Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Bilim İnsanları Ne Zaman Konuşacak?

Bilim İnsanları Ne Zaman Konuşacak?

Za­ma­nın­da ya­pıl­ma­yan bir iş za­ma­nı geç­tik­ten son­ra ya­pıl­sa da ya­pıl­ma­mış sa­yı­lır. Er­me­ni teh­ci­ri­nin 100. Yı­lın­da baş­ta AB ol­mak üze­re Avus­tur­ya gi­bi ba­zı ül­ke­ler bu­nun soy­kı­rım ol­du­ğu yö­nün­de ka­rar al­dı­lar. Geç­ti­ği­miz haf­ta­yı soy­kı­rım­dır de­ğil­dir tar­tış­ma­la­rı için­de ge­çir­dik. Ge­çen haf­ta yaz­mış­tım ama soy­kı­rım ya­la­nı­na ye­ni ül­ke­le­rin ka­tıl­ma­sı bu ko­nu­yu bir de­fa da­ha ele al­ma­yı zo­run­lu­luk ha­li­ne ge­tir­di.

Dip­lo­ma­si ken­di ken­di­mi­ze ko­nuş­mak­la ol­mu­yor. Plan­lı,prog­ram­lı bel­ge­ye da­ya­nan bir ça­lış­ma ya­pıl­ma­dı­ğı tak­dir­de soy­kı­rı­mı ta­nı­yan ül­ke­le­re ye­ni­le­ri­nin de ka­tı­la­ca­ğın­dan şüp­he ol­ma­ma­lı. Her Ni­san ayın­da Türk top­lu­mu­na ko­nu­şa­rak kim­se gö­re­vi­ni yap­mış ol­maz. As­lo­lan bu me­se­le­nin ulus­la­ra­ra­sı top­lu­ma an­la­tıl­ma­sı­dır. Er­me­ni di­as­po­ra­sı­nın kıt im­kan­lar­la yü­rüt­tü­ğü kam­pan­ya­yı 80 mil­yon­luk Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti yü­rü­te­mi­yor­sa ora­da bir sa­kat­lık var de­mek­tir.

Er­me­ni­le­rin Do­ğu­’da yap­tı­ğı kat­li­am­lar­la il­gi­li kaç fi­lim yap­tık. Kaç ta­ne ki­tap ya­zıl­dı? Türk­çe ya­zı­lan ki­tap­la­rı kas­tet­mi­yo­rum, ba­tı dil­le­ri­ne çev­ri­len doğ­ru dü­rüst tez­le­ri­mi­zi sa­vu­nan eser yok. Şi­ka­yet­le, ha­ma­set­le dış po­li­ti­ka yap­ma­nın dev­ri geç­miş­tir. Son olay­la­rı bir uya­rı sin­ya­li ola­rak gö­rüp çok cid­di bir en­for­mas­yon ça­lış­ma­sı­nın ya­pıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

AB’­ye avı­us­tur­ya­’ya Rus­ya­’ya kız­ma­dan ön­ce ken­di ken­di­mi­ze kız­ma­lı­yız. Bu­ıra­kın dı­şa­rı­yı da­ha ken­di va­tan­daş­la­rı­mı­zın bir kıs­mı­nı bi­le ik­na ede­me­mi­şiz. Sağ­da sol­da soy­kı­rım var de­me­yi me­de­ni­leş­mek ola­rak gö­ren­ler var. Er­me­ni­le­ri kes­tik, biç­tik di­yin­ce sta­tü de­ğiş­ti­re­cek­le­ri­ni, sı­nıf at­la­ya­cak­la­rı­nı dü­şü­nen­ler var. Han­gi mil­le­tin ço­cuk­la­rı ec­da­dı­na küf­ret­me­yi, ha­ka­ret et­me­yi me­de­ni­leş­mek, ba­tı­lı­laş­mak ola­rak gö­rür. Ken­di­mi­ze an­la­ta­ma­dı­ğı­mız bir şe­yi baş­ka­la­rı­na na­sıl an­la­ta­ca­ğız?

Bir de dü­şün­ce ve fi­kir öz­gür­lü­ğün­den dem vu­ru­lu­yor. İn­sa­nın ken­di ken­di­si­ne ha­ka­ret et­me­si­ni öz­gür­lük ola­rak gör­me­si ne acı? Oy­sa öz­gür­lü­ğün kıb­le­si gi­bi gö­rü­len ül­ke­le­rin ço­ğu soy­kı­rı­mı ka­bul et­me­me­yi mü­ey­yi­de­ye bağ­la­mış ül­ke­ler. Böy­le dü­şün­mez­sen se­ni içe­ri tı­ka­rım an­la­yı­şı­nın ne­re­si öz­gür­lük? Bir ko­nu­da fark­lı dü­şün­me­ni­ze izin ve­ril­mi­yor­sa ora­da öz­gür­lük de yok­tur. Ken­di ken­di­mi­zi pa­ra­la­ma­yı öz­gür­lük sa­nı­yo­ruz. Ba­tı­’nın bur­nu­mu­za ge­çir­di­ği zin­cir­ler­den bir tür­lü kur­tu­la­mı­yo­ruz.

HDP’­nin der­di­ni an­la­mak müm­kün. Bu ül­ke­yi ne ka­dar iti­bar­sız­laş­tı­rır­lar­sa o ka­dar iş­le­ri­nin ko­lay ola­ca­ğı­nı sa­nı­yor­lar. Ha­la yem­len­di­ği top­ra­ğa iha­net eden bu par­ti­nin Tür­ki­ye­li­le­şe­ce­ği­ne ina­nan­lar var. HDP di­ya­ne­ti ka­pa­ta­cak, soy­kı­rı­mı ka­bul ede­cek, te­rö­rü hiç la­net­le­me­ye­cek, Kan­dil­den,İm­ra­lı­dan emir al­ma­ya de­vam ede­cek ama Tür­ki­ye­li­le­şe­cek. Böy­le Tür­ki­ye­li­leş­me ola­bi­lir mi? Ba­zı­la­rı AK par­ti­ye hınç­la­rı yü­zün­den HDP’­nin ka­fa­sı­nın ar­ka­sın­da­ki­le­ri gör­me­ye­cek ka­dar ken­di­ni kör­leş­tir­miş. Her par­ti eleş­ti­ri­le­bi­lir ama as­la ül­ke­yi böl­mek için yo­la çık­mış bir par­ti­ye fe­da edi­le­mez.

Baş­ba­ka­n’ da Cum­hur­baş­ka­nı da Ba­tı­’nın bir bas­kı ara­cı ola­rak kul­lan­dı­ğı  soy­kı­rım id­di­ala­rı­na ge­re­ken ce­va­bı ver­miş­tir. Ama asıl ce­va­bı bi­lim adam­la­rı­nın ver­me­si ge­re­kir. Tür­ki­ye 2 mil­yon­luk Er­me­nis­ta­n’­ın pa­tır­tı­sı kar­şı­sın­da ac­ze düş­me­me­li­dir. Ba­şın­da, Ho­ca­lı kat­li­amı­nın ka­nı bu­lu­nan bi­ri­nin  bu­lun­du­ğu bir ül­ke­nin Tür­ki­ye­’yi je­no­sit­le suç­la­ma­sı­na fır­sat ve­ril­me­me­li­dir. Bu işin esas so­rum­lu­lu­ğu bi­lim in­san­la­rı­na düş­mek­te­dir. Her so­ru­nun ce­va­bı­nı si­ya­set­çi­ler­den bek­le­mek ay­maz­lık­tır. Bu­gün ko­nuş­ma­ya­cak, yaz­ma­ya­cak­sabi­lim in­san­la­rı­mız ne za­man ko­nu­şup ya­za­cak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk Özdağ Arşivi