Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

İlk Belediye Başkanı Heykeli Ankara’da Dikildi!

İlk Belediye Başkanı Heykeli Ankara’da Dikildi!

Onun cid­di­ye­tin­den kim­se şüp­he et­mez; ha­ni Pe­çe­nek­li Rı­za­’dan söz edi­yo­rum. Ge­çen­ler­de oda­ma ânî bir da­lış yap­tı. He­ye­ca­nı her ha­lin­den an­la­şı­lı­yor­du. De­mek ki çok önem­li bir ha­ber ve­re­cek ve pat­lat­tı: “Çift­lik kav­şa­ğı­na be­le­di­ye baş­ka­nı­nın hey­ke­li­ni dik­miş­ler!”

Rı­za An­ka­ra ha­va­la­rı­na ken­di­ni kap­tır­ma­dı­ğı za­man­lar­da pek şe­şi beş gör­mez ama “a­ra­bay­la ge­çer­ken ro­bot hey­ke­li­ni baş­ka­na ben­zet­miş ola­bi­li­r” di­ye dü­şün­düm.

Is­rar ıs­rar üs­tü­ne... Bir ye­min bil­lah et­me­di­ği kal­dı.

Kalk­tım git­tim...

De­me­tev­ler ta­ra­fın­dan bak­tım. Ger­çek­ten kav­şak­ta bir hey­kel var. Ama bu kuy­ruk­lu... Kuy­ruk­lu ro­bot ol­maz ki. (Baş­kan da ol­ma­ma­sı lâ­zım!) Me­ğer di­no­zor hey­ke­li imiş!

An­ka­ra­’nın bu mey­da­nı es­ki Ro­ma mey­dan­la­rı­na dön­dü. Kim kı­ral­sa onun hey­ke­li di­ki­li­yor. Dü­ne ka­dar trans­for­mers ro­bo­tu kı­ral­dı, şim­di di­no­zor im­pa­ra­tor ol­muş... Kral öl­dü, ya­şa­sın im­pa­ra­tor!

Se­çil­di­ğin­de hey­kel­le­re tü­kü­ren baş­ka­nın 25 yıl son­ra düş­tü­ğü ha­le ba­kın... Bu­na “tü­kür­dü­ğü­nü ya­la­dı­” de­mek yet­mez, afe­der­si­niz di­ğe­ri­ni de ben yaz­ma­ya­ca­ğım!

Bi­zim me­de­ni­ye­ti­mi­zin hey­kel­le ba­şı hoş de­ğil. Bu yüz­den hiç­bir bü­yük şah­si­ye­ti­mi­zin hey­ke­li yok. Bu­nun put­laş­tır­ma teh­li­ke­si­ni ber­ta­raf et­mek­ten öte an­lam­la­rı var el­bet­te. Gu­ru­ru, ki­bi­ri bes­le­me­mek, hey­ke­le in­san­dan faz­la de­ğer ver­me­mek gi­bi... Bu ül­ke­de Al­pars­la­n’­ın hey­ke­li de son­ra­dan ya­pıl­mış­tır, Os­man Ga­zi­’nin de...

Tür­ki­ye­’de ilk “Türk bü­yü­ğü­” hey­ke­li 1926’da İs­tan­bu­l’­da Sa­ray­bur­nu­’na di­ki­len­dir. İşe ba­kın o hey­ke­li dik­ti­ren de za­ma­nın İs­tan­bul be­le­di­ye baş­ka­nı Emin Bey... Avus­tur­ya­lı hey­kel­traş Henry Krip­pe­l’­e yap­tır­mış...

Bu­nun ar­dın­dan bir hay­li hey­kel di­kil­di­ği­ni bi­li­yo­ruz. Hey­kel­siz şe­hir kal­ma­mış. Ta­bi­i bun­la­rın ta­ma­mı “Ga­zi­” hey­ke­li­dir. Baş­kan “Ga­zi de kim?” di­ye­bi­lir. O za­man­lar “A­ta­tür­k” yok­tu, Mus­ta­fa Ke­ma­l’­e Ga­zi de­ni­yor­du... Bu hu­sus­ta 1930’lar­da o ka­dar if­ra­ta va­rıl­dı ki, Av­ru­pa ga­ze­te­le­ri “bu­gü­ne ka­dar hiç bir dev­let baş­ka­nı­nın bu ka­dar çok hey­ke­li ya­pıl­ma­dı­” di­ye baş­lık­lar at­tı­lar...

Dü­şü­nün bir hal­kın yi­ye­cek ek­mek bu­la­ma­dı­ğı za­man­lar­da, ha­bi­re hey­kel yap­tı­rı­lı­yor... Yük­sek be­del­ler öde­ni­yor...

Hal­kı­mız hey­kel­le­re rağ­bet et­me­di. Bay­ram­lar­da hey­ke­lin önü­ne di­ki­lip baş eğ­me­yi, çi­çek koy­ma­yı ka­bul­le­ne­me­di bir tür­lü. Eğer bü­yük­le­ri­mi­ze say­gı gös­te­ri­le­cek­se, bu­nun iç­ten ya­pı­la­bi­le­ce­ği­nin id­ra­ki için­dey­di mil­le­ti­miz.

An­ka­ra­’nın bir kav­şa­ğı­na ro­bot hey­ke­li di­kil­me­si, ne hey­kel­ci­lik sa­na­tı açı­sın­dan bir ha­di­se­dir, ne de şe­hir­ci­lik açı­sın­dan bir gü­zel­lik­tir. Kı­sa­ca­sı her ba­kım­dan re­za­let­ti. Han­gi dev­let bü­yü­ğü baş­ka­nın ku­la­ğı­nı çek­tiy­se, o hey­kel ka­ide­si üze­rin­de bir ay bi­le du­ra­ma­dan atıl­dı çöp­lü­ğe...

An­ka­ra hal­kı bu di­no­zo­ru da çöp­lü­ğe ata­cak; bun­dan zer­re ka­dar şüp­hem yok. Ro­bot hey­ke­li re­za­let­se, bu hey­kel re­za­le­tin ka­re­si­dir!

Ne de­mek şeh­rin bir mey­da­nı­na hey­kel dik­mek? Eğer si­ya­si bir se­bep­le hey­kel di­kil­mi­yor­sa, mut­la­ka sa­nat kay­gı­sı, gü­zel­lik ara­yı­şı esas­tır. Bu mey­da­na di­ki­len hey­ke­lin şeh­ri gü­zel­leş­tir­mek gi­bi bir özel­li­ği­ni keş­fe­den be­ri gel­sin! Sa­nat açı­sın­dan bu bir hey­kel de­ğil­dir! Ço­cuk­la­rı eğ­len­dir­mek için ya­pı­lan bir oyun­ca­ğı, sa­nat mer­te­be­si­ne çı­kar­mak, gü­zel­lik his­sin­den yok­sun­luk­tan baş­ka bir şey de­ğil...

Di­no­zor­lar ev­rim­ci­le­rin, Dar­vi­nist­le­rin göz­de­si, bir de An­ka­ra­’nın “mu­ha­fa­za­kâr Baş­ka­n’­ının! Bu ev­rim mu­hab­be­ti­ni bir tür­lü keş­fe­de­me­dim. “O­nu Ad­nan Ho­ca­’ya ha­va­le et­mek lâ­zı­m” di­ye­ce­ğim ama o da meş­gu­li­yet sa­ha­sı­nı de­ğiş­tir­di!

Ta­bi­i Rı­za­’yı ya­ka­la­dım. Be­ni ya­nılt­ma­nın be­de­li­ni ödet­mem lâ­zım. Piş­kin­li­ğe ba­kın: “Ağ­bi ben di­na­zor­lar ka­to­lo­ğu­na ba­kar­ken me­lo­zo­rus di­ye bir di­no­zor gör­müş­tüm, onun hey­ke­li imiş, ka­rı­şık­lık ora­dan ge­li­yo­r” de­me­sin mi!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Yenihaber Arşivi