Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Papa Pandora’nın kutusunu açtı..

Papa Pandora’nın kutusunu açtı..

Dün kaldığımız yerden devam edelim.. Papa bu tartışmaya yanlış yerden katıldı.. Zaman yanlıştı, mekan yanlıştı, başlangıç yanlıştı, sonuç yanlıştı. Evet ortada bir trajedi var. Ama bu trajedi bir taraf için geçerli değil, iki taraflı bir trajedi bu. Bu trajeninin sorumluları da sadece iki taraftan ibaret değil.  Vatikan da sorumlu bu trajediden, Protestan misyonerler de, dün sözünü ettiğim diğer ülkeler de..Kan tartılarak adalet sağlanmaz.

Haksızlığa uğramak kimseye başkalarına haksızlık yapma hakkı vermez. Tanıkları ve sanıkları kaybolmuş, asırlık davalar üzerinden yeni düşmanlıklar peydahlamak, babaların günahının faturasını çocuklarına ödetmeye kalkışmak doğru değil. Aynı kavimden olmak, kavmin sorumluluğunu üstlenmek anlamına da gelmez.. Suç şahsidir. Beraati zimme esastır. Bunlar en basit din ve ahlak kuralıdır. Papa bu kadar basit bir gerçekten habersiz olamaz. Peki o zaman asıl sorun ne!

Cologne Üniversitesi’nden Hollandalı tarihçi Jan-Bart Gewald, Alman babalardan olan binlerce çocuk için özel kurulan bazı toplama kamplarından bahseder. Erkeklerinin çoğu öldüğünden kadınlar ve genç kızlar, Alman askerlerine seks kölesi olmaya zorlanmışlardır. Bu olayla ilgili Herero ve Nama halkının başına gelenleri dün yazmıştım. Savaştan kurtulan ve sığınmak için İngiliz imtiyaz bölgesine kaçamayan çoğu kadın ve çocuk, tıpkı İngiliz İdaresindeki 1. ve 2. Boer Savaşlarından kalanların başına gelenlere benzer şekilde toplama kamplarına sürüldü. Almanlar ölen her Herero’nun kaydını düzenli bir şekilde tuttular. Kamplardan çalışmak üzere Alman firmalarına gönderilenler ölene kadar çok kötü şartlarda çalıştırılıyordu.. Ağır çalışma koşulları, hastalıklar ve kötü beslenme yüzünden Herero nüfusunun %50-%80’inin yok olduğu sanılmaktadır.

Evet, dışişleri açıklamasında ifade edildiği gibi “Dini makamlar mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir. Papa’nın tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez.” 

20. yüzyıl boyunca, dünyada birçok bölgede soykırımlar, katliam, savaş, darbeler, terör eylemleri, politik, ideolojik, etnik ayırımcılık yapılarak, dini, mezhebi, etnik kıyımlar, kitlesel katliamlar, iç savaşlar çıkartıldı. Bunlar bir şekilde 21. yüzyılda da devam ediyor. Filistin’de, Suriye’de, Mısır’da, Irak’ta, Afganistan’da yaşananlar ortada. Öyle anlaşılıyor ki, bugünkü uluslararası ekonomik ve politik düzen, adaletsizlik, kimlik sorunları, sosyo-ekonomik eşitsizlikler devam ettiği sürece, yaşanmakta olan insanlık dışı olaylar ve bu trajedi bitmeyecek. Papa’nın sergilediği tavır ya da Mısır’daki darbeye darbe, darbeciye darbeci diyemeyen batı enteljansiyası ve İsrail’in insanlık dışı katliam ve saldırıları karşısında 3 maymunları oynayan batı dünyasındaki malum çevreler ve batı mediası, onlarla işbirliği yapanlar bütün bu cinayetlerin baş sorumlusu ve suç ortağıdır.

Ermenilere yapılan zulüm de zulümdür, Müslümanlara yapılan zulüm de zulümdür. Camiye toplanıp yakılan Müslümanlara yapılan zulmü de göreceksiniz. Yoksa sureti haktan gözükerek bu kirli oyunun parçası olursunuz. Mazlumdan yana olacağız, zalim babamız, mazlum düşmanımız da olsa. Dürüstlük bunu gerektirir.. Gerçek herkes için en iyi olanıdır. Gerçeği araştırmak ise tarihçilerin işidir.

Hem bu ulusçuluk belasını başımıza bela eden sizsiniz. Müslümanların halifesini Selanik’e süren, onu Yahudi işadamı Alatini efendinin evinde ikamete mecbur edenler sizinkilerin işbirlikçileri değil mi idi, bu haltı yiyenler de bu darbeciler değil mi idi.. Aynı silahla sağı da solu da siz vurdurdunuz soğuk savaşta.. Cumhuriyeti kuranlar da İttihat Terakki’nin siyasi kanadı değil mi idi. Bu konuda suçladıklarınız da, aynı örgütün askeri kanadı değil mi idi. İtiraf etsenize İsrail’in kurulması için, Osmanlı devletinin dağılması için milliyetçilik ve ulus devletleri bayrağına sarıldınız. Böylece Anadolu’daki Ortodoksları kendi kirli emelleriniz için kullanacak, sonra da onlara karşı Osmanlı içindeki müttefiklerinizin sopasına karşı onlara kucak açacak, Ortodoksluğu aynı şekilde Doğu Roma’yı teslim alacaktınız.

Papa, Pandora’nın kutusunu açarak, tehlikeli bir tartışmaya start verdi. Afedersiniz Papa yanılmazdı değil mi? Ne olacak şimdi!

Papa’ya söylenmesi gereken bir sözümüz var: Sizinkilerin biz Müslümanlara kurdukları tuzak, aynı zamanda bugün sahipleniyor gibi yaptığınız Ermenilere kurulan tuzaktı. Bizim birbirimize karşı kazanacak bir zaferimiz yok, ama birlikte sizinkilere karşı kazanacak bir zaferimiz var..

Doğu Roma halklarının Biladi Rum’un kadim uygarlıklarının derin tecrübesi Batı Roma’nın çağdaş uzantılarının kirli oyununu bozacak.. Vatikan’da vicdanındaki sıcaklık sönmemiş akıl sahiplerine bir çift sözüm var: Bütün insanlığın hayrına olmayan bir çözüm önerisi bizim önerimiz olmayacak. İçimizdeki insan kılıklı beyinsizlerin işlediklerine gelince, onların işledikleri yüzünden bizi helak etme Allahım. 

Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Abdurrahman Dilipak Arşivi