Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Bir Çay İçiminde Karaaslan

Bir Çay İçiminde Karaaslan

Su­yun bi­le pa­ray­la sa­tıl­dı­ğı bü­yük­şe­hir­ler­de, su hâ­ri­cin­de­ki bir içe­ce­ğin hay­rat ol­ma­sı ko­lay ko­lay rast­la­na­cak bir şey de­ğil. Son yıl­lar­da ba­zı be­le­di­ye­ler ve ki­ta­pev­le­ri, ki­tap oku­ma ora­nı­nı art­tır­mak için “Ki­tap oku­ya­na çay be­da­va­” kam­pan­ya­sı baş­lat­tı. Şim­di siz­le­re, oku­ma­yı teş­vik eden bir çay ik­râ­mın­dan bah­set­mek is­ti­yo­rum. Yal­nız bu oku­ma, baş­ka oku­ma. 

“Öl­müş­le­ri­ni­zin önün­de bu­lun­sun.” ve­ya “O­cak­tan geç­miş­le­rin ca­nı­na git­sin.” du­âsı­nı ço­ğu­nuz duy­muş­su­nuz­dur. Öl­müş­le­rin ca­nı için yi­ye­cek içe­cek ik­râm et­me, es­ki bir ge­le­ne­ği­miz. Amaç, yi­yen içe­nin, ölen için bir fâ­ti­ha oku­ma­sı. Hay­rat de­di­ği­miz çeş­me­ler, se­bil­ler de bu­nun için ya­pı­lı­yor. Su içen, ha­yır sâ­hi­bi­nin ru­hu­na fâ­ti­ha oku­sun di­ye. Pe­ki, hiç çay se­bi­li gör­dü­nüz mü?

Bu haf­ta yo­lu­muz, Ka­ra­as­lan Ala­ba­lık Te­sis­le­ri­’ne düş­tü. Te­sis, İz­mit Yu­va­cık Ba­ra­jı­’nın yu­ka­rı­sın­da. Haf­ta son­la­rı, İs­tan­bul ve İz­mit­li­le­rin uğ­rak yer­le­rin­den. Gü­rül gü­rül akan So­ğuk­su De­re­si­’nin ke­na­rın­da ku­ru­lan te­sis­te, ku­rul­du­ğu gün­den be­ri çay kah­ve ik­râm edi­li­yor. Bir şey ye­me­niz ge­rek­mi­yor. Sırf çay iç­me­ye gi­de­bi­lir­si­niz. İs­te­di­ği­niz ka­dar içe­bi­lir­si­niz. Ha­ni “li­mit­si­z” di­yor­lar ya öy­le. Te­si­sin sâ­hi­bi Se­dat Ka­ra­as­lan, Ri­ze­’den ge­lip Yu­va­cı­k’­a yer­le­şen de­de­si­nin ca­nı için çay kah­ve ik­râm et­me ku­ra­lı­nı, tâ­viz ver­me­den yir­mi iki yıl­dır sür­dü­rü­yor. Bu­nu na­sıl ba­şar­dı­ğı­nı so­run­ca, “Ben Ri­ze­li­’yim. Biz de böy­le.” di­ye izâh et­ti. Ak­lı­ma, Pü­ren­li Yay­la­sı­’n­da­ki Emin Am­ca gel­di. Ağa­cın di­bi­ne otu­rup ge­len ge­çe­ne çay ik­râm eden Emin Am­ca. Key­fi­yet ay­nı.

Ka­ra­as­la­n’­a git­ti­ği­miz gü­nün ak­şa­mı, te­le­viz­yon­da maç ya­yı­nı var­dı. Ça­lı­şan­lar­dan bi­ri­ne, “Çay be­dâ­va di­ye çev­re­den maç sey­ret­me­ye ge­lir­ler­se ne ya­pı­yor­su­nuz?” di­ye sor­dum. “Zâ­ten ge­li­yor­lar. Hiç önem­li de­ğil. Her za­man ik­râm edi­yo­ruz.” de­di. 

Te­sis­te ko­nak­la­ma im­kâ­nı da var. İlk de­fâ bir te­sis­te, oda­lar­da ayak­ka­bı­la­rı çı­kar­ma uya­rı­sı­na rast­la­dım. O ka­dar ho­şu­ma git­ti ki.

Te­si­sin oto­par­kın­da Pav­lon­yo( son­ra­dan öğ­ren­dim) ağa­cı var. Adı­nı sor­du­ğum­da ça­lı­şan­lar­dan bi­ri­si “ley­la­k” de­di. ”A­ma ley­lak böy­le ol­maz ki­“ de­me­me kal­ma­dı. “Ley­la­ğın ağa­cı iş­te.” di­ye kes­ti at­tı. Yi­ğit­sen ıs­râr et. Bu­ra­sı kü­çük bir Ka­ra­de­niz Cum­hu­ri­ye­ti gi­bi. 

Se­dat Be­y’­in en bü­yük ha­yâ­li, Tay­yip Er­do­ğan ile kar­şı­lık­lı bir çay iç­mek. “Bir gel­se de de­de­min ca­nı için ça­yı­mı iç­se­” di­ye du­â et­ti ve ek­le­di: “E­mi­ne Er­do­ğan, onu be­nim ka­dar sev­mi­yor­dur.” Bun­la­rı söy­ler­ken göz­le­ri par­la­dı. Ha­ni bu has­ret bir­gün bit­se ve Cum­hur­baş­ka­nı çay iç­me­ye uğ­ra­sa Al­lah ko­ru­sun, se­vinç­ten kal­bi du­ra­bi­lir. “Bir ke­re gö­re­yim; son­ra öle­yim.” der­ken bi­le he­ye­can­lı. Um­re­ye git­ti-

ğin­de” Al­la­hım, Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın  öm­rü uzun ol­sun.” di­ye özel­lik­le du­â et­miş. Er­do­ğan sev­gi­si olan çok ki­şi gör­düm, ama böy­le­si­ni gör­me­dim.

Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın, sa­mi­mi ve gö­nül­den ya­pı­lan dâ­vet­le­re icâ­bet et­ti­ği­ni bi­li­yo­rum. Bir­gün, bu de­re­nin ke­na­rın­da Se­dat Bey­le çay içe­ce­ği­ne ina­nı­yo­rum.  Yo­lu­nuz dü­şer­se de­mi­yo­rum, Ka­ra­as­lan Ala­ba­lık Te­sis­le­ri­’ne yo­lu­nu­zu dü­şü­rün. Ak­şa­ma ka­dar ça­yı­nı­zı kah­ve­ni­zi için; do­la­şın. Ken­di evi­niz gi­bi. Rah­met­li de­de için bir fâ­ti­ha oku­ma­yı unut­ma­yın. Mü­es­se­se­nin iç­ki­siz ol­du­ğu­nu söy­le­me­ye lü­zûm yok zan­ne­de­rim.

Not: Te­sis­te, bul­du­ğu­nuz yu­mur­ta si­zin; ta­vuk­la­ra do­kun­mak ya­sak. Ke­çi sü­tü için de ay­nı şey ge­çer­li.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kerime Yıldız Arşivi