Yener Dönmez

Yener Dönmez

Süreçte Döndük mü Başa?

Süreçte Döndük mü Başa?

PKK’­nın sta­tü el­de et­me­di­ği sü­re­ce si­lah bı­rak­ma­ya­ca­ğı­nı yıl­lar­dır söy­lü­yo­rum. Açı­lım Sü­re­ci­’n­de de gö­rü­şüm buy­du 

Çö­züm Sü­re­ci­’n­de de bu.

Ama ba­zı ar­ka­daş­lar özel­lik­le son iki yıl­dır PKK’­ya “te­rör ör­gü­tü­” de­mek­ten bi­le im­ti­na et­ti­ler. On­lar için Ağ­rı­‘da­ki olay son­ra­sın­da bir an­da PKK ye­ni­den te­rör ör­gü­tü olu­ver­di.

Biz ise dün ner­de du­ru­yor­sak, bu­gün de ay­nı nok­ta­da­yız. Bi­zim için PKK dün de te­rör ör­gü­tüy­dü, bu­gün de. 
Ya­zı­la­rım­da 2015 yı­lı­nın zor bir yıl ola­ca­ğı­nı vur­gu­lu­yo­rum.  Tür­ki­ye­’nin ha­la çö­ze­me­di­ği bu ne­den­le de bas­kı al­tı­na gi­re­ce­ği ko­nu­lar bel­li. Eko­no­mi, te­rör so­ru­nu, 1915 olay­la­rı.

Sa­na­yi ve üre­tim ka­le­mi­miz 

Tür­ki­ye­’nin eko­no­mi­si­nin ana mo­to­ru ol­ma­dık­ça bel­li pe­ri­yot­lar­da eko­no­mik kriz­ler ve sı­kın­tı­lar ka­çı­nıl­maz. Rah­met­li Er­ba­kan Ho­ca­’nın “a­ğır sa­na­yi­” üze­ri­ne bu den­li dur­ma­sı­nın se­be­bi eko­no­mi­nin ba­ğım­sız­lı­ğın te­me­li ol­ma­sıy­dı. İn­şa­at sek­tö­rü iyi ama Tür­ki­ye­’nin üre­tim ya­pan bir  sa­na­yi­si ha­la ola­ma­dı.

1915 Olay­la­rı ko­nu­sun­da ise çö­zül­me­yen so­run, her yıl bas­kı­sı­nı bi­raz da­ha ar­tı­ra­rak Pa­pa­’nın ağ­zın­dan “soy­kı­rı­m” de­ni­le­cek nok­ta­ya var­dı. Pa­pa­’nın bu ke­li­me­yi kul­lan­ma­sı Hris­ti­yan ül­ke­le­rin ge­le­cek­te­ki tu­tum­la­rı­nı be­lir­le­mek için bir adım­dı. Bu­nun do­ğu­ra­ca­ğı so­nuç­lar­la mü­ca­de­le et­mek­le ge­çe­cek yıl­la­rı­mız.
PKK te­rö­rü me­se­le­sin­de ise Su­ri­ye­’nin önem­li böl­ge­si­ni fii­len kon­tro­lü al­tın­da tu­tan bir ör­güt var ar­tık kar­şı­mız­da.

Ya­ni İkin­ci Kan­dil...

Hat­ta Su­ri­ye­’de Kan­di­l’­den çok da­ha avan­taj­lı du­rum­da­lar. Si­lah te­mi­ni, lo­jis­tik, ya­kıt, ko­num­lan­ma, kamp vs. açı­sın­dan Kan­di­l’­den çok da­ha avan­taj­lı bir coğ­raf­ya.

Tür­ki­ye­’nin eli­ni çok zor­la­ya­cak bir du­rum. Ağ­rı ola­yın­da  gör­dü­ğü­müz üze­re PKK her an ça­tış­ma­ya ha­zır va­zi­yet­te. Ya­ni si­lah­lı un­sur­la­rın sı­nır dı­şı­na çe­kil­di­ği fi­lan yok.

PKK in­san kay­nak­la­rı­nı ve­rim­li kul­lan­ma açı­sın­dan ol­duk­ça tec­rü­be­li. Bu ha­zır­lık­lı bek­le­me du­ru­mu­nu bo­şu­na yap­mış bir ör­güt de­ğil. Se­çim­ler­den son­ra ola­cak­lar bel­li. Bu gi­diş­le se­çim­den son­ra  Gü­ney­do­ğu­’da ça­tış­ma­la­rı ön­le­mek im­kan­sız. Ya­zı­nın ba­şın­da da söy­le­di­ğim gi­bi PKK’­nın is­te­di­ği tek şey var ve de­ğiş­mez: STA­TÜ...
Tür­ki­ye­’nin dün­ya adı­na ifa­de ede­bi­le­ce­ği pek çok şey mev­cut. Ama içe­ri­de­ki so­run­la­rı usu­lün­ce çöz­me­den bu müm­kün de­ğil.

Ya­ra­lı Meh­met­çik­le­ri­mi­zi PKK yan­daş­la­rı­na ta­şıt­ma du­ru­mu­na dü­şer­sek dün­ya adı­na da bir­şey ifa­de ede­me­yiz.
Mil­li Sa­vun­ma Ba­ka­nı İs­met Yıl­maz ve Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Nec­det Özel, Ağ­rı­‘da Meh­met­çi­ğin düş­tü­ğü du­rum kar­şı­sın­da baş so­rum­lu­dur­lar. Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri men­sup­la­rı bu du­ru­ma düş­me­me­li. Son yıl­lar­da­ki da­va­lar ne­de­niy­le hay­li hır­pa­lan­mış TSK men­sup­la­rı bir de bu du­rum­la­ra dü­şer­se dün­ya­da hiç­bir or­du ta­ra­fın­dan cid­di­ye alın­maz. Bir ül­ke­nin si­lah­lı kuv­vet­le­ri­nin cid­di­ye alın­ma­ma­sı de­mek o ül­ke­nin ken­di­si­nin de cid­di­ye alın­ma­ma­sı so­nu­cu­nu do­ğu­rur.

Geç­miş­te Akil Adam olan ba­zı ar­ka­daş­la­rın son iki üç gün­dür PKK’­yı yer­den ye­re vur­duk­la­rı­nı gö­rü­yo­rum. La­kin tren is­tas­yo­nu terk ede­li çok olu­yor. PKK’­ya iki yıl­dır te­rör ör­gü­tü de­nil­me­me­si­nin bir so­nu­cu ol­du. Şu­an dün­ya­da­ki pek­çok ül­ke PKK’­yı meş­ru ka­bul eder ha­le gel­di­ler. Tür­ki­ye­’de­ki pek­çok in­san da bu du­ru­ma gel­di.
Şim­di bir Ağ­rı ola­yın­dan rüz­ga­rı çe­vir­mek zor. Her ham­le­nin her ka­ra­rın ül­ke­ye ve hal­ka ma­li­ye­ti olur. Çö­züm Sü­re­ci­’nin ni­ha­ye­te erip er­me­me­si çok önem­li. Ar­tık so­na er­di­ği açık olan sü­re­cin ma­li­ye­ti­ni se­çim son­ra­sın­da gö­re­ce­ğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Yener Dönmez Arşivi