Recep Garip

Recep Garip

2014 Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülü ESKADER’den

2014 Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülü ESKADER’den

Ede­bi­yat Sa­nat ve Kül­tür Araş­tır­ma­la­rı Der­ne­ği ES­KA­DER 2014 yı­lı­nın ede­bi­yat, sa­nat ve kül­tür ödül­le­ri­ni ver­di ge­çen gün­ler­de. Ali Emi­ri Kül­tür Mer­ke­zi’n­de ger­çek­leş­ti­ri­len bu ödül tö­re­nin­de Ba­kan, Mil­let­ve­ki­li, Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı dü­ze­yin­de ka­tı­lı­mı göz­le­ri­miz ara­dı. Ne Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı Na­bi Av­cı var­dı ne de tem­sil­ci­si. Ne Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Ömer Çe­lik var­dı ne de tem­sil­ci­si. Ne de tel­graf­la­rı var­dı. Yi­ne de İs­tan­bul Bü­yük­şe­hi­r’i tem­si­len Kül­tür Dai­re Baş­ka­nı ka­dim dos­tu­muz Ab­dur­rah­man Şen gel­di sağ ol­sun­lar. Kuş­ku­suz da­vet edi­lip edil­me­dik­le­ri­ni de bil­me­di­ği­mi bu­ra­da ifa­de et­mek is­te­rim.

Ali Emi­ri Kül­tür Mer­ke­zi­’n­de­ki bü­yük bu­luş­ma Es­ka­de­r’­in da­ha çok bü­yü­ye­ce­ği­ne da­ir işa­ret­ler­le do­luy­du. İç­ten, yü­rek­ten ve sa­mi­mi bir or­tam hep ön­de dur­du. Dur­ma­lı da. Sa­mi­mi­ye­tin kay­be­dil­di­ği yer­ler­de pro­to­kol­ler, so­ğuk ha­va­lar, dış­lan­mış­lık­lar, ri­ya­kâr ba­kış­lar, gu­rur ve ki­bir­li hal­ler is­ter is­te­mez dev­re­ye gi­ri­ve­ri­yor. Bun­dan uzak du­rul­ma­sı icap eder. Tö­ren öy­ley­di, di­ri, can­lı, he­ye­can­lı ve sa­mi­mi. 28 ay­rı dal­da 30 ödül ver­di Es­ka­der. Ödül alan­lar­la dost­la­rı­nı yan ya­na ge­ti­re­rek on­la­ra onur bel­ge­le­ri­ni ver­dir­me­le­ri de ay­rı bir ne­za­ket­ti doğ­ru­su. Ben de 15 yıl­dır emek­le­ye emek­le­ye, du­var­la­rı aşa aşa ede­bi­yat atöl­ye ça­lış­ma­sı­nı yap­tı­ğı­mız AY VAK­Tİ ödü­lü­nü dos­tum Şe­ref Ak­ba­ba­’ya ver­dim. On beş yıl ön­ce bir ak­şa­müs­tü Yu­şa Te­pe­si­’n­de yü­rü­yüş es­na­sın­da ka­rar al­mış­tık der­gi­miz Ay Vak­ti için. Kı­sa sü­re son­ra Nu­ret­tin Dur­man ağa­be­yim de der­gi­mi­zin üçün­cü bo­yu­tu­nu sağ­la­ya­rak ya Al­lah bis­mil­lah di­ye­rek baş­la­mış­tık. Tam on beş yıl ol­muş. Şü­kür. “Yol şü­kür­dü­r” di­ye­rek yü­rü­yü­şü sür­dü sü­rü­yor Ay Vak­ti­’nin. Der­gi­miz 2014 yı­lı ede­bi­yat der­gi­si ödü­lü­nü al­mış ol­du. Sa­lo­na yi­ne ka­dim dos­tum Şe­hir ve Kül­tür der­gi­si­ni bir­lik­te ya­yın­la­dı­ğı­mız Meh­met Ka­mil Ber­se­’y­le gel­dik.

Es­ka­der, bir­kaç yıl­lık bir ku­ru­lu­şu­muz,  bir kül­tür, sa­nat der­ne­ği­miz­dir. Ben de bu der­ne­ğin bir üye­si­yim.  Yıl bo­yun­ca ara­lık­sız kül­tür ve sa­nat fa­ali­yet­le­rin­de is­mi­ni ön­de tut­ma­yı ba­şa­rı­yor. Özel­lik­le ka­dim dos­tum kül­tür ve sa­nat ada­mı Meh­met Nu­ri Yar­dı­m’­ın hak­lı gay­re­ti, ve­fa­sı, ne­za­ke­ti, her kül­tür ada­mı­nı dik­ka­te ala­rak çağ­rı­lar­da, il­ti­fat­lar­da bu­lu­nu­yor ol­ma­sı, Es­ka­de­r’­in bü­yü­me­sin­de en bü­yük ve­si­le­dir. Bir de  var, her an ye­ni­le­nen, ta­ze tu­tu­lan, dik­ka­te alı­na­rak kül­tür sa­nat fa­ali­yet­le­rin­den bah­se­den.

 Ödül sa­hip­le­ri na­sıl se­çi­li­yor, jü­ri kim­ler­den oluş­muş, bun­lar ge­ce­de gö­re­me­dik­le­ri­miz. 28 ay­rı dal­da 30 ki­şi­nin sah­ne­ye alın­ma sü­reç­le­ri de vak­tin uza­ma­sı­na ne­den olu­yor. Bun­lar da­ya­nı­la­sı şey­ler­dir. Ye­ter ki ül­fet, mu­hab­bet, asa­let, ne­za­ket yer­li ye­rin­de ol­sun. Sev­gi, say­gı, hür­met ve hiz­met ama­ca uy­gun düş­sün. La­kin bü­tün dost­la­rın yü­zü gü­lü­yor, iç­ten ve sa­mi­mi mu­hab­bet­ler­le kay­naş­ma­nın, da­ya­nış­ma­nın en çok im­re­nil­di­ği tö­ren­ler­den bi­ri­si ol­du­ğu­nu da söy­le­mek­te ya­rar var.

Şe­rif Ay­de­mir Ağa­bey, Es­ka­de­r’­in ye­ni Baş­ka­nı. Ödül tö­re­nin­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma, kay­da de­ğer, al­tı çi­zil­me­si ge­re­ken ko­nu­la­rı gün­de­me al­dı. Se­zai Ka­ra­ko­ç’­tan, Fet­hi Ge­muh­lu­oğ­lu­’n­dan, Sa­mi­ha Ay­ver­di­’den, Yah­ya Ke­ma­l’­den, Meh­met Aki­f’­ten bah­se­den iyi ha­zır­la­nıl­mış bir ko­nuş­may­dı.

Üs­ta­dı­mız Se­za­i Ka­ra­ko­ç’­un bir tes­pi­tiy­le sö­ze baş­la­mak is­te­rim di­yen Şe­rif Ay­de­mir; “İn­san­lı­ğın ta bi­da­yet­ten be­ri üç bü­yük ide­al ta­şı­dı­ğı­nı, bun­la­rın iyi­lik, doğ­ru­luk ve gü­zel­lik ol­du­ğu­nu, gü­zel­li­ğin ise es­te­ti­ğe ve sa­na­ta te­ka­bül et­ti­ği­ni söy­le­di. Türk-İs­lam Me­de­ni­ye­ti­nin dün­ya­da var ol­muş me­de­ni­yet­le­rin bü­tün bi­ri­kim­le­rin­den fay­da­lan­dı­ğı­nı, an­cak on­lar­dan ay­rı ola­rak ya­yı­nı çok da­ha öte­le­re ger­di­ği­ni, be­şe­ri­ye­tin vic­da­nı­na, mut­lak ha­ki­ka­ti çiğ ta­ne­le­ri gi­bi ser­pe­le­di­ği­ni ve in­sa­nı kal­bin­den ya­ka­la­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Şe­rif Ay­de­mir, “İş­te o me­de­ni­ye­ti­mi­zin ana sü­tun­la­rın­dan olan ede­bi­yat, gü­zel sa­nat­lar, mu­sı­ki ve mi­ma­ri gi­bi alan­lar­da göz ve gö­nül dol­du­ran gay­ret­le­ri ve eser­le­ri gör­mez­den ge­le­mez­dik. Zih­ni­mi­zi, mu­hab­be­ti­mi­zi ve eli­mi­zi on­la­ra uzat­mak zo­run­day­dı­k” de­di. Ay­de­mir, “Fu­zû­lî­’yi, Şeyh Ga­li­b’­i, It­ri­’yi, Si­na­n’­ı, Ka­ra­ca­oğ­la­n’­ı ve Yu­nu­s’­u ye­ni­den ara­yıp bul­mak, ye­ni­den ken­di­mi­zi za­ma­na kur­mak gi­bi bir der­di­miz ol­ma­lı­dır.” di­ye­rek ko­nuş­ma­sı­na de­vam et­ti.

2014 ödül­le­ri­nin bu yol­da bir teş­vik     ve tak­dir ma­hi­ye­ti ta­şı­dı­ğı­nı da be­lir­ten Ay­de­mir, bü­tün ka­tı­lım­cı­la­ra te­şek­kür et­ti. Din­le­yi­ci­ler, an­lam­lı ve öz­lü ko­nuş­ma­sın­dan ötü­rü Şe­rif Ay­de­mi­r’­i da­ki­ka­lar­ca al­kış­la­dı. Çün­kü ko­nuş­ma or­tak ses, or­tak bek­len­ti ve önem­li tes­pit­ler­le yol gös­te­ri­ci­lik ma­hi­ye­tin­dey­di.

Son yıl­lar­da Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ve Mec­lis ta­ra­fın­dan da Üs­tün Hiz­met ödül­le­ri ve­ri­li­yor. Bun­lar Bü­yü­yen Tür­ki­ye­’nin fo­toğ­raf­la­rı­dır ve önem­li­dir. Es­ka­der de Özel ve Üs­tün Hiz­met Ödül­le­ri ver­di. Özel Ödül en so­na bı­ra­kıl­mış. Oy­sa bun­lar ön­ce ve­ril­me­si ge­re­kir­di di­ye iç ge­çir­me­dim de­sem ek­sik olur. Prof. Dr. Sa­lih Tuğ ho­cam (Be­nim İs­tan­bul Yük­sek İs­lam Ens­ti­tü­sü’n­den ho­cam ve okul mü­dü­rüm­dür). Üs­tün Hiz­met Ödül­le­ri­ni ise “P­rof. Dr. Ke­mal Eras­lan, Ney­zen İl­yas Çe­li­koğ­lu ve 

Prof. Dr. Emi­ne Gür­soy Nas­ka­li al­dı. Prof. Dr. İh­san Sü­rey­ya Sır­ma, Ah­met Efe, Sab­ri Koz, Ah­met Ya­şar Ocak, İh­san Ka­bil, Prof. Dr. Mu­hit­tin Se­rin, Mü­nip Utan­dı, Prof. Dr. Mus­ta­fa Fay­da, Prof. Dr. Mah­mut Erol Kı­lıç, Or­han Kurt ve To­ron Ka­ra­ca­oğ­lu ödül alan­lar ara­sın­day­dı. Ku­rum ola­rak İn­san Ya­yın­la­rı, İBB Kü­tüp­ha­ne­ler ve Mü­ze­ler Mü­dür­lü­ğü ile İBB Kül­tür ve Sos­yal İş­ler Dai­re Baş­kan­lı­ğı­’na da çe­şit­li dal­lar­da ödül­ler ve­ril­di. ES­KA­DER bel­ge­se­li­nin gös­te­ril­me­siy­le baş­la­yan prog­ram­da Mü­nip Utan­dı, din­le­yi­ci­le­re gü­zel bir kon­ser ver­di. Fı­rat Kı­zıl­tuğ ud’­uy­la, Nu­rul­lah Ka­nık da ne­y’­iy­le Mü­nip Utan­dı­’ya eş­lik et­ti. Zi­ya­ret­çi­ler, tö­ren do­la­yı­sıy­la açı­lan “Ö­dül Ka­za­nan Eser­le­r”, “ES­KA­DER Kül­tür Sa­nat Fa­ali­yet­le­ri­” ve “Ba­sın­da ES­KA­DE­R” ser­gi­le­ri­ni gez­di­ler. Su­nu­cu Se­la­hat­tin Ko­ca­ars­la­n’­ın tak­di­mi­ni yap­tı­ğı tö­ren, de­ğer­li ses sa­nat­kâ­rı Mü­nip Utan­dı­’nın Türk mü­zi­ğin­den ses­len­dir­di­ği eser­ler­le baş­la­dı. Da­ha son­ra ödül­ler, sa­hip­le­ri­ne tak­dim edil­di. Os­man Ak­ku­şak, Prof. Dr. Ab­dul­lah Uç­man, Fu­at Ba­şar, Ah­met Öz­de­mir, Dr. Me­tin Eriş, Meh­met Can­gır, Şa­kir Kur­tul­muş, Mer­yem Ay­bi­ke Si­nan, Muh­te­rem Yü­ce­yıl­maz, Ga­zi Al­tun, Erol Ül­gen, Prof. Dr. Meh­di Er­gü­zel, Re­cep Ga­rip, Ali Hay­dar Hak­sal, Hi­la­li Mah­mu­toğ­lu, Ab­dur­rah­man Şen, Can Alp­gü­venç, Prof. Dr. Sup­hi Sa­at­çi, Er­do­ğan As­lı­yü­ce, Sâ­kin Öner, En­gin Kök­lü­çı­nar, Ze­ki Ak­yüz­lü, Ah­met Ma­hir Pek­şen ve Hik­met Sır­ma ödül sa­hip­le­ri­ne plâ­ket­le­ri­ni tak­dim eden­ler ara­sın­day­dı. Ödül­le­rin sa­hip­le­ri­ne ve­ril­me­si­nin ar­dın­dan top­lu fo­toğ­raf­lar çe­kil­di.”

KİM­LER ÖDÜL AL­DI?
1-Araş­tır­ma: İh­san Sü­rey­ya Sır­ma / Müs­lü­man­la­rın Ta­ri­hi (Be­yan Ya­yın­la­rı) 
2-Bi­yog­ra­fi: İl­ker De­re / Tah­sin Ban­gu­oğ­lu (Akıl Fi­kir Ya­yın­la­rı) 
3-Ço­cuk Ede­bi­ya­tı: Ah­met Efe (Bü­tün ço­cuk ki­tap­la­rıy­la, Nar Ya­yın­cı­lık) 
4-De­ne­me: Cen­giz Ay­doğ­du / Yal­nız­lık Mu­ha­tap İs­ter (Ötü­ken Neş­ri­yat) 
5-Der­gi: Ay Vak­ti 
6-Halk Ede­bi­ya­tı: Sab­ri Koz / Ka­ra­ca­oğ­lan – Kö­roğ­lu (Ki­ta­be­vi Ya­yın­la­rı) 
7-Hâ­tı­ra: Ah­met Ya­şar Ocak / Arı Ko­va­nı­na Ço­mak Sok­mak  (Ti­maş Ya­yın­la­rı) 
8-Hi­kâ­ye: Fat­ma Pek­şen / Gül­dö­nü­mü(Türk Ede­bi­ya­tı Vak­fı Ya­yın­la­rı) 
9-İn­ce­le­me: Şem­set­tin Şe­ker / Tan­zi­mat Fik­ri ve Ede­bi­yat (Der­gâh Ya­yın­la­rı) 
10-Klâ­sik Türk  Sa­nat­la­rı: Prof. Dr. Mu­hit­tin Se­rin (Hat Sa­nat­kâ­rı) 
11-Ki­tap Ya­yın­cı­lı­ğı: İn­san Ya­yın­la­rı 
12-Ku­rum: İBB Kü­tüp­ha­ne ve Mü­ze­ler Mü­dür­lü­ğü 
13-Kül­tür Pro­je­si: “İs­tan­bul Ko­re­’de 2014” Pro­je­si ile İBB Kül­tür ve Sos­yal İş­le­ri Dai­re Baş­kan­lı­ğı 
14-Ma­hal­lî Ba­sın: Arap­gir Pos­ta­sı     Ga­ze­te­si 
15-Mi­zah: Sa­it Co­şar / Ka­ri­ka­tü­rün Ay­na­sın­da Ede­bi­yat­çı­lar (Ka­pı Ya­yın­la­rı) 
16-Mo­nog­ra­fi: Mus­ta­fa Öz­çe­lik /         Yu­nus Em­re­’nin Dost­la­rı (Bü­yü­yen Ay     Ya­yın­la­rı)
17-Mü­zik: Mü­nip Utan­dı (ses sa­nat­kâ­rı) 
18-Oku­ma­ya Teş­vik: Şe­nol Ko­ca / Düz­ce - Kay­naş­lı Kay­ma­ka­mı 
19-Ro­man: Mür­sel Gün­doğ­du / Ve­zir – Ni­za­mül­mülk (Ne­sil Ya­yın­la­rı) 
20-Si­ne­ma: İh­san Ka­bil (Si­ne­ma ya­za­rı ve eleş­tir­me­ni) 
21-Şi­ir: Nu­ret­tin Dur­man / De­rin Ya­ra (Pro­fil Ya­yın­la­rı) 
22-Ta­rih: Prof. Dr. Mus­ta­fa Fay­da / Hu­le­fâ-yı Ra­şî­dîn Dev­ri (Kub­be­al­tı         Neş­ri­ya­tı) 
23-Ta­sav­vuf Kül­tü­rü: Prof. Dr. Mah­mut Erol Kı­lıç 
24-Te­le­viz­yon Di­zi­si: Ye­di Gü­zel Adam (TRT1 Te­le­viz­yo­nu) 
25-Te­ma­şa Sa­na­tı: Or­han Kurt (Ka­ra­göz us­ta­sı) 
26-Ti­yat­ro: To­ron Ka­ra­ca­oğ­lu (Şe­hir Ti­yat­ro­la­rı) 
27-Üs­tün Hiz­met Ödü­lü: Prof. Dr. Ke­mal Eras­lan 
28-Üs­tün Hiz­met Ödü­lü: İl­yas Çe­li­k-
oğ­lu 
29-Üs­tün Hiz­met Ödü­lü: Prof. Dr. Emi­ne Gür­soy Nas­ka­li 
30-Özel Ödül: Prof. Dr. Sa­lih Tuğ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Garip Arşivi