Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Çanakkale’de Vahdet Farkı

Çanakkale’de Vahdet Farkı

100 yıl son­ra Ça­nak­ka­le­’yi an­la­ma­ya ça­lış­mak ve Ça­nak­ka­le rû­hu­nu di­rilt­mek için ya­pı­lan fa­ali­yet­ler ve top­lan­tı­lar bi­le Tür­ki­ye­’nin gel­di­ği se­vin­di­ri­ci nok­ta­yı gör­mek için kâ­fi. Söz­de Er­me­ni soy­kı­rı­mı me­se­le­si üze­rin­den Tür­ki­ye­’yi sı­kış­tı­rıp İs­lam Dün­ya­sı­’na kar­şı top­ye­kûn bir sa­vaş açıl­ma­ya ça­lı­şıl­dı­ğı bu­gün­ler­de, Tür­ki­ye de Ça­nak­ka­le Sa­vaş­la­rı­’nı gör­kem­li or­ga­ni­zas­yon­lar­la ha­tır­la­ta­rak dün­ya­ya net bir me­saj ve­ri­yor. 

100 se­ne ön­ce­ki “has­ta ada­m”­ın di­re­niş des­ta­nı olan Ça­nak­ka­le Sa­vaş­la­rı, tüm dün­ya­yı tit­ret­miş ve bil­has­sa Ba­tı­lı­la­ra “Os­man­lı aca­ba aya­ğa mı kal­kı­yor?” so­ru­su­nu sor­durt­muş­tu. Os­man­lı­’nın kül­le­ri ara­sın­dan do­ğan Tür­ki­ye­’nin bir asır son­ra bu rû­hu ya­ka­la­ma ih­ti­ma­li bi­le ay­nı cep­he­nin bu­gün­kü ak­tör­le­ri­ni ür­küt­me­ye ye­ti­yor.   

Onun için 100 se­ne ön­ce Ça­nak­ka­le­’yi ge­çe­me­yen, Os­manlı­’nın şah­sın­da üm­me­ti di­ze ge­ti­re­me­yen odak­lar bu­gün ka­ra­dan, de­niz­den, ha­va­dan üm­me­tin son ka­le­si Tür­ki­ye­’yi tes­lim al­mak ve Tür­ki­ye­’nin yü­rü­yü­şü­nü dur­dur­mak için ça­lı­şı­yor­la­r… 

SO­RU­LA­R… 

Evet, va­kı­a bu­gün bu ma­ale­se­f…

Ka­za­nım­la­rı­mı­za, gel­di­ği­miz nok­ta­ya, aş­tı­ğı­mız ba­di­re­le­re, kur­tul­du­ğu­muz pran­ga­la­ra ve yık­tı­ğı­mız ta­bu­la­ra ba­kıp el­bet­te şük­re­de­ce­ğiz. 

An­cak ce­sa­ret­li bir sor­gu­la­may­la “Ken­di­mi­zi üm­me­tin ya­nı­na, üm­me­ti de ken­di ya­nı­mı­za na­sıl çe­ke­bi­li­riz?” so­ru­su­nu güç­lü bir şe­kil­de sor­ma­mız la­zım bu­gün. 

“Kes­ret­te vah­de­ti na­sıl te­min ede­ce­ğiz?” di­ye so­rup bu­nun için ye­ni bir se­fer­ber­lik ilan et­me­miz la­zım bu­gün. 

“Ça­nak­ka­le Sa­vaş­la­rı­’n­da omuz omu­za di­re­nen üm­me­tin fert­le­ri­ni ye­ni­den ay­nı saf­ta na­sıl bu­luş­tu­ra­bi­li­riz?” so­ru­su­nun ce­va­bı­nı bul­mak için ge­ce gün­düz ça­lış­ma­mız la­zım bu­gün. 

“­sı­mın Nes­li­’ni ye­tiş­tir­mek için po­si­ti­vist kod­lar­la ya­zıl­mış eği­tim sis­te­min­den na­sıl kur­tu­la­bi­li­riz? Ah­lak anar­şiz­mi­ni na­sıl ber­ta­raf ede­bi­li­riz?” di­ye vic­dan­la­rı­mız ya­na­rak için­de bu­lun­du­ğu­muz hâ­li sor­gu­la­ma­mız la­zım bu­gün. 

VAH­DET FAR­KI

Vah­det, ya­yın çiz­gi­siy­le ve il­ke­le­riy­le hem bu so­ru­la­rı sık­ça so­ru­yor hem de ıs­rar­la ce­vap­la­rı­nı bu­lup ya­yın­lı­yor. 

Ça­nak­ka­le Sa­vaş­la­rı­’nın yü­zün­cü yıl­dö­nü­mün­de, ge­rek 18 Mar­t’­ta ge­rek­se bu­gün özel say­fa­la­rıy­la veD.Meh­met Do­ğan ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan Genç Sa­fa­hat he­di­ye­si ile Vah­det yi­ne far­kı­nı or­ta­ya koy­du. 

Bu has­sa­si­ye­tin sa­de­ce bu­gün­le­re mün­ha­sır kal­ma­ya­ca­ğı­na ve sü­rek­li ola­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum. As­lın­da bu çiz­gi, Vah­det için ve va­ta­nı­nı, mil­le­ti­ni ve üm­me­ti se­ven her ya­yın or­ga­nı için bir ter­cih de­ğil zo­run­lu­luk ol­ma­lı­dır. 

Zi­ra bu mil­le­tin ve üm­me­tin baş­ka çı­kar yo­lu, ça­re­si, ha­yat an­la­yı­şı yok­tur; ola­maz da. 

Rah­me­t’­in sa­ğa­nak gi­bi yağ­dı­ğı bu­gün­ler­de Ça­nak­ka­le Sa­vaş­la­rı­’nın aziz şe­hid­le­ri­ni rah­met­le, min­net­le ve şük­ran­la yâd edi­yo­ru­z… Bu mu­az­zez şe­hid­le­rin ve ga­zi­le­rin to­run­la­rı ol­du­ğu­muz için Ce­nab-ı Al­la­h’­a şük­re­di­yo­ruz...

On­la­rın ruh­la­rı­nı mu­az­zep kıl­ma­mak ve ema­net­le­ri­ne sa­hip çık­mak için son ne­fe­si­mi­ze ka­dar mü­ca­de­le ede­ce­ği­mi­ze ye­min edi­yo­ru­z… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Muhsin Meriç Arşivi