Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Pek Sayın Vâlim

Pek Sayın Vâlim

Fa­ce­bo­ok­da öğ­ren­ci­le­ri­ne tav­si­ye et­ti­ği ki­tap­la­ra bak­tım. Ne­ler yok ki­… Çok sev­di­ğim ro­man­lar var iç­le­rin­de. Ga­zap Üzüm­le­ri, Ve­ba, Ya­ban­cı, Bu­lan­tı, Ger­mi­na­l… Hep­si de anar­şik ki­tap­lar de­ğil mi sa­yın vâ­lim? Ama Hu­zur da var. Tan­pı­na­r’­ın Hu­zu­r’­u. Pe­ki Hu­zu­r’­a anar­şik di­ye­bi­lir mi­yiz sa­yın vâ­lim? En iyi­si mi en doğ­ru so­ru­yu so­ra­yım. Si­zin bu ki­tap­lar­dan ha­be­ri­niz var mı sa­yın vâ­lim? 

Anar­şist ve di­len­ci öğ­ret­me­ni­miz Ha­lil Ser­kan Öz’­ün tav­si­ye et­ti­ği ki­tap lis­te­si­ni gö­rün­ce, öğ­ren­ci­le­ri­nin ne ka­dar şans­lı ol­du­ğu­nu dü­şün­düm. Çok şü­kür li­se yıl­la­rım­da, sağ­cı­sıy­la sol­cu­suy­la ho­ca gi­bi ho­ca gör­düm. Her­şe­yi oku­ma­yı öğ­ret­ti­ler. Ha­lil Ser­kan Öz, ba­na hiç ya­ban­cı de­ğil. 

Rah­met­li Öz’­ün, fa­ce­bo­ok he­sâ­bın­da Tols­to­y’­un bir sö­zü var. Siz, Tols­to­y’­u ta­nır mı­sı­nız sa­yın vâ­lim? O da anar­şik­tir. Ça­r’­a mek­tup ya­zıp uya­ra­cak ka­dar ce­sur­dur. Söz şöy­le:

“İn­sa­noğ­lu­nun de­ğe­ri bir ke­sir­le ifâ­de edi­le­cek olur­sa pa­yı ger­çek ki­şi­li­ği­ni gös­te­rir; pay­da­sı da ken­di­si­ni ne zan­net­ti­ği­ni. Pay­da bü­yü­dük­çe kes­rin de­ğe­ri kü­çü­lür.”

Öğ­ren­ci­le­ri­nin de­ğe­ri­ni bü­yüt­me­ye ça­lı­şan bir ma­te­ma­tik öğ­ret­me­ni için ne ka­dar an­lam­lı bir söz. Si­zin pa­yı­nız kü­çük;  pay­da­nız pek bü­yük sa­yın vâ­lim.

Bir söz de Hz. Mev­lâ­nâ­’dan pay­la­şıl­mış: “İn­sa­nı gör­dük­le­rin­den ibâ­ret say­ma; gö­re­me­dik­le­rin­de ara. İçi­dir ha­kî­ka­tin res­mi; dı­şı sâ­de­ce bir man­za­ra.”

Ya siz ne yap­tı­nız? Man­za­ra­ya ba­kıp ka­rar ver­di­niz. Be­nim komp­lo­cu ta­ra­fım di­yor ki siz zâ­ten, o sı­nı­fa ad­re­se tes­lim git­ti­niz. Anar­şist bir öğ­ret­me­ni en­se­le­me­ye. Na­sıl­sa bir hay­li muh­bi­ri­niz ve ya­la­ka­nız var­dır. Hak­kı­nız yok­ken, yet­ki­niz yok­ken o sı­nı­fa gir­di­niz. Had­di­ni­zi aş­tı­nız. Ders es­nâ­sın­da sı­nı­fa gir­mek vâ­li­nin had­di de­ğil­dir. He­le de öğ­ren­ci­le­ri kar­şı­sın­da öğ­ret­me­ne ha­kâ­ret et­mek. Yor­gun bir kal­bi kır­dı­nız.

Keş­ki, bu ih­bâ­rı alın­ca sa­kal tra­şı ol­ma­yıp kra­va­tı çı­ka­rıp git­sey­di­niz fen li­se­si­ne. Sı­nı­fın ka­pı­sı­nı ça­lıp der­si din­le­mek için izin is­te­sey­di­niz. Pay na­sıl bü­yü­tü­lür gös­ter­sey­di­niz ge­le­ce­ğin bi­lim adam­la­rı­na, öğ­ret­men­le­ri­ne, po­li­ti­ka­cı­la­rı­na. Son­ra, te­şek­kür edip çık­say­dı­nız. Var­sın pay­da­nız bü­yü­me­sin­di ne olur sa­yın vâ­lim? Hem muh­bir­le­rin oyu­nu­nu bo­zar­dı­nız hem de baş­ka oyun­la­rı.

Yok, ol­maz. Bel­li ki siz lâ­ci­le­ri, kra­va­tı ve tra­şı pek sev­miş­si­niz.

Ne ol­du şim­di sa­yın vâ­lim? Ya­lo­va­’nın eği­tim kar­ne­si dü­zel­di mi? Duy­du­ğu­ma gö­re siz Ar­da­han Vâ­li­si iken Ar­da­han ÖS­S’­de en son sı­ra­day­mış. Ora­yı da böy­le mi dü­zelt­ti­niz?

“Os­man­lı Os­man­lı­” de­yip du­ru­yo­ruz ya sa­yın vâ­lim? Şeh­zâ­de ile ders ya­par­ken der­se mü­dâ­hil olan sul­ta­nı elin­de so­pa ile ko­va­la­yan ho­ca­yı bil­mem duy­du­nuz mu? Keş­ki Ha­lil Ho­cam da si­zi so­pay­la ko­va­la­say­dı da âle­me ib­ret ol­say­dı.

Biz­ler, bu kı­yâ­fet ta­kın­tı­lı ka­fa­dan çok çek­tik. Bu yüz­den kar­şı dur­mak zo­run­da­yız.  İs­ti­fâ et­me­li­si­niz sa­yın vâ­lim. Bir öğ­ret­me­ni aşa­ğı­la­dı­ğı­nız ve 28 Şu­bat ka­fa­sı ta­şı­dı­ğı­nız için is­ti­fâ et­me­li­si­niz. 

CHP’­ye:

Bu sta­tü­ko­cu ka­fa­yı AK Par­ti îcâd et­me­di. Si­zin ese­ri­niz. Vâ­li­nin yap­tı­ğı, ik­nâ oda­la­rın­dan da­ha aşa­ğı­lık de­ğil. Ka­mu­sal ala­na sok­ma­dı­ğı­nız ve ka­mu­sal alan­dan kov­du­ğu­nuz in­san­la­rın ne­ler ya­şa­dı­ğı­nı şim­di his­set­ti­niz mi? Kaç ha­yat mah­vol­du, kaç ha­yat sön­dü bi­li­yor mu­su­nuz? Si­zin bu ko­nu­da ko­nuş­ma­ya, kı­yâ­fet ser­best­li­ği­ni sa­vun­ma­ya hiç hak­kı­nız yok.

Ha­lil Ser­kan Öz gi­bi in­san­lar, si­zin kı­sır dün­yâ­nı­zın çok dı­şın­da. Du­rum­dan va­zî­fe çı­kar­ma­yın.

Not : Hâ­di­se, ne AK Par­ti ne CHP hi­kâ­ye­si. Tam bir “Ö­lü Ozan­lar Der­ne­ği­” hi­kâ­ye­si. Di­le­rim bun­dan son­ra, Tür­ki­ye­’nin her­han­gi bir ye­rin­de böy­le bir şey ya­şa­nır­sa sı­nıf­ta­ki öğ­ren­ci­ler öğ­ret­men­le­rin­den ön­ce vâ­li­ye, “Ders ya­pı­yo­ruz. Dı­şa­rı çı­kın.” der­ler. Böy­le öğ­ren­ci­ler ye­tiş­tir­di­ği­miz gün ka­za­na­ca­ğız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi