine zarar vermesi önlenirken, akıllı çoraplar ile sporcuların performanslarına yön verilebilecek.  

Japonlar, Ay’a robotlar gönderecekler asıl ilginç yanı ise eşimizden daha fazla bizi tanıyan robotlar ev hizmetlerinde çalışmaya başlayacak. Muhtemel ki eşlerin birbirine yalan söyleyemeyeceği bir ortam oluşacak. 

Büyük verinin kullanımıyla, daha niş iş alanları ortaya çıkacağını anlatan Şen, müşteriler daha iyi algılanıp yeni talepler için üretimler gerçekleştirmek zorunda kalacaklarını hatırlattı. Hatta sigorta şirketleri şoförlü araçları değil, daha güvenli olduğu için şoförsüz araçları sigortalayacak. 

Dijital teknolojilerle şekillenen yeni dünya ile ilgili bazı rakamları paylaşalım:

• Dünyada toplam mobil abone sayısı 3,7 milyar.

• Tekil akıllı telefon kullanıcı sayısı 1,9 milyar.

• Kullanıcıların aylık mobil internet kullanım ortalaması 900 MB.

• Whatsapp ile günde 64 milyara ulaşan mesaj paylaşılıyor.

• Sosyal ağlarda her gün paylaşılan fotoğraf sayısı 2 milyara ulaştı.

• Cep telefonu kullanıcılarının yüzde 66’sı cihazlarıyla fotoğraf çekiyor, yüzde 58’i müzik dinliyor, yüzde 53’ü oyun oynuyor, yüzde 38’i haber okuyor.

• Türkiye’de akıllı telefon sahiplerinin yüzde 75’i sosyal ağlara giriyor.

• Türkiye online yaşıyor. Türkiye’de 16-24 yaş arasındakilerin yüzde 84’ü, 25-34 yaş arasındakilerin yüzde 77’si, 35-44 yaş arasındakilerin yüzde 62’si her gün online.

• Türkiye sosyal medya kullanımında yüzde 92 ile dünya liderliğini elinde bulunduruyor.

• 2020’de 6 yaşın üstündekilerin yüzde 90’ında en az bir tane cep telefonu olacak.

• 2020’de mobil internet trafiğinin yüzde 55’i videodan kaynaklanacak.

basliksiz-5-078.jpg

Ömer Şen

Gereksiz Maillerden Bıktınız mı?

Yeni e-ticaret yasası 1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe giriyor. İşin ticaret kısmına sonra değiniriz ama yasa daha önemli bir hüküm getiriyor. 

Hepimiz spam tabir ettiğimiz lüzumsuz maillerden şikâyetçiyiz. Hele benim gibi gazeteciler günde 300’ü aşkın mail alıyorsa ve bunun en az yüzde 10’u spam ise durumun önemi daha iyi anlaşılır.

Bu spamlar ya illegal yapılardan geliyor, ya da robot mail araçlarından gönderiliyor ya da bir şey satmak isteyen gereksiz kişi ve birimlerden geliyor. 

“Engellemek” şimdiye kadar bir çare olarak görülüyordu. Yeni yasa ile izinsiz mail göndermek yasal olarak engelleniyor ve yaptırımlara bağlı oluyor. 

Maillerin yönetimi ve kontrolü konusunda hizmet veren pek çok şirket var. Hatta bu konuda hizmet veren şirketlerin izlerini maillerin altında görebilirsiniz. 

“Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle; bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme süreçleri, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler gibi farklı alanlarda önemli değişimleri getirecek.

Emarsys Türkiye Ülke Müdürü Murat Erdör, yeni yasa tüketicilere neler getireceğini kısaca anlatıyor:

1. İzinsiz iletişim dönemi sona erecek. Yeni kanunla birlikte internetten alışveriş anlamında en çok şikâyet edilen konuların başında gelen istenmeyen e-posta, SMS gibi uygulamalar sonlanacak. İzin şartı geliyor.

2. Kişisel bilgiler yasa ile korunacak. Yeni kanun bilgi verme yükümlülüğü, sipariş ve ödeme sayfaları, ticari iletişim, kişisel verilerin korunması ve cezai hükümler alanında önemli değişimleri beraberinde getirecek.

3. Bilgiler net ve eksiksiz sunulacak. Tüketici ile yapılan ticari sözleşme öncesinde, hizmet sağlayıcısının tüm bilgilerini eksiksiz ve net bir şekilde sunması zorunluluğu olacak.  

4. Tüketici ileti almaktan vazgeçebilecek. Tüketici isterse, kararından vazgeçerek ileti almak istemediğini ilgili şirkete söyleyebilecek.  

Benden uyarması, aman ha kişisel veya ticari mailleri gönderirken bir kere daha düşünün.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fikri Türkel Arşivi